otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: All About Our Empress RR VH15-031-0984 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Oresama, Yorca
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Esteratsastus
Säkäkorkeus: 173cm Koulutustaso: ko HeA, re 160cm (CIC2)
Syntynyt: 01.04.-13 (32v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, Silber PrizeKlikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Benny de Ruiter Stables


Empre kuoli vanhuuteen 24.4.2019. Muistosivuille.

Empre syntyi Yorcan ensimmäisenä toimintavuonna ollen näin yksi Yorcan ensimmäisistä kasvateista. Se oli alusta asti tarkoitus pitää kotona ja kouluttaa siitä esteratsu ikääntyvän emänsä tilalle. Näin kävikin: Emprestä tuli hyvä ratsu. Esteiden lisäksi se oppi nopeasti kouluratsastusta ja oli hyvä myös kenttäratsastuksessa. Kilpaura loppui kuitenkin lyhyeen, kun tamman silmästä löytyi kasvava sokea piste. Puolessa vuodessa Empren koko toinen silmä oli sokea. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut liikaa sen arkeen, vaikka laittoikin pisteen kilpailulle. Kilpauran jälkeen tammasta tuli jalostushevonen, ja varsoja saatuaan neiti jäi viettämään ansaittuja eläkepäiviään Yorcaan.

Hoidettaessa Empre on puolisokeudestaan huolimatta kovin tavallinen hevonen. Se nauttii harjauksesta ja antaa hoitajan puuhailla kaikessa rauhassa. Pitkät harjaussessiot lämpiminä kesäiltoina ovat Empren mieleen erityisesti tutun hoitajan kanssa. Tutuille ihmisilleen se osoittaa rakkautta puhisemalla heidän kainaloonsa ja pyyhkäisemällä heitä turvallaan harjauksen lomassa silloin tällöin. Rapsuttelusta tamma kiittää päätään nyökyttelemällä.
Empre on helppo myös satuloida ja suitsia, sillä se odottelee rauhassa paikoillaan. Joinain päivinä tammaa ei ratsastus huvittaisi, ja silloin se vähän nostelee päätään suitsijan ulottumattomiin. Napakasti komentamalla tämäkin kyllä loppuu lyhyeen.
Kengityksenkin Empre ottaa rauhallisesti, mutta eläinlääkäri sitä hieman pelottaa. Tammaa on tutkittu lääkärin toimesta enemmän kuin tavallisia hevosia, koska sen sokeaa silmää on ronkittu epäillen milloin mitäkin parannettavissa olevaa sairautta. Epämukavien ja välillä pelottavienkin kokeiden vuoksi Empre vieläkin kiihtyy eläinlääkärin tapaamisesta. Onneksi Yorcan lääkäri osaa käsitellä tammaa rauhallisesti ja ymmärtäväisesti, niin että kaikki kokeet saadaan aina tehtyä.

Kouluratsuna Empre on osaava ja luotettava, mutta ennemminkin laiska kuin reipas. Sitä on etenkin kuumina päivinä muistutettava kulkemaan reippaasti. Jos ratsastaja jaksaa pitää Empren ryhdin hyvänä ja välillä komentaa sitä, tamma on kuitenkin miellyttävä ja nöyrä ratsu. Kisoja se aikoinaan hieman jännitti, mutta jännitys toi neitiin vain enemmän ryhtiä. Siksi kisoissa koulurata sujui yleensä hieman paremmin kuin kotona. Nykyään Empre kulkee sokean silmänsä takia aavistuksen vinossa, eikä se pärjäisi enää kilpailuissa sen takia. Kotona harrastelua tämä ei kuitenkaan haittaa ollenkaan!
Esteratsuna meidän Empremme toimi nuorena ja näkevänä mielellään. Se ei kuumunut kuitenkaan yli herkästi, vaikka osasi se ilopukkejakin heittää ratsastajan unohtaessa kokonaan hillitä sitä. Tammalla oli helppo hypätä, koska se kuunteli apuja ja teki töitä mielellään. Kilpailuissa sitä saattoi joutua rohkaisemaan pohjeavuilla hieman kotioloja ronskimmin, koska etenkin radan alussa yleisöstä kuuluva kahina ja pulina häiritsi sen keskittymistä korvatulppienkin läpi. Muutaman hypyn jälkeen Empre oli onneksi jo flow-tilassa ja rata sujui oikein mallikkaasti. Nykyään Empren on kuitenkin mahdotonta arvioida etäisyyttään esteistä puolisokeutensa takia, ja siksi hypyt menevät plörinäksi. Vain tutuimmat ratsastajat, jotka osaavat merkitä ponnistuspaikan Emprelle erittäin selkeästi, voivat sillä hypätä. Paljoa tammaa ei kuitenkaan viitsi hyppyyttää, koska siitä näkee, että ei se siitä enää nauti. Sitä pelottaa, että se rymistelee vahingossa päin esteitä, ja siksi se hidastelee ja kammoaa hyppäämistä nykyään.
Nopeisiin maastohurrutteluihin on Empre vähän huonoa seuraa, koska se nauttii pidemmistä ja hitaammista lenkeistä enemmän. Kyllä sen kunto rallittamistakin kestää, mutta ei se innostu laukkaamaan samalla tavalla kuin moni muu. Rentoutumisseuraksi Empre kuitenkin lähtee mielellään. Se on varmajalkainen, rauhallisesta ravailusta nauttiva seuralainen, joka ei turhia säiky eikä venkoile. Puolisokeus ei maastoiluun vaikuta ollenkaan, vaikka niin kuvitellaankin usein. Empre pitää vain näkevää silmäänsä edessä ja päätä vinossa ja nauttii olostaan.Dictator FIN
fwb, 175cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III
Forever Loner
fwb, 175cm, evm
Lloyd Antarctico
fwb, 174cm, evm
Forever Lover
fwb, 173cm, evm
Sarcastic Ruler
fwb, 174cm evm
Chrispy Chaser
fwb, 170cm, evm
Turqoise Doll
fwb, 176cm, evm
All About Our Anna
fwb, 171cm
YLA2, ERJ-III, KRJ-III, KERJ-III
Arrogant FIN
fwb, 172cm, evm
Africano FIN
fwb, 172cm, evm
Eye to Eye
fwb, 170cm, evm
All About Us
fwb, 169cm, evm
Casper Heel
fwb, 168cm, evm
Cheyenne's Suddenly
fwb, 168cm, evm

Dictator FIN on komea musta läsipäinen ori. Se on syntynyt vuonna 2000 ja sen on kasvattanut Hahto-Rintamäki. Vuonna 2012 ori myytiin kuitenkin Yorcaan, jossa sen kilpailuttaminen toden teolla alkoi. Dictator alkoi saman tien menestyä ERJ:n alaisissa esteratsastuskisoissa. Myöhemmin se alkoi kilpailla myös kenttää ja koulua, vaikka esteratsastus sen ykköslajina pysyikin. Dictator FIN on erittäin säästeliäästi käytetty siitosori. Se on 175cm korkea ja jylhän näköinen, mutta myös kiltti ja kultainen luonteeltaan.

Forever Loner on Gone Forever -tammalinjasta polveutuva ori, ja todella ansainnut Forever-nimensä. Kuten sukunsa tammat se on hyvä siitosori. Vaikka se täytti 2013 vasta 12 vuotta ja lopetti kisauransa, sillä on jo 19 varsaa, joista 3 hienolle Sarcastic Rulerille. Ori saavutti kilpaurallaan muutaman laatuarvostelupalkinnon hienolla rakenteellaan ja viidelläkymmenellä esteratsastussijoituksellaan. Nuorempana se kantakirjattiin kakkospalkinnolla,se jäi pisteen päähän ykköspalkinnosta. Se vietiin arvosteluun uudelleen kerran, mutta pisteet pysyivät samoina. Hevonen on 175-senttinen, ihaksikas, lempeä jätti.
Lonerin isä taas oli Lloyd Antarctico, Lloyd's Sporthorsesin ilo ja ylpeys. Tämä "Fantaksi" kutsuttu ori jätti maailmaan 23 jälkeläistä, joista 14 oli oreja ja 9 tammaa. Fanta oli luonteeltaan niin kiltti ja pehmeä, ettei sen pää kestänyt kovaa treeniä. Lahjoja sillä kyllä oli, ja se sijoittui kolmisenkymmentä kertaa. Varsoilleen Fanta ei periyttänyt nössöyttä, vaan hyppykapasiteettia, ja sen astutusmaksut pidettiin tarkoituksella korkeina. Ori on myös kantakirjattu ykköspalkinnolle, ja hyvän rakenteen lisäksi sen ulkonäössä ihailtiin kiiltävänmustaa väriä ja neljää tasaista korkeaa sukkaa. Ori oli 172cm korkea
Forever Lover oli Gone Foreverin tyttärentyttärentytär, Forever Lonerin ja Forever Togetherin emä. Sen suurimmat saavutukset olivat nuo kaksi upeaa varsaa, mutta toki se myös kilpaili varsomisen lomassa. Sijoituksia kertyi yli 40 kappaletta, ja niillä ja hyvällä rakenteella olisi laatuarvosteluissakin pärjätty, mutta sellainen ei kiinnostanut Loverin omistajanelikkoa. Vanhoilla päivillään upeasukuinen, 175cm korkea musta tamma jäikin harrasteratsuksi yhden omistajansa tyttärelle, ja siihen sen säyseä luonne sopikin hienosti. Kilpailukentät jäivät, ja varsakarsina myös, mutta saipa Lover pitkän ja onnellisen elämän.

Sarcastic Rulerista toivottiin kuulemma samanlaista hassuttelijaa kuin isäoristaan, muttä eipä vain luoja niin suonut. Ori on sellainen herttainen anteeksi että olen olemassa -hevonen. Sellainen luonne sopii kilpahevoselle siinä missä rämäpäisyyskin, ja onhan tämä turkulainen ratsu menestynyt. Sillä on melkein sata sijoitusta, joistä kuutisenkymmentä on estekilpailuista, ja loput satunnaisista muista lajeista, joita se on harrastellut. Tämä hevonen on 174cm korkea, tummanrautias läsipää. Nykyään se on siitosorina Turussa tallilla, jolla se aikoinaan syntyi.
170-senttinen Chrispy Chaser oli roteva, mutta lempeä hassuttelijaori. Sen pelleily olisi voinut olla este kisauralle, mutta sen taitava tallitiimi keksi sille paljon tekemistä kotona, jolloin se jaksoi käyttäytyä sivistyneesti kisapaikoilla. Chrispy Chaseristä kirjoitettiin useitä juttuja virtuaalisiin lehtiin, kuten Heppahulluun, Volluxiin jä Virtuaalivarsaan, mutta ei sen kymmenistä estekisavoitoista, vaan hullunkurisista tempauksista. Ori rakasti pallopelejä, hippaleikkejä ja kepin noutamista kuin koira, ja oli kuulemma varsinainen kahlekuningas myös. Hevonen oli komean mustanruunikko.
Turqoise Doll ei ollut turkoosi nukke, vaan musta, 176cm korkea kilpatamma. Luonteeltaan se oli säyseä, mutta menevä. Kova treeni taitavan tallitiimin kanssa auttoi hevostä saavuttamaan esteratsastuksen laatuarvostelussa kakkospakinnon, ja sitä ennen kilpailuissa neljäkymmentäkaksi sijoitusta, joista kaksitoista oli voittoja. Tamma oli kotoisin Vaasasta, mutta muutti aikuisena Tämpereen tienoille. Siellä se sai myös ainoan varsansa, joka on nykyään kuuluisa siitosori, entinen kisatykki.

171cm korkea ruunikko All About Our Anna on kiltti ja herkkä esteratsu. Se on kilpaillut myös kenttä- ja kouluratsastuksessa tavoitteellisesti muutamia kausia. All About Our Empress RR on Annan ensimmäinen varsa.

Arrogant FIN on 171cm korkea mustanruunikko yleispainotteinen kilparatsu. Se menestyi nuorena loistavasti esteratsastuksessa ja kilpaili kolmisen vuotta 160-senttisillä esteradoilla. Tämän jälkeen Arrogant menestyi loistavasti myös kouluratsastuksessa ja siitä tuli haluttu siitosori. Vanhoilla päivillään ori kokeili myös kenttäratsastuskilpailuita, mutta ei menestynyt yhtä hyvin kuin muissa lajeissa.
172-senttinen mustanruunikko Africano FIN kilpaili este- ja kouluratsuna pitkän, tasaisen uran. Se sai laatuarvostelupalkintoja vanhoilla päivillään, vaikka ei ollutkaan mikään supertähti milloinkaan. Silti sen suoritukset olivat aina tasaisen hyviä, ja tämä kiltti ori olikin ennen kaikkea luotettava ratsu, eikä epävarma yllättäjä.
Ruunikko Eye to Eye oli kipakka, luonteikas tamma. Se oli 170cm korkea, mutta rakenteeltaan hyvin kevyt ja täysiveristä muistuttava. Eye to Eye menestyi melko hyvin esteratsuna ja teki pitkän, näyttävän uran. Myöhemmin tammasta tuli jalostushevonen.

All About Us oli rautias 169cm korkea kilparatsu. Sillä starttailtiin säästeliäästi este- ja kenttäkisoissa. Montaa sijoitusta tammalle ei tullut vähäisen kilpailumäärän vuoksi, mutta ne harvat sijoitukset, joita sillä on, ovat kaikki arvokisoista. All About Us oli luonteeltaan menevä ja voimakastahtoinen. Se ehti saada vain kaksi varsaa elämänsä aikana.
168cm korkea komea ja ihanan luonteinen raudikko Casper Heel ei valitettavasti ehtinyt koskaan estekilpailuihin saakka. Se oli lupaava nuori ori, mutta omistajan suureksi harmiksi se loukkaantui vakavasti vain pari kuukautta ennen kuin sen ensimmäisen kilpakauden oli määrä alkaa. Hyväsukuisena ja taitavana Kasperista tuli kuitenkin siitosori.
Cheyenne's Suddenly oli rautias piirtopäinen, nelisukkainen tamma. Se kilpaili jonkin verran, mutta tammoille tyypillisesti sen ura loppui lyhyeen menestyksen vasta alettua ja siitä tehtiin siitostamma. Tämä kiltti 168cm korkea ratsu saikin kuusi hienoa varsaa.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
20.05.-13 Zurück ERJ/160cm 2/38
21.05.-13 Zurück ERJ/160cm 5/38
14.06.-13 Ciripn Stud ERJ/160cm 5/30
14.06.-13 Ciripn Stud ERJ/160cm 3/30
15.06.-13 Ciripn Stud ERJ/160cm 2/30
19.06.-13 Ciripn Stud ERJ/160cm 5/30
21.06.-13 Ciripn Stud ERJ/160cm 2/30
22.06.-13 Ciripn Stud ERJ/160cm 4/30
23.06.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 3/30
05.07.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 5/30
08.07.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 4/30
08.07.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 5/30
05.12.-13 Zurück ERJ/160cm 2/5
07.12.-13 Zurück ERJ/160cm 1/5
13.12.-13 Zurück ERJ/160cm 1/30
16.12.-13 Zurück ERJ/160cm 2/30
16.12.-13 Zurück ERJ/160cm 4/30
19.12.-13 Skurvash ERJ/160cm 5/30
21.12.-13 Skurvash ERJ/160cm 1/30
25.12.-13 Skurvash ERJ/160cm 5/30
25.12.-13 Zurück ERJ/160cm 4/27
26.12.-13 Skurvash ERJ/160cm 4/30
26.12.-13 Sonic WBs ERJ/160cm 10/100
27.12.-13 Zurück ERJ/160cm 3/27
28.12.-13 Sonic WBs ERJ/160cm 8/100
07.01.-14 Sonic WBs ERJ/160cm 9/100
08.01.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 7/50
01.03.-14 Zurück ERJ/160cm 1/5
01.03.-14 Zurück ERJ/160cm 2/5
02.03.-14 Zurück ERJ/160cm 2/5
02.03.-14 Zurück ERJ/160cm 2/5
03.03.-14 Zurück ERJ/160cm 1/5
21.03.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
21.03.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
22.03.-14 Keskeneräinen ERJ/160cm 5/27
22.03.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
23.03.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 1/30
23.03.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 2/30
25.03.-14 Jokimaa ERJ/160cm 3/24
31.03.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 4/30
31.03.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 1/30
30.09.-14 Erkinheimot ERJ/160cm 3/50
05.10.-14 Zurück ERJ/160cm 3/30
06.10.-14 Zurück ERJ/160cm 3/30
06.10.-14 Cranleigh ERJ/160cm 1/30
10.10.-14 Zurück ERJ/160cm 2/5
12.10.-14 Zurück ERJ/150cm 2/10
13.10.-14 Venco Stud ERJ/130cm, Moscow Sim-Star Cup 4/36
09.11.-14 Erkinheimot ERJ/160cm 3/30
11.11.-14 Erkinheimot ERJ/160cm 4/30
12.11.-14 Erkinheimot ERJ/160cm 3/30
02.12.-14 Zurük ERJ/160cm 4/24
03.12.-14 Zurük ERJ/160cm 1/24
06.12.-14 Zurük ERJ/160cm 3/24
18.02.-15 Zurück ERJ/160cm 2/8
18.02.-15 Zurück ERJ/160cm 1/8
20.02.-15 Zurück ERJ/160cm 2/8
02.03.-15 Blue Finlanders ERJ/160cm 4/30
06.03.-15 Sellenders ERJ/160cm 2/30
09.03.-15 Skyline Sporthorses ERJ/160cm 3/50
17.04.-15 Fiktio KRJ/HeA 5/40
25.04.-15 Riiviöt KRJ/HeA 5/50
29.04.-15 Fiktio KRJ/HeA 5/40
01.05.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 4/30
01.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 5/30
01.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 1/30
02.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 4/30
02.05.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 1/30
02.05.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 5/50
03.05.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 3/50
03.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 5/50
03.05.-15 Riiviöt KRJ/HeA 1/50
04.05.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 3/30
04.05.-15 Wuki KRJ/HeA 2/60
05.05.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 5/30
05.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 3/30
06.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 1/30
06.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
08.05.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 3/30
10.05.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 1/30
10.05.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 1/30
21.04.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 1/30
02.05.-15 Zurück KRJ/HeA 5/30
03.05.-15 Zurück KRJ/HeA 3/30
08.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 2/40
08.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
09.05.-15 Zurück KRJ/HeA 5/30
09.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
12.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 3/40
12.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
16.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 4/40
24.05.-15 Fiktio KRJ/HeA 6/40
17.06.-15 Runoratsut KRJ/HeA 4/30
01.10.-15 Zurück KRJ/HeA 5/30
01.10.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 3/30
02.10.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 3/30
03.10.-15 Zurück KRJ/HeA 4/30
03.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 5/30
04.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 4/30
05.10.-15 Yorca WBs KRJ/HeA 1/30
06.10.-15 Erkinheimot KRJ/HeA 1/30
08.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 2/30
09.10.-15 Zurück KRJ/HeA 5/30
10.10.-15 Zurück KRJ/HeA 5/30
10.10.-15 Kuuralehto KRJ/HeA 1/40
11.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 2/30
12.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 5/30
14.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 4/30
17.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 1/30
18.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 3/30
20.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 4/30
22.10.-15 Mörkövaara KRJ/HeA 2/30
13.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC2 2/20
16.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC2 4/20
17.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC2 3/16
03.05.-17 Hunajamäki KERJ/CIC1 4/30
04.05.-17 Hunajamäki KERJ/CIC1 2/30
06.05.-17 Sugar&Spice Shetlands KERJ/CIC1 3/30
07.05.-17 Hunajamäki KERJ/CIC1 4/30
10.05.-17 Hunajamäki KERJ/CIC1 1/30
12.05.-17 Sugar&Spice Shetlands KERJ/CIC1 2/30
13.05.-17 Hunajamäki KERJ/CIC1 4/30
16.05.-17 Kettula KERJ/CIC2 3/30
17.05.-17 Kettula KERJ/CIC2 5/30
20.05.-17 Hunajamäki KERJ/CIC1 4/30
21.05.-17 Ricota KERJ/CIC2 2/13
22.05.-17 Kettula KERJ/CIC2 5/30
24.05.-17 Kettula KERJ/CIC2 1/30
24.05.-17 Sugar&Spice Shetlands KERJ/CIC1 4/30
25.05.-17 Sugar&Spice Shetlands KERJ/CIC1 5/30
27.05.-17 Sugar&Spice Shetlands KERJ/CIC1 5/30
29.05.-17 Sugar&Spice Shetlands KERJ/CIC1 2/30
30.05.-17 Sugar&Spice Shetlands KERJ/CIC1 2/30
01.06.-17 Kettula KERJ/CIC2 5/30
01.06.-17 Satulinna KERJ/CIC2 4/30
02.06.-17 KK Chermia KERJ/CIC2 3/9
03.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC2 4/30
06.06.-17 Satulinna KERJ/CIC2 5/30
08.06.-17 Satulinna KERJ/CIC2 1/30
09.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC2 1/30
10.06.-17 Delicate KERJ/CIC2 5/30
11.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC2 4/30
12.06.-17 Delicate KERJ/CIC2 3/30
18.06.-17 Delicate KERJ/CIC2 5/30
19.06.-17 Kettula KERJ/CIC2 1/30
23.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC2 4/30
24.06.-17 Tuiskula KERJ/CIC2 5/30
25.06.-17 Delicate KERJ/CIC2 2/30
28.06.-17 Kettula KERJ/CIC2 1/30
28.06.-17 Satulinna KERJ/CIC2 1/30
29.06.-17 Delicate KERJ/CIC2 3/30
22.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC2 2/10
26.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC2 1/10
27.08.-17 Ros Cirein KERJ/CIC2 1/10Toukokuu 2016
Olen sattuneesta syystä kirjoittanut tänne päiväkirjaan paljon hevosten sokeudesta. Tämän päiväkirjan takia minuun otti kuun alussa yhteyttä Bittix-hevoslehden toimittaja ja pyysi saada haastattelun minulta ja Emoreltä liittyen hevosten sokeuteen. Aluksi olin kieltäytyä: en halua, että Empre määritellään ainoastaan puolisokeaksi hevoseksi, kun se ensisijaisesti on mahtava lemmikki ja hyvä entinen kilparatsu, eikä mikään sokea poni. Suostuin kuitenkin haastatteluun. Jos Empre antaa kasvot puolisokealle hevoselle ja minä äänen, ehkä ihmiset ymmärtävät Annan kaltaisillakin olevan paljon arvoa.
Niin Bittixen toimittaja sitten ajoi meille kylään, jutteli kanssani ja kuvasi Empreä paljon joka tilanteessa. Toimittaja oli viisas nuori mies ja huomasi Emprestä sellaisia piirteitä, joita en ole itse huomannut. En ole huomannut edes sitä, miten tamma käyttää emäänsä, Annaa, oppaanaan liikkuessaan suuressa haassa. Se ulkoilee aina hyvin lähellä Annaa, ja Anna sallii sen pitää jopa turpaa hännässään kaksikon vaihtaessa paikkaa. Silloin kun Anna ei ole Empren vierellä, Empre on aina kääntynyt niin että näkee emänsä koko ajan terveellä silmällään.
Bittixen juttu ilmestyy ensikuun lehdessä. Haastattelu oli kiva ja silmiä avaava, mutta en pidä jutun otsikosta, "Sokean hevosen kanssa". Emprehän ei ole täysin sokea.

Huhtikuu 2016
Kun tulee puheeksi, että Empren toinen silmä on täysin sokea, kysyvät hevosihmiset, miten tamma pärjää sokeana. Oikaisen sitten aina, että eihän se sokea ole, vaan puolisokea, ja että ihan hyvin se pärjää. Hevonen ei muutenkaan katsele koskaan eteenpäin kahdella silmällä yhtäaikaa.
Empren puolisokeus rajoittaa sen elämää erittäin vähän. Oikeastaan ainoa isompi vaikutus on, että tamma ei voi hypätä enää. Etäisyyksien arvioiminen on hevoselle vaikeaa aina hevosten silmien sijainnin takia, mutta Emprelle tämä on mahdotonta. Etäisyyksien arvioinnin vaikeuden takia Empre saattaa välillä myös juosta liian läheltä ihmisiä ja muita hevosia ja aiheuttaa näin kahnauksia. Ikinä se ei ole kuitenkaan päälle tullut.
Jos hevosen puolisokeutta ei tietäisi, se saattaisi olla jopa vaarallista. Yorcassa tiedetään, että kun Empreä mennään taputtelemaan hakaan, sille huhuillaan jo hyvän matkan päästä. Tällöin hevonen tietää, kuka tulee, ja pystyy kääntymään niin, että näkee tulijan. Näin tamma ei säikähdä yllättäen sen näköpiiriin ilmaantuvaa ihmistä ja ryhdy puolustautumaan. Empren tila on kaikkien tiedossa ja tammaa käsitellään sen mukaan.
Entä maastoratsastus, on aina seuraava kysymys. No, siinä ei ole mitään ihmeellistä. Empren annetaan kulkea pää aavistuksen vinossa niin, että se näkee eteensä. Kun tammalla hetken ratsastaa, sen vinoa asentoa ei edes huomaa enää ja myös maastoilu tapahtuu ihan niin kuin minkä tahansa muunkin hevosen kanssa.

Marraskuu 2015
Empren silmässä sokea piste on kasvanut. Nyt sen oikea silmä ei näe juuri mitään. Tämä ei tunnu vaikuttavan tamman jokapäiväiseen elämään mitenkään, mutta ihmisten käytöstä hevoseni ympärillä sokeus muuttaa pakostakin. Hevonenhan on pakoeläimenä arvaamaton, jos se yllätetään tai säikäytetään, ja nythän Empre-raasu säikähtää ja yllättyy erityisen helposti. Sitä on lähestyttävä aina näkevän silmän puolelta tai tehtävä jo kaukaa huhuilemalla sille selväksi, että joku on tulossa.
Empren luonne ei ole sen vihaisemmaksi muuttunut. Yorcan henkilökunta pelästyi, että tammasta on tullut jonkinlainen ihmissyöjä, kun esittelin tämän lähestymisasian eräässä aamupalaverissa. Ei, luonne on yhä hyvä, mutta tottakai on silti muistettava, että tässä on puolisokea hevonen, ettei haavereita sattuisi ihmisille tai hevosille.
Yorcan väki sopi myös, että vain minä vastaan Empren liikutuksesta tällä erää. En tiedä vielä tarkkaan, miten puolisokeus vaikuttaa kaikkeen ratsastamiseen, mutta vielä ainakaan en ole löytänyt mitään ongelmia. Empre tosin on alkanut kulkea pää vinossa maastossa niin, että sen näkevä silmä kattaisi suuremman alueen. Olen antanut sen mennä vinossa: tämän ikäinen hevonen tuskin enää muuttuu banaaniksi, ja jos muuttuu, eipähän kuitenkaan kompuroi sokeuttaan. Vakaasti olen päättänyt, että mikäli Empren tila vaikuttaa liikaa sen lajityypilliseen käyttäytymiseen, vien rakkaan hevoseni lopetettavaksi. Vielä en kuitenkaan ole sellaista havainnut.

Lokakuu 2015
Empre tanssi viimeiset kouluratansa sijoituksille Mörkövaaran kentällä ilta-auringossa. Kun pakkasin sitä takaisin rekkaan muiden hevosten kanssa, tein kaiken hitaasti ja hartaasti. Minä tulisin vielä takaisin Mörkövaaraan ja muillekin kilpakentille vielä joskus, mutta hevosiani ja niiden tavaroitani 22.10. rekkaan pakatessani päätin, että Empre ei tulisi. Lisäksi päätin, että tallin väen olisi aika tietää Empren tilasta heti, kunhan olisin saanut pari päivää aikaa miettiä, miten voisin tamman oikean silmän alkavasta sokeutumisesta kertoa.
Sokea piste, joka viime kuussa huomattiin, on kasvanut nopeasti. Empre näkee vielä, mutta jos piste kasvaa samaan tahtiin jatkossakin, parin kuukauden kuluttua sen silmä on kokonaan sokea. Minulla ei ole ennen ollut puolisokeaa hevosta, enkä ollenkaan tiedä, miten sokeus tamman elämään vaikuttaa. Toivon, ettei kovinkaan paljoa. En edes tiedä, onko välttämätöntä lopettaa Empren kisaura, mutta tein vaikean päätöksen varmuuden vuoksi.
Löytyisipä joku, jolla on ollut aikaisemmin sokea ratsu, tai edes kirjallisuutta, luentoja tai vaikka ihan seminaari aiheesta. Toisaalta, eipä minulla ole vielä ollut energiaa tiedon etsimiseenkään...
Empren käytös ja iloisuus ei muuten ole muuttunut, vaikka sokeus on edennyt.

Syyskuu 2015
Kenttä oli kuiva ja kiinteä, valoa oli hyvin, istuin suorassa, Empre kulki ryhdikkäästi. Ratsastin suurella kentällä vastapäivään ihan niin kuin olin tehnyt tammani kanssa miljoonia kertoja. Harjoituskenttämme portti on hieman kallellaan, on ollut jo puoli vuotta eikä kukaan ole jaksanut sitä korjata. Empre on oppinut pujahtamaan sen ohitse ihan niin kuin muutkin hevoset. En antanut edes apuja väistökäskyksi, koska tottakai Empre väistäisi törröttävät parrut.
Eipä väistänyt. Se ravasi tasaisen varmasti kylki parruja viistäen. Se itse sai naarmun lapaan ja takapuoleen, minä sain verestävän haavan reiteen kera suuren ja kipeän mustelman, ja rikkinäiset ratsastusfarkut.
Ehkä se oli vahinko? Kun taas sain hengitettyä ja ratsastettua kivulta, jatkoin harjoituksia. Laukanvaihdot sujuivat nätisti. Annoin Empren välillä rentoutua ravaten kaviouraa pitkin. Se pökkäsi meidät taas törröttävään portinpieleen mennessään ohitse, ja hirnahti kimeästi yllättyneenä ja kivun takia. Minä pysäytin sen kentälle. Tammanpentele! Sehän yritti vahingoittaa minua tahallaan!
Tämän tapauksen jälkeen alkoi sattua ja tapahtua muutakin vastaavaa. Empre polkaisi rikki harjasangon kävellessään ohitse. Se melkein kaatui kompastuttuaan pikkuruiseen kuoppaan, kun talutin sitä hakaan. Parina iltana se ei syönyt iltaheiniään karsinansa nurkasta.
Eläinlääkäri tuli, koska epäilin aivokasvainta. Hän tutki koko hevosen, eikä löytänyt mitään vikaa. Lähtöä tehdessään hän huomasi, ettei Empren katse seurannut häntä hevoselle tyypilliseen tapaan, ja katsoi vielä tamman silmiä.
Sokea piste. Empren oikeassa silmässä on suurehko sokea piste. Kuulemma Empren näkö on kuin joku olisi liimannut palan mustaa kartonkia keskelle sen silmää ja se näkisi vain reunoilta.
Tämä toteamus selitti kaikki Empren ongelmat. Nyt en vain tiedä, miten tähän tietoon reagoisin. Pitääkö hevonen lopettaa, jos se on puolisokea?

Elokuu 2015
Empre on ollut jäykkä kuin puuhevonen, joten tilasin sille ihan oikean hevoshierojan. Ja hevoshieroja teki tammani kanssa niin kovasti töitä, että kyllä todellakin ansaitsi sen vähän rahamäärän, mitä koko hieronnasta pyysi. Koko selkä hierottiin, lavat ja lautasetkin, niska ja kaulan lihakset, ja lopulta jokainen jalka ylhäältä alas saakka. Kaikki jalat vielä venyteltiin kunnolla, ja sitten laitettiin ihanan pehmoinen loimi päälle! Kyllä Empre oli tyytyväisen oloinen, kehrännyt olisi, jos olisi ollut kissa. Aluksi se ei olisi halunnut hierojaa lähelleenkään, mutta jo kymmenessä minuutissa se päätti, että rakastaa hierontaa ja hierojaakin.
Ajattelin, että Empren jäykkyys saattaa johtua satulasta, se kun on vanha ja kulunut. Ehkä sen runkokin on jo vuosien saatossa vääntynyt sellaiseen kuntoon, ettei se enää istu hyvin heppani selkään. Satulaa tutkiskellessani tulin kuitenkin siihen tulokseen, ettei tämä jäykkyys ollut varusteista kiinni. Satula on tosi hyvä.
Syy sitä paitsi on ilmiselvä. Laidunkausi on loppunut ja työ on taas alkanut. Joka toinen hevonen aristelee vähän sellaisen jälkeen, vaikka aloitettaisiin kuinka kevyesti. En ymmärrä, mikä ajatuskatkos minulle tuli vielä näin monen kymmenen hevosvuodenkin jälkeen!

Heinäkuu 2015
Empre on ollut koko kuukauden laitumella. Kunnon kesää meillä ei ole ollut, eikä lämpimiä laidunpäiviäkään ollut monta, mutta ei se menoa näköjään haitannut. Sitä paitsi olipa vähemmän itikoita.
Minua ihastuttaa joka vuosi, kun hevosia päästetään laitumille suurissa laumoissa. Tämän kuun alussa Yorcankin tammat laukkasivat yhtenä monikymmenpäisenä laumana laitumelleen hännät lippuina perässään. Ne selvittelivät välejään, mutta eivät joutuneet tappeluun. Lauman johtajaksi selvisi heti Empre, ihan nimensä mukaisesti.
Saman tienhän toisensa tuntevat tammat laitumelle rauhoittuivat ja alkoi syömismaraton. Emprenkin syöminen keskeytyi mahasta päätellen aina vain siksi aikaa kun minä tai joku muu henkilökunnasta tuli laitumelle tarkistamaan tammat päivittäin.
Meistä ihmisistä oli kiva saada hevoset talliin takaisin viimeisenä päivänä. Vaikka tammoja näki joka päivä, ei niiden kanssa viitsinyt kukaan laitumella touhuta, että ne saisivat olla hetken oikeasti hevosia, eivätkä vain ratsuja. Ikävähän meillä oli ratsujamme, laitumella kun oli pelkkiä hevosia vain.

Lokakuu 2014
Kouluvalmennus, Oresama ja Empre, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Jätin Oresaman ja Empren viime kuussa tiukkojen ohjeiden kanssa harjoittelemaan itsenäisesti ja tänään palasin katsomaan tilannetta. Ihan kuin eri ratsukko olisi kentällä mennyt! Empre oli rento ja iloinen ratsu, joka luotti kykyihinsä täysin. Oresama oli muuttunut positiiviseksi ja kannustavaksi ratsastajaksi, joka nautti Empren kanssa menemisestä. Ratsukon menoa oli hienoa seurata, kun muisti viime kuussa tapaamani kiukkuisen kouluratsastaja Oresaman ja hänen ahdistuneen Empre-ratsunsa.
Nyt kun Empre kulki rennosti, omistimme tunnin sen muodossa pitämiselle. Emprelle tämä olikin vaikeaa, koska sen tyyli edetä on rennon letkeää. Oresaman tuli työllä ja tuskalla ensin koota hevosen etu- ja takapää erikseen ja sitten pitää koko menopeli muodossa. Silloin taas ratsu ryhtyi helposti hidastelemaan ja meno näytti löysältä.
Kokeilimme ihan ravaamista juoksutuksessa. Työnjako meni niin, että Oresama piti Empren tiukasti muodossa ja minä huolehdin piiskalla, että se kulki eteenpäin reippaasti. Se sujui hienosti.
Koska arvelen Empren löysyyden johtuvan heikohkosta lihaskunnosta, määräsin ratsukon harjoittelemaan juoksutuksessa usein ja erittäin lyhyitä aikoja kerrallaan. Näin Empren lihaskunto paranisi ja vauhti ja ryhti lisääntyisivät lopulta, kun nätisti muodossa pysyminen ei veisi tamman ja ratsastajan kaikkea keskittymiskykyä.

Syyskuu 2014
Kouluvalmennus, Oresama ja Empre, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tässä kouluvalmennuksessa keskityttiin helppoihin, avaaviin liikkeihin, kuten pohkeenväistöön. Tarkoitus oli hioa alun perin Empren muotoa, mutta se päätettiin jättää ensi kuuhun tamman jännittyneen oloisen askelluksen vuoksi.
Liikkeitä harjoiteltiin yksittäisinä käynnissä ja ravissa. Sain yhtenään komentaa Oresamaa rentoutumaan ja antamaan Empren tehdä oman osuutensa työstä. Ratsastaja kertoi tamman tekevän enemmän virheitä kuin koskaan, mutta totesin sen kuuluvan asiaan. Uutta oppiessaan hevonen mokailee aiemmin oppimiensa asioiden kanssa ja sekoittaa liikkeitä toisiinsa ennen kuin kaikki järjestyy sen päässä kokonaisuudeksi. Se on normaalia. Jännittynyt ratsastaja vain pitkittää prosessia.
Kun Oresama rentoutui, Empre alkoi toden totta kompuroida ja epäonnistua. Ratsastaja ei pitänytkään sitä järjestyksessä enää. Aluksi hevonen jäykistyi entistä enemmän, mutta komensin Oresaman olemaan rauhallisesti ja kehumaan tammaansa jokaisesta onnistumisesta vuolaasti.
Pyörimme kentällä kokonaisen tunnin, mikä on minun mielestäni erittäin kauan muutaman liikkeen kanssa. Lopputunnista Emprellä alkoi sujua mallikkaasti. Annoin kotiläksyksi rentoutumista: treenit pitäisi pitää normaalisti, mutta Oresaman tulisi löysätä pipoaan ja antaa hevosensa hengittää. Näin Emprestä tulisi nopeasti paljon parempi kouluratsu.

Heinäkuu 2013
Estevalmennus, Oresama ja Empre, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Kyllä huomaa parannuksen edelliseen valmennukseen! Oresama ja Empre ovat löytäneet yhteisen tahdin ja sävelen ja ovat valmiit kilpailemaan voitoista esteratsastuksessa. Empre, vaikka nuori onkin, suhtautuu esteisiin ammattimaisen rauhallisesti ja luottaa kykyihinsä. Oresama puolestaan on rauhoittunut huomattavasti sitten viimenäkemän ja uskoo hevosensa olevan luonnostaan hyvä hyppääjä.
Harjoituksessa ei menty tällä kertaa irtonaisia esteitä ollenkaan, vaan rakensin erittäin haastavan metrin radan. Oresama ja Empre hyppäsivät sen kahdesti niin, että annoin välissä lyhyitä ohjeita suorituksen parantamiseen. Kolmannella kerralla otin radalta aikaa ja vain seurasin suoritusta. Rata oli puhdas, aika oli hyvä ja ratsukko näytti nauttivan hyppäämisestä. Päätimme, että työni esteratsastuksen saralla oli tämän hevosen osalta tehty.

Kesäkuu 2013
Estevalmennus, Oresama ja Empre, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Rauhallisuutta, rauhallisuutta ja rauhallisuutta! Sitä ei voi nuoren hevosen kanssa liikaa korostaa. Oresaman ja Empren suurin ongelma on häslääminen. Helpollakin radalla Oresama saa ratsunsa kuohumaan nostamalla itse sykettään ja energiatasoaan aivan kohtuuttomasti. Tällainen taktiikka voi toimia laiskempiin hevosiin, joita pitää kannustaa hyppäämään, mutta Empre hyppäisi ilman vippaskonstejakin.
Kun Oresama malttoi rauhoittua, alkoi Empre hypätä hillitymmin. Silloin ratsastaja valitti, että aika oli liian hidas. Kellotin siis seuraavan radan minun neuvomalla tyylilläni ja näytin aikaa Oresamalle. Ratsastaja ihmetteli, miten aika oli parempi kuin ratsukon ennätys vastaavalla radalla, mutta ymmärsi sitten Empren käyttävän taitojaan ja ketteryyttään tehokkaammin hieman rauhallisemmin mennessään.
Komensin ratsukon jatkamaan harjoituksia yksin ja lupasin tulla kuukauden kuluttua tarkistamaan tilanteen.

Huhtikuu 2013
Tyttövauva meille syntyi tänne Yorcaan, niin emänsä näköinen, että itketti. Nimeä ei vauvalle keksitty pitkään aikaan, ja tammavarsa kulkikin pitkään työnimellä Rimpula. Suurikokoinen ja reipas neiti oli alusta asti, ja kuukauden kuluessa kehittyi vauvalle luonnettakin. Ihmisiä kohtaan oli pienokainen jo parin päivän ikäisenä luottavainen ja utelias.
Vasta kuun lopussa keksimme sopivan nimen. Varsasta tulee All About Our Empress RR - sekä emän että isän mukaan. Kasvattajana olen tosi ylpeä uudesta varsasta, joka on yhtä kaunis kuin viisaskin.
Nopeasti vauva kasvaa, ja terveen oloinen on. Pienokainen saa hoippua emänsä perässä vielä kauan aikaa, mutta silti haaveilen jo sen aikuisiästä ja sillä ratsastelemisesta. Kaunis tamma tästä tulee, onhan se jo nyt poikkeuksellisen söpö varsa!Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
17.04.-05 Ori Charlie Express RR Gotta Be Charlie RR Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen