otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Tallista


Yorca on vuonna 2012 perustettu suomenpuoliveritalli, jonka virtuaalinen, keksitty historia ulottuu 1800-luvun lopulle. Yorcassa kasvatetaan suomalaisia puoliverisiä ja järjestetään kilpailuita. Meiltä saa tilausvarsoja, ja suurin osa oreista on tarjolla jalostukseen myös tallin ulkopuolisille tammoille. Kasvattimarkkinoita Yorcan hevosista ei ole yleensä tapana järjestää, joten omia Yorcalaisia saa vain tilausvarsoina ja satunnaisesti Alegren kautta.

Yorcan virtuaalinen historia
Yorca Warmbloodsin perusti 1800-luvun lopulla vaasalainen pariskunta Hans Bergström ja Johanna Launus. Jo Launuksen ja Bergströmin aikana Yorca oli suomenpuoliveristen koti ja valmentautumispaikka, mutta toiminta oli hyvin pientä. Silloin Yorcan ainoaan tallirakennukseen mahtui kahdeksan hevosta, joista yleensä noin puolet oli siitostammoja ja puolet Bergströmin kilpahevosia.
Suurempaan valokeilaan Yorca pääsi kuitenkin vasta 1996 kun sen ohjaksiin tarttui paikan nykyinen johtohahmo, Maija Jylhä. Jylhän ostettua tilan paikalla ei ollut hevosia neljään vuoteen, koska taloa ja tallia remontoitiin ja laajennettiin paljon, ja lisää maita liitettiin Yorcan tiluksiin. Suomenpuoliveriset valloittivat tallin ja pihapiirin uudestaan vuonna 2000, kun Yorcan kolme vihreää tallirakennusta olivat valmiit, naapurin kanssa yhteinen maneesi oli rakennettu ja kaksi kunnollista kenttää oli kunnostettu vanhojen hiekkapohjaisten tarhojen tilalle.

Henkilökunta
Tallin omistaja on Maija Jylhä, taitava ja eläinrakas, miltei nelikymppinen riuska hevosnainen. Ainakin 180-senttinen, kovaääninen ja mustahiuksinen Maija kyllä kuuluu ja näkyy tallipihassa. Hänen hohottavaa mutta ankaraa luonnettaan on helppo miellyttää: sen kuin on valehtelematta ja saa suunsa auki tarvittaessa. Maija itse on kaksikielinen, mutta hänen avomiehensä Niklas Varpunen on ruotsinkielinen. Perheeseen kuuluu myös Rami 12 vuotta, Toni 8 vuotta ja Salla 5 vuotta. Alle kouluikäisiä lapsia Maija ei kuitenkaan päästä talliin, ja Ramia ja Tonia tallissa peuhaaminen kiinnostaa lähinnä siksi, että siellä on isin traktori.
Yorcassa on ollut vaikka minkämoista hevosenhoitajaa vuosien varrella. Tätä nykyä meillä kuitenkin ahertavat ihanat harjoittelijat Saila ja Emma, jotka opiskelevat eläintenhoitajiksi, sekä Taavi ja Kimmo, jotka ovat jotain sukua Maijalle ja töissä puoliksi rahapulan ja uhkailun ja vain puoliksi aidon kiinnostuksen vuoksi. Vanhimmat hoitajat, Sini ja Maija, ovat olleet kuvioissa jo kauan ja hevosten hoitamisen, treenaamisen ja kilpailun lisäksi he hoitavat myös hevosten kengittämisen.
Eläinlääkärimme, viisikymppinen kaljuuntuva Paavo Bergström, joka ei ole mitään sukua Hans Bergströmille, tulee paikalle aina kutsuttaessa. Hän on hiljainen ja kiltti setä, joka tuntuu tietävän ihan kaiken hevosista. Valmennuksia pitää Miika Rossi, joka on 20 vuotta vanha, vain 150 cm pitkä ja sitkeä kuin härkä.
Tärkeä osa henkilökuntaa ovat myös löytöeläintarhan kautta Yorcaan tulleet Nalle, Ilpo ja Haissi. Nalle on ikivanha kukko, joka tykkää istuskella kesäisin harjauspuomilla tai verannalla kahvinjuojien seurana ja kaadella kahvikuppeja kevätjuhlaliikkeitä esittäessään. Noin viisivuotias Ilpo on ainakin osittain rodultaan portugalinpodengo, joka metsästää hiiriä ja rottia ja ilmaisee häntä villisti heiluen rakastavansa rapsutuksia. Haissi on ilmeisesti mopsi, ja jo kahdeksanvuotias. Se ei enää jaksa tehdä paljoa muuta kuin maata mahdollisimman pitkänä ja raukeana joko taukohuoneessa tai kesäisin ulkona auringossa. Se rakastaa alkuruokaa, jälkiruokaa, purkkiruokaa, pääruokaa, koiranruokaa, säilykeruokaa, tuoreruokaa ja muuta ruokaa.

Tilat ja ympäristö
Yorcan tallipihan ympärillä on neljä rakennusta. Yksi on tallin omistajien asuinrakennus, ja kolme muuta ovat tallirakennuksia. Niiden lisäksi Yorcalla on hieman kauempana lukuisia hakoja ja kaksi kenttää. Maneesi on parin naapuritallin kanssa yhteinen, ja sitä vuokrataan myös muiden käyttöön.
Yorcan maastoista löytyy kahden kilometrin matkan päästä Mörkömäki, jonka päällä on lähde ja ympärillä peltoa. Mörkömäellä ja ympäristössä saa ratsastaa ja ajaa. Yleisiä teitä koukaten pääsee myös isolle metsäalueelle, jossa on erikokoisia hevosenmentäviä polkuja. Yorcassa kaikkein suosituin reitti kesät talvet on Jätinhautuumaa-nimiselle niitylle johtava polku. Jätinhautuumaa on hyväpohjainen ratsastusalue.
Muita lähimaastosta löytyviä paikkoja ovat Oijjoonmäki, jossa tapaa usein muiden tallien hevosia ratsastajineen, sekä Harvakylä, joka on hevosystävällinen haja-asutusalue.
Ulkoasun copyright misery. 2011 / otsikon kuvat Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalitalli