otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Gotta Be Charlie RR VH15-031-0979 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Oresama, Yorca
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 166cm Koulutustaso: ko Int.I, re 150cm
Syntynyt: 16.05.-13 Meriitit: YLA2, ERJ-II, KRJ-I, KERJ-I


Kaikilla Yorcan hevosilla on käytössä YORCA-ikääntyminen:
Oma ikääntyminen kunnes hevonen ilmoitetaan ensimmäiseen laatuarvosteluun.
8v kun hevonen on laatuarvostelussa.
Laatuarvostelujen jälkeen taas oma ikääntyminen.
Laatistuomarit: hevosen ikä on 8v.



© Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä


Charlie on Yorcan toinen Charlie isänsä mukaan. Siitä odotettiin alusta asti uutta yleisratsua, joka kävisi lajiin kuin lajiin ja menestyisi hienosti useammassa kuin yhdessä. Charlie täytti nämä odotukset helposti kilpauran osalta ja siirtyy nyt siitoshevoseksi.

Charlie on opettanut minulle paljon. Kärsivällisyys ei koskaan ole ollut vahvuuteni, mutta koska se ei ole Charliellekaan ominaista, minun on pitänyt se oppia. Charlie on aina menossa, ja sitä harjatessaan ja satuloidessaan ei parane unelmoida muusta, jottei saa kaviosta tai hampaasta. Herkkänahkaisena poikana ori kuitenkin pelästyy yhtäkkistä ankaraa torua kovasti, joten sitä on muistettava pitää ojennuksessa tasaisesti ja jatkuvasti. Olenkin oppinut aika hyväksi Charlien hoitajaksi. Charlie sen sijaan on yhä rauhaton ja villi hoitohevonen.

Olen oppinut myös jämäkäksi ratsastajaksi, Charlie kun tarvitsee kovan kurin päästäkseen parhaaseen suoritukseensa. Se rakastaa hyppäämistä, mutta ei oikeastaan välitä esteiden järjestyksestä lainkaan. Se hyppäisi aina lähimmän, jos saisi päättää, ja mahdollisimman kovalla vauhdilla. Ori on kuitenkin ohjattava ryhdikkäästi oikeaan suuntaan.
Kouluratsastukseenkin se suhtautuu yhtä intohimoisesti, mutta ei välitä liikkeiden puhtaudesta. Sen mielestä "laukka" ja "ravi" eivät esimerkiksi ole askellajeja, vaan nopeusasteita. Hyvä ratsastaja onnistuu saamaan Charlien hienot liikkeet esiin, mutta vain tekemällä parhaansa. Heikompi ratsastaja, niin kuin minä, kehittyy kuitenkin hyväksi nopeasti tämän menevän orin kanssa.
Maastossa Charlie ei köpöttele, vaan menee kuin ohjus. Se rakastaa vauhtia ja sille on ihan sama, mennäänkö ihan juoksulenkki vai hypätäänkö samalla maastoesteitä. Molemmista se nauttii, ja niin nauttivat rämäpäisimmät ratsastajatkin.
Charlie myös kilpailee, ja kisoissa se on kuin kotonaan. Esteillä se on yhtä hankala saada menemään oikeaa rataa kuin kotonakin ja koulussa yhtä vaikea hillitä. Taitava se kuitenkin on, kunhan taidot saa kaivettua tuomarien nähtäväksi. Kenttäkisojakin ori on kokeillut, ja sen ehdoton suosikki on maastokoe!

Muiden hevosten kanssa Charlie tapaa rentoutua. Se on oman laumansa johtajaori, ja hyvä johtaja se onkin. Kunhan sen annetaan syödä parhaasta paikasta ja liikkua ensimmäisenä sekä hakaan että pois, se ei koskaan hätyyttele kavereitaan. Myös uusien hevosten lisääminen Charlien laumaan on helppoa, sillä ori pysyy rauhallisena tutustuessaan ja samalla näyttää alamaisilleenkin hyvää esimerkkiä.

Charliesta voisi vielä sanoa sen verran, että se rakastaa huomiota levottomuudestaan huolimatta. Koska kengityksessä ja eläinlääkärillä se saa ainakin yhen ihmisen jakamattoman huomion, se on riemuissaan jo kengittäjän tai eläinlääkärin nähdessään. Charlien hyvä tuuli ei kuitenkaan purkaudu hörinänä niin kuin rauhallisempien hevosten, vaan kiihtyneenä puhinana ja villeinä tervehdysyrityksinä. Onneksi Yorcan lääkäri ja seppä tietävät, miten Charlieta tulee käsitellä ja toimenpiteet ovat aina helpon näköisiä.



Checkpoint Charlie
fwb, 168cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-II
Charlie Get Going
fwb, 170cm, evm
Go On Charlie
fwb, 172cm, evm
General Disaster
fwb, 167cm, evm
Ariana
fwb, 165cm, evm
Project Zero
fwb, 168cm evm
Echo
fwb, 162cm, evm
Gotta Be Quilt
fwb, 162cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III
Old Quil
fwb, 165cm, evm
Ancient Astronaut
fwb, 165cm, evm
Summer Special
fwb, 164cm, evm
Gotta Be Evil
fwb, 160cm, evm
Devil May Cry
fwb, 158cm, evm
Gotta Be Here
fwb, 162cm, evm

Checkpoint Charlie on 168cm korkea komea suomenpuoliverinen. Se on kilpaillut menestyksekkäästi 140-senttisillä esteradoilla. Vanhempana se kokeili myös kenttä- ja kouluratsastuskilpailuja, ja toimi hienosti niissäkin lajeissa. Checkpoint Charlieta voisikin sanoa yleispainotteiseksi ratsuksi. Luonteeltaan ori on oikein mukava ja viisas käsiteltävä ja ratsastettava.

Charlie Get Going on 170cm korkea kimo, jolla on soma papurikkokuviointi. Se on kunnostautunut kouluratsuna ja menestynyt vaA-tasolla oikein hyvin Suomessa ja Ruotsissa. Se on jättänyt Suomeen kahdeksan varsaa ennen kuin siirtyi Saksaan siitosoriksi ja viettämään kisaeläkettä. Luonteeltaan ori on riehakas, välillä vaikeakin.
Go On Charlie on 172cm korkea lihaksikas ori. Se on kimo ja kaikessa ryhdikkyydessään varsin komea näky. Orilla on kilpailtu lähinnä kouluratsastuksessa, ja se olikin painotuslajissaan todella hyvä. Sen lisäksi, että ratsu oli osaava ja komea, se on myös oriksi hyvin kiltti ja rauhallinen. Se on siittänyt viisitoista varsaa, mutta viettää nyt eläkepäiviään itä-Suomessa.
Voimakastahtoinen General Disaster muistetaan parhaiten kahdeksanvuotiskaudeltaan, jollon se voitti oikeastaan kaiken, mitä kouluratsu voi. Tamma oli 167cm korkea hopeanruunikko ja jäi siitostammaksi heti huippukautensa jälkeen saadakseen kaksi varsaa. Molemmat varsat ovat Go On Charliesta.

165 cm korkea Ariana oli keskitason kilpahevonen. Se oli Milla Gustafssonin ensimmäinen oma kilparatsu ja sai kokeilla kaikenlaisia lajeja. Ariana oli monitaituri ja varttui yhdessä Gustafssonin kanssa. Sen ollessa voimiensa tunnossa Gustafsson päätti yhdessä äitinsä Nea Kivijärven kanssa astuttaa Arianan ja kasvattaa yhden varsan. Oriksi valittiin tietenkin upea kilpahevonen Charlie Get Going, sekin kun oli kimo niin kuin Arianakin, ja paras siitosori, joka löytyi.
Project Zero oli 168cm korkea kimo ori. Se vaikutti lähinnä Lapissa, ja ymmärrettävästi ei päässyt paljoa kilpailemaan pitkien välimatkojen takia. Orissa oli kuitenkin monen mielestä ainesta, joten sillä astutettiin pari tammaa. Varsoista tuli erilaisia harrastehevosia, ja yksi pääsi kokeilemaan kilpailuitakin. Project Zero kuoli vanhuuteen vuonna 2012.
162 cm korkea rautias Echo oli lempeä tamma. Se asui suurimman osan elämästään pienellä tallilla Haaparannassa ja toimi nuoren tytön ensihevosena. Myöhempinä vuosinaan Echo muutti Kemiin ja sai kaksi varsaa. Tamma hyppäsi kevyesti 140-senttisiä rataesteitä ja osasi koulukiemuroitakin jonkin verran. Silti sitä käytettiin lähinnä maastoiluratsuna.

Gotta Be Quilt on yleispainotteinen jokapaikanhöylä. Tämä ruunikko suomenpuoliveritamma on kilpaillut koulu-, este- ja kenttäratsastuskilpailuissa pitkän uran. Vaikka esteet olivat sille selkeästi ykköslaji, ei se toistaitoinen ollut muissakaan kilpailemissaan lajeissa. Tämä miellyttävä tamma on 162cm korkea. Sen on kasvattanut Salla Kivijärvi.

Old Quil on 165 cm korkea ruunikko, jolla on ohut piirto päässään. Se on toiminut aluetasolla este- ja kenttäratsuna ja harrastanut myös kouluratsastusta. Quililla olisi ollut kykyjä jatkaa vieläkin pidemmälle etenkin kenttäratsastuksen parissa, mutta omistajan aika ja mahdollisuudet eivät riittäneet. Ori jäi siis harrastehevoseksi ja kilpaili huvikseen. Se eläköityi 15-vuotiaana kilpailuista kokonaan ja elää nyt isäntänsä maastoilukaverina Joensuussa. Quililla on kaksi varsaa.
165 cm korkea musta läsipää Ancient Astronaut on ryhdikäs ja luonteikas yleisratsu. Se taitaa kenttä-, koulu- ja esteratsastuksen ja on starttaillut jopa muutamissa lännenratsastuksen lajeissa. Astronautin parasta osaamisaluetta on kuitenkin kenttäratsastus, jossa sillä on kymmeniä sijoituksia. Nykyään ori elää siitoseläimenä ja sillä on tähän mennessä neljätoista varsaa.
Summer Special oli haasteellinen tamma, vaikkakin loistava esteratsu. Sen luonne oli kipakka ja äksy ja ratsastaminen sillä oli parhainakin päivinä vaikeaa. Kun Summer Specialin kanssa jaksoi kuitenkin vääntää, muttui tämä 164-senttinen punarautias hirviö lopulta osaavaksi kilparatsuksi, mutta vain tiettyjen ihmisten kanssa. Omien ratsastajien kanssa tamma keräsi hirvittävän määrän sijoituksia lyhyessä ajassa ennen äkillistä vetäytymistään julkisuudesta siitostammaksi.

Gotta Be Evil ei ollut yhtä häijy tamma kuin sen nimi antaa ymmärtää, mutta oli neidissä toki pitelemistä. Taitava ratsastaja sai kuitenkin Evilin hyppäämään mahtavasti, joten niinpä tämä 160 cm korkea vaalea ruunikko on kilpaillut menestyksekkäästi 150-160 -senttisillä rataesteillä. Tammalle haluttiin myöhemmin useita varsoja. Se ei itse tullut millään kantavaksi, joten sitä varten etsittiin sopivia sijaisemoja. Sijaisemojen synnyttäminä ja hoitamina Evil sai yhteensä kymmenen hienoa varsaa lähialueen upeimmista oreista.
158 cm korkea mustanruunikko Devil May Cry oli ystävällinen ja rauhallinen kenttä- ja estepainotteinen ori. Se kilpaili monta vuotta kestäneen uran saaden muutaman laatuarvostelupalkinnonkin. Uransa aikana ja sen jälkeen Devil May Cry toimi myös siitosorina. Se oli välillä vältelty nimi sukutauluissa yleisyytensä vuoksi, mutta nyt kun sitä on jo kauan karteltu, on se harvinainen, katoamassa oleva aarre.
Gotta Be Here hyppäsi itsensä kuuluisaksi nuorena esteratsuna. Myöhemmin tämä 162-senttinen vaalean ruunikko kaunotar siirtyi kuitenkin kenttäratsuksi ja menestyi hienosti. Sen kyvyt kouluratsuna huomattiin vasta sen kilpaillessa kenttäratsastusta, ja niin monitaituri Gotta Be Here löysi ykköslajinsa. Se teki pitkän uran kouluratsuna, mutta ei sen saavutuksia muissakaan lajeissa unohdettu. Oli siis itsestäänselvyys, että tästä kiltistä monitoimiratsusta tuli siitostamma, kun sen kilpaura oli ohi.



Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
19.05.-13 Zurück ERJ/150cm 1/39
22.05.-13 Zurück ERJ/150cm 6/39
14.06.-13 Tuuliharja ERJ/150cm 7/50
21.06.-13 Zurück ERJ/150cm 5/40
26.06.-13 Zurück ERJ/150cm 5/36
26.06.-13 Zurück ERJ/150cm 5/36
24.07.-13 Solo ERJ/150cm 4/30
24.07.-13 Solo ERJ/150cm 4/30
25.07.-13 Solo ERJ/150cm 1/30
27.07.-13 Solo ERJ/150cm 4/30
27.11.-13 Zurück ERJ/150cm 3/50
29.11.-13 Jadessa WBs ERJ/150cm 6/38
29.11.-13 Jadessa WBs ERJ/150cm 1/38
04.12.-13 Zurück ERJ/150cm 1/5
04.12.-13 Zurück ERJ/150cm 2/5
05.12.-13 Zurück ERJ/150cm 1/5
06.12.-13 Zurück ERJ/150cm 1/5
07.12.-13 Navelina ERJ/150cm 1/30
11.12.-13 Navelina ERJ/150cm 1/30
12.12.-13 Navelina ERJ/150cm 2/30
13.12.-13 Navelina ERJ/150cm 3/30
13.12.-13 Navelina ERJ/150cm 2/30
14.12.-13 Navelina ERJ/150cm 2/30
14.12.-13 Navelina ERJ/150cm 1/30
15.12.-13 Zurück ERJ/150cm 3/30
16.12.-13 Navelina ERJ/150cm 5/30
16.12.-13 Zurück ERJ/150cm 2/30
17.12.-13 Zurück ERJ/150cm 2/30
21.12.-13 Skurvash ERJ/150cm 3/30
24.12.-13 Zurück ERJ/150cm 3/30
27.12.-13 Zurück ERJ/150cm 3/30
30.12.-13 Sonic WBs ERJ/150cm 7/100
05.01.-14 Sonic WBs ERJ/150cm 4/100
08.01.-14 Sonic WBs ERJ/150cm 4/100
26.01.-14 Zurück ERJ/150cm 3/30
26.01.-14 Zurück ERJ/150cm 3/30
28.01.-14 Zurück ERJ/150cm 4/30
28.02.-14 Zurück ERJ/150cm 2/5
02.03.-14 Zurück ERJ/150cm 1/5
03.03.-14 Zurück ERJ/150cm 2/5
04.03.-14 Zurück ERJ/150cm 2/5
04.10.-14 Zurück ERJ/150cm 2/30
07.10.-14 Zurück ERJ/150cm 1/30
08.10.-14 Zurück ERJ/150cm 2/30
12.10.-14 Zurück ERJ/140cm 2/10
12.10.-14 Zurück ERJ/150cm 3/10
12.11.-14 Zurück ERJ/150cm 3/26
02.12.-14 Zurück ERJ/150cm 3/25
03.12.-14 Zurück ERJ/150cm 5/25
20.12.-14 Brentwood WBs ERJ/150cm 3/40
23.12.-14 Brentwood WBs ERJ/150cm 4/40
27.12.-14 Brentwood WBs ERJ/150cm 5/40
07.03.-15 Sellenders ERJ/150cm 4/30
30.06.-16 Aittohaara KRJ/Int.I, KRJ-Cup 2/146
01.08.-16 Erkinheimot KRJ/Int.I 3/19
05.08.-16 Erkinheimot KRJ/Int.I 2/19
06.08.-16 Erkinheimot KRJ/Int.I 1/19
14.08.-16 Erkinheimot KRJ/Int.I 3/19
15.08.-16 Erkinheimot KRJ/Int.I 1/19
15.08.-16 Yorca WBs KRJ/Int.I 3/21
16.08.-16 Yorca WBs KRJ/Int.I 3/23
16.08.-16 Erkinheimot KRJ/Int.I 1/19
18.08.-16 Yorca WBs KRJ/Int.I 4/23
18.08.-16 Yorca WBs KRJ/Int.I 2/23
20.08.-16 Yorca WBs KRJ/Int.I 4/23
26.08.-16 Zurück KRJ/Int.I 4/18
29.08.-16 Zurück KRJ/Int.I 3/17
11.03.-16 Oakhill KRJ/Int.I 3/30
14.03.-16 Oakhill KRJ/Int.I 1/30
15.03.-16 Oakhill KRJ/Int.I 5/30
16.03.-16 Oakhill KRJ/Int.I 1/30
19.03.-16 Oakhill KRJ/Int.I 3/30
01.03.-17 Yorc WBs KERJ/CIC4 1/5
02.03.-17 Yorc WBs KERJ/CIC4 2/5
02.03.-17 Yorc WBs KERJ/CIC4 1/13
03.03.-17 Yorc WBs KERJ/CIC4 2/13
06.03.-17 Priton KRJ/VaA 7/63
07.03.-17 Priton KRJ/VaA 3/63
08.03.-17 Priton KRJ/VaA 4/63
09.03.-17 Priton KRJ/VaA 2/63
11.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
12.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
14.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
15.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
16.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
18.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
20.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
21.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
24.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
25.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
28.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
13.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 2/26
13.05.-17 Järnby KRJ/Int.I 2/15
15.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/26
23.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/26
24.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 2/26
25.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/14
26.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/14
26.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 4/26
27.05.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/14
30.05.-17 Zurück KERJ/CIC4 5/26
01.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 5/30
02.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 3/30
02.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 3/30
06.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 4/30
07.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 2/30
09.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 2/30
10.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 4/30
11.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 1/30
11.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 2/30
15.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 1/30
15.06.-17 Silver Hoof KRJ/VaA 5/30
18.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 4/30
19.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 5/30
22.06.-17 Delicate KERJ/CIC4 2/30
23.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC4 1/30
24.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 3/30
25.06.-17 Satulinna KERJ/CIC4 4/30
26.06.-17 Kettula KERJ/CIC4 4/30
16.07.-17 Raatteen KRJ/VaB 1/30
19.07.-17 Raatteen KRJ/VaB 2/30
19.08.-17 Mandelbacke KRJ/PSG 2/7
31.08.-17 Keinuhaka KRJ/HeB 5/30
31.10.-17 Hukkapuro KRJ/PSG, KRJ-Cup 3/89
18.02.-18 Priton KRJ/Int.I 1/30
12.03.-18 Priton KRJ/Int.I 5/25
14.03.-18 Priton KRJ/Int.I 3/25
14.03.-18 Priton KRJ/Int.I 5/25
15.03.-18 Priton KRJ/Int.I 1/25
16.03.-18 Priton KRJ/Int.I 3/25
17.03.-18 Priton KRJ/Int.I 3/25
19.03.-18 Priton KRJ/Int.I 1/25



Syyskuu 2016
Keskustelin tänään Charlien kanssa maastossa melkein neljä tuntia. En muista, koska viimeksi olisin ollut ratsailla niin pitkään, mutta en voinut lopettaa kesken tänään! Orini oli niin kamalalla tuulella, ettei totellut minua lainkaan, ja meidän oli selvitettävä ihan tosissaan kauan ihan sitä asiaa, kumpi meistä onkaan kuski, minä vai Charlie.
Keskustelimme määräysvallasta ihan pysähtymisten ja liikkelle lähtemisten avulla. En antanut tuumaakaan periksi, enkä antanut Charlien astua kuin yhden askeleen pysähtymisten välillä ennen kuin se suostui reagoimaan helliin apuihin välittömästi ja kunnolla. Olin päättänyt, että nyt en jaksa olla sen kanssa vetokilpailua! Sehän on hevonen, tottakai se voittaa minut voimamittelössä!
Pitkän jankkaamisen jälkeen sain Charlien kuuntelemaan istuntaani. Olimme edenneet vasta suurin piirtein kaksisataa metriä tallin pihasta, vaikka aikaa oli mennyt vähintään kolme varttia. Uskoin jo väittelymme olevan ohitse ja päästin Charlien kulkemaan tavallisesti. Hetken kuluttua yritin nostaa lämmittelyravin, vaan normaalisti niin virkeä hevoseni oli päättänyt, ettei tällä kertaa mennä yhtään ravia!
Normaalisti tällaisessa tilanteessa pakotan Charlien juoksemaan itsensä puhki, mutta tällä kertaa minulla välähti. Charliehan on kuitenkin pohjimmiltaan menohaluinen mies. Entä jos ratsastan sillä niin hitaasti, että sen hermo pettää ja se haluaa itse kiihdyttää käskyjeni mukaan?
Niin tein. Matkanteko hidastui jälleen, kun pakotin Charlieni hiipimään slow motionilla suorastaan naurettavan hiljaista käyntiä. Sen oli pysyttävä koko ajan liikkeessä, mutta sen jalkojen tuli liikkua yhtä hitaasti kuin laiskiaisen tai koalan. Jo parissa minuutissa se alkoi viskellä päätään hermostuneesti. Pidin orin järjestyksessä ja jatkoimme hiipimistä.
Kun vartin päästä annoin Charlielle käskyn mennä ravia, se ponkaisi matkaan häntä ja kaula kaarella, ihan kuin olisi ollut mitä vakavimmassa koulutreenissä, eikä suinkaan maastossa! Hetken se meni kuin unelma, vaan sitten riitelimme hidastamisesta todella pitkään. Se ei halunnut totella. Se ei halunnut ohjastuntumaa, vaan nosti päänsä korkeuksiin aina kun edes koskin ohjiin kunnolla. Hidastaa se ei tahtonut ainakaan! Jouduimme palaamaan pysähdy-liikkeelle-pysähdy -harjoitteluun vielä yli tunniksi! Annoin sen ravata välillä, ja pikkuhiljaa sille alkoi sopia, että minä määrään. Harmitti palata tallille pitkän maastoilun jälkeen. Charlie oli juuri alannut totella, ja meni kauniisti ja kantoi minua selässään upeasti muodossa. En olisi lopettanut ratsastusta vielä, ellemme olisi olleet molemmat ihan puhki!

Elokuu 2016
Marina-niminen nainen on vuokrannut Charlieta kerran viikossa tämän kuukauden, ja aluksi järjestely on harmittanut minua kovasti. Marina on ilmiömäinen ratsastaja, ja etenkin koulupuolella on mennyt Charlien kanssa niin uskomattomia vetoja treeneissä, etten ole ikinä pystynyt itse samaan. Kateuteni takia en aluksi pystynyt Marinan ratsastusta ihailemaan, vaan yritin pysytellä kaukana hänestä ja Charliesta. Onneksi tulin parin viikon jälkeen järkiini!
On upeaa, että joku minua taitavampi ratsastaa Charliella. Vaikka aluksi oli nöyryyttävää, etten saa itse hevostani tottelemaan niin hyvin kuin Marina, niin Charlie näytti oppivan paljon uutta Marinan kanssa. Kun itse nielin ylpeyteni ja aloin katsella ratsukon menoa ja kysellä Marinalta vinkkejä, opin minäkin vaikka mitä. Olin typerä, kun en käyttänyt tilaisuutta hyväkseni ja seurannut Marinan ratsastusta ensimmäisestä kerrasta asti!
Parina viime päivänä olen päässyt itse kokeilemaan Charlien kanssa Marinan neuvoja. Laukkatyöskentely on aina ollut Charlielle ja minulle vaikeahkoa, mutta Marinan ohjeita noudattaen ja Marinan vetreyttämällä hevosella sujui laukkailu kuin leikki vain! Vastalaukasta olen erityisen ylpeä.

Heinäkuu 2016
Alkukuun oli Charlie vielä muiden oriitten kanssa laitumella, mutta sieltä palattuaan se aloitti hitaasti työskentelyn uudelleen. Taisin kuitenkin lisätä orin työtaakkaa liian varomattomasti ja nopeasti, sillä pojan lihakset vetivät jo toisella treeniviikolla ihan juntturaan. Siinä minä sitten olin kera huippuoriini, joka ontui neljää jalkaa ja aristi ristiselkää.
Kutsuin hevoshierojan paikalle ensimmäistä kertaa koko Yorcan tallin historiassa. Hieroja kävi useita kertoja, ja aluksi koko homma vaikutti ihan rahastukselta, kun mitään ei tuntunut tapahtuvan. Muutaman kerran jälkeen Charlien kivut olivat kuitenkin poissa ja poika liikkui taas mielellään ja helpon näköisesti. Koulutreenitkin alkoivat sujua jopa paremmin kuin ennen ratsun kesälomaa!
Hieroja suositteli, että ratsastaisin Charliella mahdollisimman paljon ilman satulaa, ja ehkä jopa antaisin jonkun muun ratsastella sillä säännöllisesti. Satulatta ratsastaminen tekee hyvää hevosen selälle, ja ratsastajan vaihteleminen voisi myös auttaa lihaksia, kun toisen ihmisen ratsastustyyli on aina hieman erilainen kuin minun. Otin näistä neuvoista vaarin ja laitoin Charliesta vuokrausilmoituksen Internettiin.

Helmikuu 2016
Ehkä masentavin kisakuukausi ikinä! Olen ilmoittanut Charlien vaikka minne, joten koko kuukausi on reissattu ympäri Suomea. Suurin osa reissuista on kuitenkin tehty turhan takia. Tosi monesti olen ahtanut Charlien uuden tallin pihaan kuljetusautoni sisällä vain todetakseni, että en uskalla ratsastaa kunnolla kyseisen tallin kentällä tai maneesissa. Tosi moni kentän pohja on ollut aivan hirveässä kunnossa talven jäljiltä, tai maneesit ovat olleet tavallista kovemmalla käytöllä eikä niitä olla huollettu kunnolla. On raivostuttanut ajella turhaan hevosen kanssa satoja kilometrejä. Rahaakin on palanut bensaan, vuokrakarsinoihin ja ilmoittautumismaksuihin!
Kaikista kisojen peruuntumisista en kuitenkaan syytä kisoja järjestäviä talleja. Charliella on ollut myös peniä haavereita. Se on esimerkiksi jopa kahdesti loukannut itsensä johonkin kuljetusautossa. Sen polven kohdalle on ilmestynyt pieni haava, vaikka en olekaan löytänyt autosta mitään, mihin se on voinut itsensä loukata. Koska vammat ovat olleet nivelissä aina, en ole uskaltanut ratsastaa kilpaa haavereiden pienuudesta huolimatta.
Toivottavasti jatkossa menee paremmin!

Lokakuu 2014
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Charlie oli virkeä ja menevä tämän päivän valmennuksessa, joten pääsimme saman tien työstämään oikein kunnolla lisättyä ravia. Ori puksutti alusta asti menemään innokkaasti, mutta ei aina kauhean rytmikkäästi. Oresama sai napakoittaa ohjasotettaan ja tehdä voltteja, jotta Charlie hieman rauhoittui ja malttoi keskittyä kunnolla. Kun hevonen meni hyvin ohjan ja pohkeen välissä, näyttivät raviharjoitukset erittäin kauniilta.
Raviharjoittelun jälkeen siirryimme tekemään taivutuksia laukassa. Ne menivät alusta asti hienosti. Tempo pysyi sopivana koko ajan ja ratsukko tuntui nauttivan menostaan. Tunnin lopuksi kokeilimme vielä muutamia voltteja laukassa, sekä laukkakahdeksikkoa. Hyvin taivuteltu ja innokas ratsu teki kauniin näköisiä ympyröitä, ja Oresamakin kommentoi, että Charlie liikkui hyvin vaivattomasti.

Syyskuu 2014
Kouluvalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Selostin tämän päivän valmennuksen yksinkertaisen radan Oresamalle, kun hän lämmitteli Charlieta käynnissä ja ravissa. Ratsukon tuli ravata mahdollisimman kaunista ja hallittua lisättyä ravia kaviouralla ja tehdä jokaisen sivun keskellä täydellinen, pyöreä voltti. Voltilla hevosen tulisi olla hyvin taivutettu, eikä tempo saisi muuttua.
Näillä ohjeilla ratsukko ponnahti työn touhuun. Ravi oli nättiä alusta saakka, ja Charlie kulki vaivattoman näköisessä muodossa. Ympyröillä se hidasti hieman tempoaan, mistä sanoinkin heti Oresamalle jotta hän ratsastaisi rivakammin. Taipumisenkin kanssa Charliella oli aluksi hieman ongelmia, mutta tämä tuntui johtuvan vain alkukankeudesta.
Kun rata meni täydellisesti, muutimme sitä hieman. Pitkän sivun ympyrät jätettiin pois, ja niiden sijaan ratsukon tuli tehdä pitkällä sivulla laukkapätkä. Oikeaan kierrokseen laukkaaminen sujui heti, ja vasemmallakin kierroksella Charlie sai jutun juonesta kiinni yhden kummallisen epälaukkaräpellyksen jälkeen.

Toukokuu 2014
Estevalmennus, Oresama ja Charlie, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Charlie ja Oresama ovat löytäneet oikean ponnistuskohdan. Hitaasti reagoivalle Charlielle avut tulee antaa etukäteen, ja nyt kuukauden harjoittelun jälkeen ponnistuskohta on täsmälleen oikea. Pyysinkin Oresamaa ratsastamaan helpon radan ja otin aikaa, jotta voisin verrata sitä edelliseen ja nostaa niin ratsukon itsetuntoa. Oresaman ja Charlien menoa seuratessani huomasin, että Charlie hyppää muutenkin tasaisemmin: jokaisen esteen ja itsensä väliin se jättää suurin piirtein saman verran varaa, kun ennen se saattoi hipoa puomeja tai loikata korkealta yli.
Rata oli puhdas, aika oli hyvä ja suoritus oli erittäin mukavaa katseltavaa. En kuitenkaan sanonut, että ratsukko olisi jo valmis takaisin kilpakentille, vaan ehdotin, että Oresama ja Charlie pitäisivät kunnon treenaustauon.

Huhtikuu 2014
Estevalmennus, Oresama ja Charlie, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Charlie tuntui vain pelleilevän läpi koko valmennuksen alkuosan. Pyysin Oresamaa käyttämään apuja jämäkästi, jotta ratsu ryhdistäytyisi ja alkaisi toimia niin kuin ammattilaisen kuuluu. Vasta pitkän ajan kuluttua Charlie suostui kulkemaan rauhallisesti, vaikka lämmittelyssä se oli kuulemma ollut ihan normaaliin tapaan.
Charlien ponnistuskohta venyy liian pitkälle. Se selkeästi kuuntelee apuja, mutta on hieman hidas reagoimaan. Oresaman tulee ratsastajana mukautua hevosensa tyyliin ja oppia antamaan avut sellaiseen aikaan, joka on oikea juuri Charlielle. Oikean ajan löytää harjoittelemalla.
Charlie myös hyppää aivan liian korkealle, jos este tuntuu siitä haastavalta. Esimerkiksi muurin tarkoituskin on saada hevoset jättämään enemmän varaa esteen ja itsensä väliin, mutta Charlie selkeästi liioittelee. Tulos parani heti, kun Oresama antoi orille ohjeitteni mukaan kunnon puolipidätteet ja herätteli sen kuuntelemaan huolellisesti itseään. Charlien opettaminen hyppäämään oikealta korkuudelta tulee viemään paljon aikaa, mutta takaan, että orin kilpasuoritus paranee sen jälkeen merkittävästi.



Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
17.04.-15 Ori Charlie Express RR All About Our Empress RR Oresama/Yorca




Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen