otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Daily Spider RR VH17-031-0163 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Oresama, Yorca
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 169cm Koulutustaso: ko GP, re 140cm, CIC4
Syntynyt: 18.11.-15 (10v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I Palladiun Prize

Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Tomasz Siergiej


Kun Pirre syntyi, sen pelättiin tulevan liiaksi voimakastahtoiseen isäänsä luonteensa puolesta. Siksi sen käsittely oli alusta alkaen erityisen johdonmukaista, säntillistä ja rutiineja luovaa. Lopulta kävi ilmi, että Pirre on luonteeltaan vallan toisenlainen, oikein kiltti. Tarkka käsittely ja koulutus ei kuitenkaan ole tehnyt orille hallaa, vaan sen ja luonteensa vuoksi Pirre pääsi ratsunakin pidemmälle kuin olisi tavallisesti koulutettuna päässyt. Lisäksi se oppi hienot käytöstavat, joista on vielä aikuisiälläkin pidetty tiukasti kiinni.

Pirre on rauhallinen hoitohevonen, joka nauttii pitkistä harjaussessioista. Se ei vastustele mitään hoitotoimenpiteitä harjailusta ja kavioiden puhdistuksesta aina kengitykseen ja rokottamiseen saakka. Uusiin asioihin se suhtautuu luottavaisesti ja rennosti. Satulointi ja suitsinta on hyvin helppoa, vaikka Pirrellä onkin kokoa.

Tämä ratsu tanssii mielellään koulukentillä. Se on osaava ja eteenpäinpyrkivä harrastuskaveri, jolta ei petä koskaan hermo. Silloin tällöin, etenkin kuumina päivinä, Pirreä saa kuitenkin hieman muistuttaa reippaassa tahdissa kulkemisesta. Suurimmat kouluratsastuksen ongelmat ovat Pirrellä takapäässä: tämän hevosen takapää on muistettava ratsastaa kunnolla etupään mukaan, tai muuten näyttää pahimmassa tapauksessa siltä, että Pirre on unohtanut takakavionsa talliin asti. Tasapainoisesti ratsastettaessa Pirre on upea ilmestys - ja aina tosi kiltti ja tottelevainen.

Esteillä Pirre on selvästi virkeämpi kuin kouluratsastuksessa, ja se hyppää oikein taitavasti ja mielellään. Ori tottelee ratsastajaansa eikä kuumu. Sillä ei ole tapana kieltää esteillä, tai muutenkaan tehdä omia ratkaisujaan. Selkäänsä Pirre saisi käyttää hypyissä hieman paremmin.

Jos joku etsii tasaista, rauhallista ja varmajalkaista maastoratsua, niin tässä se on. Pirre ei pelkää eikä pelehdi, saati sitten kompuroi. Maastoesteillä se on hieman varautunut, mutta hyppää kuitenkin melkein joka kerta. Tasaisella mentäessä ori toimii ratsuna mielellään niin rivakoilla maastolaukoilla kuin monen tunnin hitailla kävelylenkeilläkin.I'm a Ruder
fwb, 170cm
YLA2, ERJ-I, KRJ-III, KERJ-II
I'm a Ruler
fwb, 172cm, evm
Ruler's Son
fwb, 172cm, evm
Would You
fwb, 170cm, evm
Let Me Be
fwb, 168cm, evm
Let It Be
fwb, 170cm evm
Heartache
fwb, 165cm, evm
Mafia Princess
fwb, 168cm
YLA2, ERJ-II, KRJ-II, KERJ-III
Yakuza FIN
fwb, 170cm, evm
Mohawk FIN
fwb, 170cm, evm
Turning Japanese
fwb, 168cm, evm
La Mer
fwb, 163cm, evm
Cordeval
fwb, 165cm, evm
Maremel
fwb, 161cm, evm

Janna Haapa on kasvattanut I'm a Ruderin vuonna 2000. Tämä 170 cm korkea yleispainotteinen ori aloitti kilpailemisen koulu- ja kenttäratsastuksessa vuonna 2007, mutta joutui samana vuonna jäämään tauolle loukkaantumisen vuoksi. Kilpaura jatkui vuodesta 2013 eteenpän uudelleen, ja Ruder alkoi kilpailla myös esteratsastuksessa. Nykyään tällä menevällä, komealla mustalla ratsulla on yli 40 sijoitusta kaikissa sen kilpailemissa lajeissa. Tämä yhden varsan isä viettää nykyään eläkepäiviään Yorcassa.

I'm a Ruderin isä, I'm a Ruler, on Hollannin Arnhemissa asuva, Suomen Tornionjokilaaksosta lähtöisin oleva kenttäori. Väriltään herra on musta, säkäkorkeutta löytyy 172cm. Arvonimiä ei juurikaan tälle orille ole suotu, vaikka se ihan kiitettävästi onkin pärjännyt. Syy tähän ovat orin omistajat, jotka eivät usko esimerkiksi laatuarvosteluihin tai näyttelyihin, vaan pelkkiin kenttäkilpailuihin, hevosurheilun ytimeen. Ruler on reipas ja menevä, mutta kiltti ori.
Ruler's Son asui 8-vuotiaaksi Suomessa. Sillä treenattiin tavoitteellisesti kenttä- ja esteratsastusta. Kun ori oli parhaimmillaan, se siirtyi sujuvasti rajan yli Haaparannalle ja matkusti pian Tukholman suuntaan kilpailemaan tosissaan. Ori kävi myös Saksassa, Itävallassa ja Ranskassa, mutta suurimman osan elämästään se asui Ruotsissa. Tämä kiltti herrasmies on tummanruunikko ja 172cm korkea.
Musta Would You oli hyvärakenteinen ja 170cm korkea. Tamma kilpaili ahkerasti koulu- ja kenttäratsastuksessa pitkin Eurooppaa. Se menestyi niin hienosti, että ansaitsi itselleen laatupalkintoja. Kilpailuista pitämänään välivuotena tamma sai ainoan varsansa, I'm a Rulerin. Would You lopetettiin sen loukkaantuessa pahasti arvokilpailuissa Tukholmassa.

Let Me Be on erittäin hyvästä suvusta polveutuva tamma, jolle itselleen ei juurikaan kilpailusuorituksia ole kertynyt jänteen vaurioitumisen takia. Kouluradoilla tamma on kivasti pärjännyt nuorempana, mutta aikuistuttuaan se olisi tottakai mennyt vielä paremmin. Väriltään Miina on erittäin kaunis kulomusta tamma, ja sen säkäkorkeus on 168cm. Tamma asuu Imatralla.
Let It Be oli 170cm korkea musta ori. Luonteeltaan se oli omapäinen ja osasi vaatia itselleen huomiota, mutta aina sitä pystyi kuitenkin käsittelemään turvallisesti. Ori oli palkittu kouluratsu. Sen suurin saavutus ei kuitenkaan ollut ykköspalkinto laatuarvostelusta, vaan eniten puhutaan sen MM-voitosta huippuratsastaja Anne Jantusen kanssa kouluratsastuksessa 1980-luvulla. On sanomattakin selvää, että taidokkuuden ja saavutusten takia Let It Be'stä tuli suosittu siitosori. Se astui vähän alle 1300 tammaa, ja hetken aikaa orin nimeä boikotoitiin sukutauluissa, koska se tuntui olevan kaikkien isä tai esi-isä. Nyt ratsun nimi on taas haluttu - ja äärimmäisen harvinainen. Ori kuoli 24-vuotiaana, kun sen sydän vihdoin antoi periksi.
1980-luvulla huhuttiin, että Heartache periyttäisi punasilmäisyyttä ja vihaisuutta, eikä kukaan enää käsitä, mistä huhut ovat peräisin. Tammahan on mitä kiltein, mitä sinisilmäisin musta läsipää, ja sen neljä varsaakin ovat upeita sekä kilpasaavutustensa että luonteidensa puolesta. Heartache sen sijaan kilpaili säästeliäästi jotta sen hienot geenit voisivat liikkua eteenpäin sen jälkeläisten kautta. Enimmäkseen tamma lepäili äitiyslomalla parhaat vuotensa, ja siirtyi sitten eläkkeelle. Näyttelyissä sen menestys oli huimaa. 30-vuotissyntymäpäivänsä aattona päätti tämä vanha, arvokas 165cm korkea ratsu päivänsä omalla laitumellaan eläinlääkärin päästäessä sen lepoon.

Mafia Princess on Ruska Hämeen-Anttilan tallissa vuonna 2011 syntynyt suomenpuoliveritamma, joka on koulutettu ja kilpailtu Yorcassa. Ruunikko tamma oli alun perin puhtaasti kenttäpainotteinen ratsu, mutta koska laatuarvosteluun tarvittavat 40 kenttäratsastussijoitusta olivat "Fiialle" helppo kerätä, alkoi se kilpailla menestyksekkäästi myös ensin koulu- ja sitten esteratsastuksessa. Tamma on 168-senttinen menevä ja iloinen ratsu, joka on jo kilpailueläkkeellä. Hevosella on vasta yksi varsa.

170 cm korkea Yakuza FIN on Uudellamaalla syntynyt suomenpuoliveriori, jolla on kansainvälistäkin menestystä kenttäratsastuskilpailuissa. Musta Yakuza hurmaa paitsi ulkonäöllään, myös reippaalla, viekkaalla ja vekkulilla luonteellaan. Tammanomistajat ovatkin olleet jo kauan kiinnostuneita tästä orista, ja Yakuza astuukin joka vuosi useita puoliveritammoja. Tällä hetkellä ori asuu Saksassa.
Mohawk FIN on musta 170 cm korkea suomenpuoliveriori, joka on tehnyt huikean uran kenttä- ja esteratsuna. Nykyään ori on jo kokonaan eläkkeellä, mutta kilparatsun puuhien jälkeen se toimi hetken myös siitosorina ja sai yhdeksän varsaa. Luonteeltaan Mohawk on rohkea ja menevä.
Turning Japanese on vekkuliluonteinen 168 cm korkea ruunikko puoliveritamma. Se on nuoruudessaan ollut mahtava hyppääjä, ja sillä onkin kilpailtu jonkin verran kenttä-, este- ja maastoestekilpailuissa. Siitostammanakin toimineella "Ninjalla" on neljä varsaa, jotka kaikki ovat oreja. Tamman on kasvattanut Harri Ahonpuro.

La Mer oli suosittu siitostamma, koska se oli kaunis ja hyväsukuinen. Suklaanvärisenä, ryhdikkäänä ruunikkona tämä 163 cm korkea neiti hurmasi tuomarin toisensa perään näyttelyissä ja saikin liudan arvonimiä ja kunniamainintoja. La Mer oli myös kiltti hevonen, joka vaikka söi hiekkaista heinää pikkulasten käsistä. Tamma ehti saada lyhyen elämänsä aikana neljä kallista, vaalittua varsaa, ennen kuin kuoli 16-vuotiaana tuntemattomaan influenssaan.
165 cm korkea Cordeval oli mustanruunikko kilpaori. Se oli taitava hyppääjä ja menestyikin hyvin este- ja kenttäratsastuksessa vaativimmissakin luokissa. Sillä ratsasti olympiavoittaja Lasse Ekgård, mutta sen omisti sen kasvattaja Perttu Hyvärinen. Cordevalin maine kiiri ympäri Eurooppaa, ja astuttuaan Suomessa parikymmentä tammaa Cordeval muutti Saksaan. Siellä se sai vielä monia varsoja lisää ennen kuin kuoli vanhuuteen 30-vuotiaana.
Maremel oli kaunis, hyvärakenteinen 161 cm korkea siitostamma, joka periytti jälkeläisilleen tervepäistä luonnetta ja komeutta. Tämä ihanaluonteinen raudikko kiersi jonkin verran näyttelyissä ja kantakirjattiin. Sillä huhuttiin olevan taipumuksia esteratsuksi, mutta kilpailemaan sitä ei päästetty turhien riskien takia sen ansaittua maineensa jo muutenkin. Maremel eli koko elämänsä kasvattajansa Kirsi Ketosen tallissa.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
11.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
13.12.-15 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
27.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
31.12.-15 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
01.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
03.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/40
05.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/40
08.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
08.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
13.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 3/30
16.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/40
17.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
19.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 6/40
20.01.-16 Reve de Haussea KRJ/GP 5/30
25.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
27.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/40
28.01.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/40
12.02.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 4/30
15.02.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 2/30
18.02.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
19.02.-16 Rouet WBs ERJ/140cm 5/40
25.02.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
26.02.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 3/30
27.02.-16 Wolf Sporthorses KRJ/GP 1/30
19.06.-16 Petäjävaara KRJ/GP 4/30
30.06.-16 Kuuralehto ERJ/130cm, ERJ-Cup 11/150
02.07.-16 Valenwood KRJ/GP 2/30
02.07.-16 Valenwood KRJ/GP 3/30
10.07.-16 Valenwood KRJ/GP 2/30
15.07.-16 KK Lapland KRJ/GP 4/30
31.07.-16 Fiktio KRJ/GP, KRJ-Cup 5/208
02.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
04.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
05.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
06.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
07.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
07.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
08.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
14.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
14.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
14.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
15.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
16.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
16.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
17.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
18.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 2/30
19.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 5/30
22.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
24.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
25.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 1/30
26.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
27.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 3/30
28.08.-16 Hortensia KRJ/GP 2/30
29.08.-16 Hukkapuro KRJ/GP 4/30
13.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
14.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
17.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
19.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/6
20.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/6
21.11.-16 Zurück KERJ/CIC4 3/21
30.11.-16 Marksman ERJ/140cm 3/23
07.12.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/14
09.12.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/14
11.12.-16 Metsovaara ERJ/140cm 1/22
17.12.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/14
19.12.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/14
20.12.-16 Metsovaara ERJ/140cm 4/22
01.03.-17 Zurück KERJ/CIC4 2/9
02.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
02.03.-17 Romilly ERJ/140cm 1/27
03.03.-17 Romilly ERJ/140cm 3/27
03.03.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/9
04.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
04.03.-17 Romilly ERJ/140cm 5/27
04.03.-17 Silverlode ERJ/140cm 4/50
05.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/22
05.03.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/9
06.03.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/9
07.03.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/9
07.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
07.03.-17 Silverlode ERJ/140cm 3/50
07.03.-17 Romilly ERJ/140cm 3/27
09.03.-17 Zurück KERJ/CIC4 3/9
10.03.-17 Zurück KERJ/CIC4 1/9
10.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/22
11.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/22
11.03.-17 Romilly ERJ/140cm 2/27
12.03.-17 Romilly ERJ/140cm 3/27
14.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/22
15.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC4 4/32
16.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC4 1/32
16.03.-17 Romilly ERJ/140cm 4/27
17.03.-17 Romilly ERJ/140cm 3/27
17.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC4 4/32
22.03.-17 KK Lapland KERJ/CIC4 3/17
22.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/22
23.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 4/22
23.03.-17 KK Lapland KERJ/CIC4 1/17
24.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/22
25.03.-17 KK Lapland KERJ/CIC4 3/17
26.03.-17 KK Lapland KERJ/CIC4 1/17
26.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC4 3/32
26.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/22
28.03.-17 Fabella ERJ/140cm 2/22
30.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 3/22
13.04.-17 Valeron Stud KERJ/CIC4 5/30
14.04.-17 Valeron Stud KERJ/CIC4 2/30
17.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC4 3/14
18.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC4 1/14
19.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC4 2/14
23.04.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 4/30
23.04.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 1/30
25.04.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 3/30
26.04.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 2/30
28.04.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 3/30
01.05.-17 Kärmeniemi ERJ/120cm 5/37
10.05.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 4/30
14.05.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 1/30
18.05.-17 Elm Ponies ERJ/140cm 2/30
15.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 1/22
15.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 3/22
17.05.-17 Silver Hoof ERJ/140cm 4/22
19.05.-17 KK Chermia ERJ/140cm 3/24
20.05.-17 KK Chermia ERJ/140cm 2/24
02.06.-17 Belja ERJ/130cm 2/38
03.06.-17 Belja ERJ/130cm 6/38
07.06.-17 Belja ERJ/130cm 2/38
09.06.-17 Belja ERJ/130cm 1/38
06.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 2/40
09.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 3/40
10.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 2/40
12.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 4/40
13.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 6/40
14.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 2/40
15.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 4/40
16.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 5/40
18.07.-17 Gestüt Helmwald ERJ/120cm 2/40Tammikuu 2018
Nonni. Voi luoja. Pirren viimeisistä kisoista, ja näin ollen viimeisistä oikeista treeneistä on noin puoli vuotta, ja neljä viimeistä kuukautta yleensä niin rauhallinen ori on ollut ihan kirjaimellisesti mahdoton! Aluksi se riehui haassa itsensä melkein hengiltä ja sitten se alkoi ensin uhkailla ihmisiä ja sitten ihan oikeasti käydä päälle. Oli järkytys, kun se puri ensimmäisen kerran, eikä vain siksi, että se sattui niin paljon! Onneksi se puri minua, eikä vaikka tallityttöjä. Olen ennen antanut heidän hoitaa Pirreä koska vain, mutta enää en tosiaankaan anna.
Pelastava enkelini on kuitenkin saapunut vuodenvaihteessa. Hänen nimensä on Matts ja ennen hän auttoi isäänsä kasvattamaan russponeja. Enkelini on melkein 25-vuotias ja opiskelee Vaasan yliopistossa. Hänestä tekee täydellisen se, että joulukuun viimeisinä päivinä hän vain ilmaantui tallille, kysyi voisiko vuokrata Pirreä kolmesti viikossa ja pärjäsi sitten orin kanssa ihan yksinään. Pirrekin on tähän mennessä tasaantunut jo melkein entiselleen ja tykkää Mattsista tosi paljon.
Kysyin tällä viikolla, mistä Mattsi tiesi tulla meille. Hän sanoi, että hänen isällään oli kauan sitten hetken aikaa russponien kanssa hevonen nimeltään I'm a Ruler, joka oli Mattsin mielestä maailman uljain hevonen. Vaasassa Matts oli kuullut, että meillä on hevosen poika ja pojanpoika näin lähellä, naapurikunnassa, ja päätti ajaa katsomaan. Rulerin poika, I'm a Ruder, alkaa olla jo vanha, joten Matts oli päättänyt puhua meille Rulerin varsasta, joka on tietenkin Pirre.

Huhtikuu 2017
Olimme puhuneet Iiriksen kanssa jo kauan, että jotain heppahommaa olisi hyvä tehdä yhdessä, koska ikinä ei muka ole aikaa olla enää yhdessä, nyt kun kummallakin on oma talli ja kasvatustoimintaa. Sovimme sitten, että Iiris tulee meille vanhan kunnon Silverin kanssa vähän irtohypyttämään. Otin tietenkin Pirren Silverille kaveriksi, koska orini on joitain vuosia sitten asunut ja tarhaillut Silverin kanssa.
Pirre muisti heti Silverin! Päästimme pojat kentälle, ja ne ravasivat hännät hulmuten, toisiaan töykkien ja leikkien kootessamme pari noin metrin korkeaa estettä. Mietin, pitäisikö esteiden eteen rakentaa puomeista kujat, niin että pojat hyppäisivät myös, eivätkä pelleilisi, mutta mitä vielä! Höntit, hyppäämistä rakastavat heppamme kaahasivat peräkanaa esteen yli ensimmäisen kerran ilman mitään käskyä. Hassut. Myöhemminkin poikia piti vain vähän ravuuttaa esteen suuntaan ja sitten päästää irti, niin molemmat ponnistivat yli mielellään. Ja korvat ihan tötteröllä! Harmi, ettei ole useammin aikaa irtohypyttää Pirreä, se kun selvästi siitä tykkää!
Meillä oli muuten molemmilla kamerat mukana, ja saimme hienoja kuvia. Oli hyvä, että pojat hyppivät ihan itse: me ihmiset emme sitten olleet kuvissa häiritsemässä hassuine ilmeinemme.
Pitää koheltaa uudestaan yhdessä mahdollisimman pian. Pirre ja Silver tulevat niin hienosti yhdessä toimeen, ja rakastavat toistensa seuraa!

Maaliskuu 2017
Kouluvalmennus
Nyt saivat mustat orit panna parastaan, kun minä ja Tuulia harjoittelimme yhdessä, annoimme toisillemme vinkkejä ja vähän sparrasimme toisiamme. Minä ja Pirre yritimme suorittaa GP-rataa samaan aikaan, kun TuuliaT ja Dan näyttivät meille mallia: Dan on se hevonen, jolle Pirre kaikkein useiten kisoissa jää toiseksi.
Meidän Pirre innostui, kun samalla kentällä oli muutakin porukkaa. Se oikein köyristi selkäänsä ja liikkui joustavammin askelin kuin koskaan - ihan pyytämättä, näyttääkseen vähän Danille, kuka on kuka! Aluksi tanssitimme hevosiamme lyhyen hetken helpoissa avaavissa, liikkeissä, kuten pohkeenväistössä, mutta valmennuksen pääpaino oli kootussa, kauniissa ravissa. Sitä harjoiteltiin hikisinä, sekä me ihmiset että hevoset. Dan ja Tuulia menivät edellä, me turvavälin takana perässä. Pirre oli hyvin vastaanottavainen ja tottelevainen. Se vastasi hienosti apuihin, mutta meno parani entisestään, kun Tuulia neuvoi tekemään puolipidätteen ikään kuin vuorotellen kummallakin ohjalla, jotta apu ei olisi pidättävä, vaan kuolain vain heilahtaisi suussa herättäen hevosen. Kokeilin, ja rakastuin! Ai näin, vai tällä tavalla Tuulia ja muut minua paremmat kouluratsastajat saavat suorituksen näyttämään niin supersaumattomalta! Uskomatonta! Pirrekin tiesi heti, mistä on kyse, ja lipui ravissa kentällä kuin purjevene!

Elokuu 2016
Voi pojat! En ole ikinä ennen kokenut tällaista kuukautta minkään hevosen tai muunkaan olennon kanssa! Osallistuin Pirren kanssa nimittäin kahteen pitkään, suorastaan infernaaliseen kisajatkumoon, Hortensiaan ja Hukkapuroon. Hukkapurossa oli isommat kisat ja tarjolla enemmän mainetta ja mammonaa, joten panostimme niihin enemmän, ja se näkyi. Hortensiasta tuli koko sarjasta yksi sijoitus, mutta Hukkapurosta pitkälle yli 20!
Kyse oli jostain ihmeellisestä tuurin ja taidon kombosta. Saimme asua koko kuukauden Hortensiassa, joten Pirrellä oli kotoisa olo kisata. Sen lisäksi se sattui muutenkin uskomattomalle tuulelle! Kaikki sujui niin kuin tanssi, hevonen liikkui kuin ihmisen mieli ja minun ei tarvinnut kuin ohjata tätä upeaa dressagesinfoniaa tämän uskomattoman ratsun selästä! En ole ikinä ratsastanut niin nappiin kuin Hukkapurossa, eikä Pirre ole koskaan tanssinut radalla niin vaivattomasti ja kauniisti. Eikä heppa edes ollut puhki, kun kuukausi alkoi lähentyä loppuaan. Se olisi halunnut lisää! Huuli pyöreänä seuraan nyt kotona, miten sillä olisi vieläkin menohaluja. Tiesin, että minulla on tässä uskomaton hevonen, mutta en aiemmin tajunnut sen olevan ehkä oikeasti, objektiivisesti, tieteellisesti ja totaalisesti maailman paras.

Heinäkuu 2016
Ilmoitin Pirren jo alkukuusta KRJ-Cupin GP-luokkaan, ja joka yhtään hevosmaailmaa tuntee, tietää sen olevan Kisojen Kisa ja Luokkien Luokka, jossa maailman huiput ottavat toisistaan mittaa. Cuppiin valmistauduin ruinaamalla oman valmentajani, Miika Rossin ratsastamaan kisoissa Pirrellä ja varaamalla hevoselle löysän, lähes kisattoman kuukauden, jotta kaksikko ehtisi harjoitella rauhassa.
Puoli tuntia sitten päättyi tämä Kisojen Kisa ja Pirre lähti sieltä... ...noh, ei voittajana, mutta silti mestarina. Sijoitus on viides, ja osallistujia oli tällä kertaa 208. Kun ymmärtää, kuinka järkyttävän kovatasoisia ratsukoita luokkaan osallistuu, ja että Cupin GP:ssa menevät oikeasti ihan koko maailman parhaat, osaa hurrata viitossijoitusta. Ja minähän osaan! Voi veikkoset, miten komeaa oli meidän miesten, Pirren ja Miikan meno! Ori oli rento, ihan kuin olisi omassa pihassa vieläkin harjoitellut, ja Miika kilpaili miljoonavuotisen kokemuksensa turvin helpon näköisesti nuorempia ratsastajia vastaan. Muidenkin ratsukoiden suoritusta oli upea katsella. En ole ikinä nähnyt kerralla niin montaa huippuhevosta ja -ratsastajaa!

Kesäkuu 2016
Kukaan ei usko minua, mutta kerronpa silti: Pirre sijoittui ERJ-Cupissa Kuuralehdossa 130cm luokassa. En usko vielä itsekään, tapauksesta on nimittäin jotain kolme varttia aikaa! Pirre, joka on periaatteessa yleisratsu, osaa kyllä hypätä, mutta se on startannut estekisoissa vain yhden vaivaisen kerran. Miika Rossi, joka on valmentajani, opettajani ja mentorini, halusi silti välttämättä ilmoittaa itsensä Pirren kanssa tähän esteratsastuksen huippujen kisoihin. Ajattelin Miikan hävinneen vedonlyönnin tai jotain ja siksi haluavan nolata itsensä kokemattoman estekilpurin kanssa, mutta annoin luvan. Epäilin ratsukon tulevan viimeiseksi, mutta mitä vielä! En uskonut silmiäni, kun seurasin katsomon puolelta, miten joku ihan Pirreltä näyttävä hevonen ja Miikalta näyttävä äijä painelivat radan kuin ammattilaiset ainakin! Hevosella oli korvat tötteröllä ja ratsastaja keskittyi niin, että leuka oli tanassa ja jokainen suupielen ryppy kaivautunut metrin tavallista syvemmäksi. Mutta en voinut uskoa Pirren näköisen hevosen olevan Pirre ja Miikan näköisen ratsastajan olevan Miika vielä siinäkään vaiheessa, kun ratsukko kuulutettiin Pirren ja Miikan nimellä hakemaan ruusuketta luokan jälkeen...
Ehdin muuten katsoa vielä osan 160cm luokasta. Siellä sitä vasta oli uskomattomia ratsukoita! Olisin halunnut nähdä enemmän, mutta Miika patisti minut kotimatkalle vedoten Pirren ja itsensä väsymykseen.

Toukokuu 2016
Estevalmennus, Oresama ja Pirre, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Ratsukon ote oli alusta asti reipas ja rytmi hyvä. Erityisesti vaikeat, ahtaat tiet menivät alusta asti hyvin. Pirre liikkui notkeasti ja täsmällisesti, ja Oresama ohjasi ja tuki sen menoa lempeästi mutta jämäkästi. Orilla ei jäänyt aikaa epäröintiin. Temponvaihtelua saisi olla hieman reippaammin, niin että pitkillä teillä kiihdyttäessä saisi kurottua vielä joitain sekunnin kymmenesosia pois suoritusajasta. Silti ylipäätään tempo oli melko hyvä: meno oli niin reipasta, että ajasta tuli hyvä ja suorituksesta paistoi tekemisen meininki. Silti ratsastus oli niin rauhallista, että suorituksesta ei jäänyt hosumisen maku suuhun ja hevosella oli aikaa tehdä oma työnsä. Lähestymiset sujuivat melko hyvin, mutta ponnistuspaikka oli pari kertaa ihan vähän hakusessa. Itsevarmempi ja ryhdikkäämpi ohjasote varmasti auttaa tähän, jalkatyöskentely kun oli oikein hyvää.

Huhtikuu 2016
Estevalmennus, Oresama ja Pirre, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään otettiin Pirrestä ja Oresamasta maksimit irti muutaman kerran. Lämmittelynä Pirre sai hypätä muutaman helpon, matalan okserin ilman ratsastajaa, mutta kun Oresama nousi selkään, alkoi korkeushyppyharjoitus. Kentälle jätettiin vain yksi 130-senttinen este, jonka ylityksestä lähdettiin liikkeelle.
Hyppy oli hieno: ponnistuspaikka löytyi helposti sopivassa vauhdissa ja Pirre oli itsevarman oloinen. Oresamalle 130cm ei ole iso este. Silti tulisi kiinnittää enemmän huomiota Pirren takajalkoihin: ne jäivät hieman löysiksi. Oresama tuumi sen johtuvan siitä, että Pirre vetää 130cm ratana melko helposti. Yksittäisenä se ei varmaan viitsi keskittyä tarpeeksi, kun jaksaisi yhden esteen hypätä paljon korkeampanakin.
Totta taisi olla: kokeilimme vielä 140cm korkeaa estettä, ja siinä Pirre veti takajalkansakin asiaankuuluvasti alleen. Hieno hyppy!

Maaliskuu 2016
Kouluvalmennus, Oresama ja Pirre, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään tehtiin GP-tason hevoselle erittäin tärkeä, mutta valitettavasti myös erittäin, erittäin harvinainen tunnin kestävä harjoitus: mentiin pelkkää käyntiä. Tunnin tavoite oli, että Pirre reagoisi mahdollisimman pieniin apuihin, joilla Oresama ohjasi sitä pysähtymään, lähtemään liikkeelle ja kääntymään.
Alkutunti oli tuskaa: Pirre liikkui kuin etana, koska ei saanut ryhdikästä tukea ohjalta eikä pohkeelta. Oresama joutui yli-istumaan saadakseen sen menoon vauhtia, kun kielsin pohkeen käyttämisen. Kesti todella kauan, että Pirre ymmärsi, mistä on kyse. Toisaalta heti, kun se tajusi, että sen pitää kuunnella tarkasti ratsastajan istuntaa, se alkoi vastata apuihin välittömästi ja hämmentävän tarkasti.
Tunnin lopussa Pirre kulki ryhdikkäästi ja tasaisesti reipasta käyntiä, pysähtyi kauniisti tasajaloin ja asettui kauniisti kääntyessään. Tunnin tavoitteet saavutettiin hienosti!Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
29.07.-17 Ori Daily Lion RR Royal Tiger RR Oresama/Yorca
17.08.-20 Ori Comaroma RR Ton-Tongue Toffee RR Storywoods
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen