otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Treatment of Terror VH15-031-0990 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Taavi Paunus (evm.), Suomi
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 172cm Koulutustaso: ko VaB, re 130cm (CIC3)
Syntynyt: 01.01.-12 Meriitit: YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III


Tero menehtyi vanhuuteen 3.11.2019 33 vuoden iässä. Muistosivut.Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
© Suomen Hippos


Tero on harkitsematon varsa. Nuoruuden ja tyhmyyden puuskassa kasvattaja päätti yhdistää kaksi söpöä hevosta toivoen kolmatta samanlaista, ja näin sai Tero alkunsa. Vanhemmat eivät olleet sopivia keskenään. Jos ne olisi yhdistänyt täysin terveisiin hevosiin, niiden kantama kuurouden geeni ei olisi millään voinut puhjeta esiin, mutta kun ne yhdisti keskenään, oli viidenkymmenen prosentin todennäköisyys, että varsa olisi kuuro. Tero kuitenkin syntyi luojan kiitos kuulevana ja muutenkin terveenä ja on siitä pitäen piristänyt omien ihmistensä harmaata arkea loistavalla olemuksellaan.

Tero näyttää paljon suuremmalta, kuin se oikeasti on. Syynä on se, että ori on voimakas ja machoileva mies, joka kernaasti pullistelee lihaksiaan näyttääkseen vieläkin urhoollisemmalta ja viriilimmältä. Orin pöyhistelyä on kuitenkin aivan turha kavahtaa: se on vain esitystä. Tämä ratsu on oikeasti harjauksesta nauttiva kullanmuru. Se on aina kiltisti paikoillaan, kun sitä hoitaa, ja jos kukaan ei ole näkemässä, se mielellään hieroo suurta päätään hellästi parhaisiin ihmisystäviinsä.
Teron satuloiminen ja suitsiminenkin on ihan helppoa. Samoin on taluttaminen. Monesti orin hoitajilta on siitä huolimatta kysytty, että miten he saavat Teron pysymään käsissä. Näyttäähän ori toki kuumalta tanssahdellessaan häntää vispaten taluttajansa perässä, mutta ei se oikeasti yrittäsi kiilata ohi. Tallin väki onkin opettanut hoitajat sanomaan, että juuri ja juuri tämä poika pysyy käsissä: onhan se vahva ja kuuma ori. Saavatpa Teron hoitajat vähän lisämeriittiä.

Ratsuna Tero on melkomoinen onkimato lämmittelyssä. Se loiroilee kentällä eteenpäin laiskasti kuin räkä, mutkitellen ja raskaasti huokaillen. Reipas ravi saa hevosen kuitenkin hiljalleen piristymään - kunhan sen saa ensin pysymään ravissa muutaman kentänympäryksen verran. Teroa on jotenkin parempi lämmitellä maastossa. Maastoratsastus on sen mielestä niin kiehtovaa, että se ei ehdi masentua.
Kun tehtäviä hiljalleen vaikeutetaan ja siirrytään lämmittelystä koulutreeniin, alkaa Tero liikutella jalkojaan ihan itsenäisesti. Se tykkää olla mieliksi ja elää kiitoksella. Onnistuneen suorituksen tai hyvän yrityksen jälkeen Teroa kannattaakin vähän silittää ja ylistää, niin se tarttuu reippaasti seuraavaankin tehtävään. Tyytymätön tai vihainen ratsastaja puolestaan saa orin nopeasti sulkeutumaan kuoreensa ja tekemään pyydetyt asiat vaivaantuneesti hieman hutaisten. Teron innostuneisuus työstään on suoraan verrannollinen ratsastajan innostuneisuuteen ja kehujen määrään.
Esteitä Tero rakastaa ja näyttää sen aina aluksi ilopukein. Kun suurimmat paineet on saatu purettua, poika osaa hypätä ihan rauhallisesti. Tallin väki sanoo, että Tero on luotu hyppäämään. Kun sen innokkaassa kyydissä hyppää, todella tietää, mistä henkilökunta puhuu!

Tero osaa ratsastuksen lisäksi yhtä ja toista muutakin. Sen bravuuri on seisoa hienosti neljällä jalalla. Sitä se tekee, kun kengittäjä tulee. Se esittää, ettei millään pysy yhtäkkiä pystyssä, jos kengittäjä pitelee yhtä jalkaa. Aina ori on saatu lopulta kengille, vaikka se onkin niin rasittava kengitettävä, ettei tallin oma väki jaksa sen kanssa pelleillä.
Eläinlääkärillä ori on nätisti, tuskin se edes tietää, ettei eläinlääkäri ole tavallinen hevosenhoitaja. Kuljetuskin Terolta sujuu kuin vanhalta tekijältä!

Tallin ulkopuoliset ihmiset tapaavat Teron lähinnä este- ja kouluratsastuskisoissa ja hyvin satunnaisesti kenttäratsastuskisoissa. Kisapaikalla se esittää kuumaa ja tulista Oria isolla O-kirjaimella. Radat niin koulu- kuin estekentilläkin Tero on aina suorittanut nätisti, jos lämmittelyyn on varattu tarpeeksi aikaa. Se ei pode kisajännitystä tai esiintymiskuumetta. Maastossa kilpailemista se pitää suorastaan rentoutumisharjoituksena ja pystyy aina parhaaseen suoritukseensa.Mr Fix It
fwb, 172cm, evm
Party Shaker
fwb, 171cm, evm
Spectrum
fwb, 169cm, evm
Mandala
fwb, 173cm, evm
Chasing The Sun
fwb, 170cm, evm
Rockeeter
fwb, 169cm, evm
Walking On Sushine
fwb, 171cm, evm
Freebird
fwb, 171cm, evm
Little King
fwb, 167cm, evm
Hello Earth
fwb, 166cm, evm
Bubblegum Princess
fwb, 166cm, evm
I Wish I Was
fwb, 173cm, evm
Chainsaw Charlie
fwb, 172cm, evm
Pandora
fwb, 166cm, evm

172 cm korkea ihanan punarautias Mr Fix It on tiettävästi saanut nimensä Guitar Hero -pelin mukaan. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi este- ja kenttäratsastusta, ja on sen menoa saatu jonkin verran kouluradoillakin seurata. Mr Fix It on kuitenkin enemmän hyppääjä kuin koulumestari. Luonteeltaan ori on haastava ja menevä. Jalostuksessa sen nimi on tuntematon: orin on annettu astua vain kolme tammaa.

Party Shaker on 171 cm korkea raudikko, jonka luonne on tulinen mutta ulkomuoto mitä hurmaavin. Ori on voittanut näyttelyn toisensa perään ja kerännyt aikamoisen arvonimilitannian. Esteratsunakin Party Shaker on saavuttanut mainetta. Se toimii Hannu Ojanperän tallilla siitosorina, ja sillä astutetaan kymmeniä tammoja joka vuosi. Party Shaker periyttää varsoilleen hyvää rakennettaan ja reaktiivista luonnettaan.
169 cm korkea ryhdikäs Spectrum oli sekä luonteeltaan että osaamiseltaan laajakirjoinen ori. Se oli parhaina päivinään yhtä kiltti kuin kauniskin, mutta kiukkupäivän sattuessa siinä oli pitelemistä. Yleensä se kuitenkin käyttäytyi hevosiksi. Painotukseltaan tämä kolmen varsan isä oli kenttäpainotteinen, mutta ruunikko kävi voittamassa myös joitain keskitasoisia este- ja koulukilpailuja sunnuntaihuvikseen. Spectrumin omisti Ilona Nieminen, joka myös kilpaili sillä.
Oskari Kivijärven kasvattama ja Juho Laitisen omistama Mandala oli sopusuhtainen ja suurikokoinen ruunikko. Kymmenvuotiaana sen säkäkorkeudeksi mitattiin 173 cm. Mandala kilpaili säästeliäästi este- ja kenttäratsastusta. Tämä kilttiluonteinen ruunikko sai elämänsä aikana kaksi komeaa, kookasta orivarsaa. Mandala lopetettin 27-vuotiaana yleiskunnon heikkenemisen vuoksi.

170cm korkea ruunikko Chasing The Sun on siitostamma, jolla on mielenkiintoinen suku ja hieno rakenne. Tamma itse ei ole kilpakenttiä koskaan nähnyt, mutta kuulemma siltä löytyisi kapasiteettia kenttäradoille. Chasing The Sun on luonteeltaan virkeä, mutta erittäin lempeä.
Rockeeterin kasvatti ja omisti Hanna Kestilä. Tämä 169 cm korkea ruunikko oli luonteeltaan raisu ja rehellinen: sen pystyi luottaa olevan aina menevä ja reipas este- ja kenttäratsu, jolla oli taipumus innostua välillä liikaa. Ori teki pitkän kilpauran ennen siirtymistään siitoskäyttöön. Kolme varsaa siitettyään vanha Rockeeter jäi kokonaan eläkkeelle. Se kuoli noin 30-vuotiaana yöaikaan omaan karsinaansa.
Walking On Sunshine eli elämänsä Uudessakaupungissa. Sillä kisattiin jonkin verran kouluratsastusta, mutta sen omistaja ja kilpailija Eero Kuivanen oli vain harrastelija. Tamma jäi siis tuntemattomaksi, eikä sen todellisesta kapasiteetista ole tietoa. Tamma sai kuitenkin yhden varsan, joka peri emänsä lempeän ja aktiivisen luonteen.

171 cm korkea Freebird on kiltti kimo suomenhevostamma. Siitä yritettiin estehyppääjää, koska se on hyvästä hyppääjäsuvusta, mutta tamman lahjat olivatkin laaja-alaisemmat. Freebird kilpailee paitsi 130-senttisillä esteradoilla, myös kenttä- ja kouluradoilla. Tamma on saanut kuusi varsaa sijaissynnyttäjien avustuksella. Tällä hetkellä Freebird on Taavi Paunuksen omistuksessa ja omistajansa ehdottomasti paras hevonen.

Little King oli kiltti ori. Se oli 167 cm korkea ja kilpaili nuoruutensa päivillä esteratsuna saavuttaen mainetta ympäri Eurooppaa. Orilla olisi ollut vielä hieno kilparatsun ja siitosorin ura edessään, kun se vasta 10-vuotiaana, kahden tammavarsan isänä kuoli tapaturmaisesti omalla kotitilallaan Nuuksiossa. Väriltään Little King oli kimo
Hello Earth oli 166 cm korkea punaruunikko herrasmiesori. Se kilpaili jonkin verran kouluratsastuksessa ja harrasteli satunnaisesti myös valjakkoajoa. Sen omistaja antoi orin astua myös yhden tamman. Hello Earth lopetettiin 19-vuotiaana, koska sen putkiluu murtui.
Bubblegum Princess oli tavallinen harrastetamma. Se ei tiettävästi ole kilpaillut itse missään lajissa, mutta sen omistajan vanhojen päiväkirjojen mukaan sillä hypättiin välillä huvin vuoksi metrin esteitä. Varsa tällä kimolla kiltillä tammalla päätettiin tehdä kokeilumielessä, mutta onneksi pienokainen myytiin jo emänsä alta osaavampiin käsiin. Tamma menehtyi itse 26-vuotiaana tuntemattoman influenssan heikentämänä.

I Wish I Was oli ryhdikäs raudikko tamma, jolta odotettiin jo nuorena suuria esteradoilla. Tamma vastasikin odotuksiin erinomaisesti: se oli paitsi kiltti ja innokas hyppääjä, myös taitava ja nopea. I Wish I Was saavutti nopeasti suuren suosion ja siirtyi sitten siitostammaksi. Tällä 173 cm korkealla ratsulla on neljä menestynyttä varsaa.
172 cm korkea upea ryhdikäs Chainshaw Charlie oli melkoinen estemestari. Se rakasti hyppäämistä, ja kilpailikin ympäri Eurooppaa kaikkein vaativimmissa ja arvokkaimmissa kisoissa ruunaamisen jälkeen. Oriaikoinaan Charlie sai kaksikymmentä hienoa varsaa, joista kuusi on tammoja. Orin puhutiin olevan luonteeltaan melkoisen pippurinen.
Pandoralla oli kaksikymmentä varsaa, vaikka se ei kantanut tai synnyttänyt yhtäkään itse, vaan varoja hoitivat sijaisemät. Pandora itse keskittyi kenttäkilpailuihin. Se edusti Suomea ulkomaillakin menestyen oikein hienosti. Pandora oli kiltti, 166-senttinen ruunikko.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
29.02.-12 Satulinna ERJ/130cm 4/100
09.03.-12 Bairdon ERJ/120cm 3/60
09.04.-13 KK Bailador ERJ/130cm 7/50
10.04.-13 Satulinna ERJ/130cm 7/50
11.04.-13 Domenica Estate ERJ/130cm 4/40
16.04.-13 Zurück ERJ/130cm 6/50
23.05.-13 Riiviöt ERJ/130cm 5/40
03.06.-13 Zurück ERJ/130cm 6/50
05.06.-13 Zurück ERJ/130cm 3/50
16.06.-13 Tuuliharja ERJ/130cm 5/40
01.07.-13 Zurück ERJ/130cm 4/42
01.07.-13 Zurück ERJ/130cm 2/42
26.08.-13 Zurück ERJ/130cm 1/50
28.08.-13 Zurück ERJ/130cm 4/45
31.08.-13 Zurück ERJ/130cm 2/45
27.11.-13 Zurück ERJ/130cm 2/50
30.11.-13 Zurück ERJ/130cm 7/50
05.12.-13 Zurück ERJ/130cm 1/6
06.12.-13 Zurück ERJ/130cm 1/6
11.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC3 5/43
12.12.-13 Privas KERJ/CIC3 2/45
15.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC3 6/43
16.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC3 6/43
17.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC3 6/43
18.12.-13 Zurück ERJ/130cm 4/30
18.12.-13 Zurück ERJ/130cm 3/30
18.12.-13 Zurück ERJ/130cm 2/30
22.12.-13 Zurück ERJ/130cm 5/30
30.12.-13 Tuuliharja ERJ/130cm 2/40
01.01.-14 Tuuliharja ERJ/130cm 2/40
08.01.-14 Sonic WBs ERJ/130cm 2/100
04.02.-14 Jadessa WBs ERJ/130cm 6/40
05.02.-14 Jadessa WBs ERJ/130cm 3/40
05.02.-14 Jadessa WBs ERJ/130cm 1/40
28.02.-14 Zurück ERJ/130cm 2/6
01.03.-14 Zurück ERJ/130cm 2/6
02.03.-14 Zurück ERJ/130cm 2/6
02.03.-14 Zurück ERJ/130cm 2/30
03.03.-14 Zurück ERJ/130cm 1/6
06.03.-14 Zurück ERJ/130cm 3/30
21.03.-14 Dark Side Trakehners ERJ/130cm 1/30
22.03.-14 Dark Side Trakehners ERJ/130cm 1/30
09.10.-14 Zurück ERJ/130cm 2/10
10.10.-14 Zurück ERJ/130cm 2/10
12.10.-14 Zurück ERJ/130cm 1/10
14.10.-14 Zurück ERJ/130cm 5/30
17.10.-14 Zurück ERJ/130cm 3/30
06.02.-15 Yemene ERJ/130cm 5/40
09.02.-15 Yemene ERJ/130cm 6/40
12.02.-15 Yemene ERJ/130cm 4/40
15.02.-15 Yemene ERJ/130cm 6/40
20.02.-15 Malvan sh:t ERJ/130cm 3/40
14.02.-15 Zurück ERJ/130cm 2/13
14.02.-15 Zurück ERJ/130cm 3/13
15.02.-15 Zurück ERJ/130cm 1/13
15.02.-15 Zurück ERJ/130cm 1/13
07.03.-15 Zurück ERJ/120cm 2/50
27.03.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/3
30.03.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/3
30.03.-15 Solo ERJ/130cm, ERJ-Cup 10/175
03.04.-15 Spiderwick KERJ/CIC3 2/29
07.04.-15 Spiderwick KERJ/CIC3 3/29
17.04.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/13
19.04.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/13
01.05.-15 Mörkövaara ERJ/130cm 3/30
02.05.-15 Mörkövaara ERJ/130cm 2/30
09.05.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/12
13.05.-15 Zurück KERJ/CIC3 3/10
14.05.-15 Zurück KERJ/CIC3 1/10
22.09.-15 KK Reiter ERJ/130cm 5/30
25.09.-15 KK Reiter ERJ/130cm 4/30
29.09.-15 KK Reiter ERJ/130cm 3/30
01.10.-15 KK Reiter ERJ/130cm 4/30
04.10.-15 KK Reiter ERJ/130cm 4/30
05.10.-15 KK Reiter ERJ/130cm 4/30
06.10.-15 KK Reiter ERJ/130cm 2/30
07.10.-15 Zurück KERJ/CIC3 3/22
09.10.-15 KK Reiter ERJ/130cm 1/30
10.10.-15 KK Reiter ERJ/130cm 4/30
01.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 4/30
02.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 4/30
06.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 5/30
07.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 1/30
08.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 1/30
08.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 5/30
09.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 2/30
09.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 1/30
12.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 2/30
17.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 1/30
19.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 5/30
20.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 3/30
11.02.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 2/30
18.02.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 2/30
11.06.-16 Zurück KRJ/VaB 3/30
12.06.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 5/30
13.06.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 3/30
14.06.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 4/30
15.06.-16 Zurück KRJ/VaB 5/30
17.06.-16 Zurück KRJ/VaB 3/30
18.06.-16 Zurück KRJ/VaB 5/30
19.06.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 2/30
19.06.-16 Petäjävaara KRJ/VaB 4/30
20.06.-16 Petäjävaara KRJ/VaB 3/30
20.06.-16 Zurück KRJ/VaB 2/30
21.06.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 1/30
22.06.-16 Zurück KRJ/VaB 2/30
27.06.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 4/30
28.06.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 2/30
29.06.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 5/30
30.06.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 2/30
11.07.-16 Huvitutti KRJ/VaB 5/40
12.07.-16 Breawa KRJ/VaB 3/30
13.07.-16 Breawa KRJ/VaB 3/30
15.07.-16 Huvitutti KRJ/VaB 6/40
22.07.-16 Zurück KERJ/CIC3 1/21
23.07.-16 Huvitutti KRJ/VaB 2/40
24.07.-16 Huvitutti KRJ/VaB 6/40
24.07.-16 Huvitutti KRJ/VaB 4/40
25.07.-16 Huvitutti KRJ/VaB 2/40
28.07.-16 Zurück KERJ/CIC3 3/21
03.08.-16 Zurück KERJ/CIC3 3/15
03.08.-16 Mörkövaara KRJ/VaB 4/30
05.08.-16 Zurück KERJ/CIC3 2/15
06.08.-16 Zurück KERJ/CIC3 3/15
07.08.-16 Zurück KERJ/CIC3 1/15
07.08.-16 Mörkövaara KRJ/VaB 5/30
03.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC3 1/13
06.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC3 1/13
10.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC3 3/13
21.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 2/14
23.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 2/14
24.11.-16 Zurück KERJ/CIC3 3/14
02.12.-16 Yorca WBs KERJ/CIC3 2/14
08.12.-16 Yorca WBs KERJ/CIC3 1/14
01.03.-17 Priton KERJ/CIC3 3/23
03.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 1/12
05.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 3/12
07.03.-17 Priton KERJ/CIC3 2/23
08.03.-17 Priton KERJ/CIC3 3/23
10.03.-17 Priton KERJ/CIC3 1/23
10.03.-17 Zurück KERJ/CIC3 3/12
18.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC3 2/34
17.04.-17 Stratocaster KERJ/CIC3 3/12
12.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 2/30
12.05.-17 Vinkavuo KERJ/CIC3 1/30
15.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 3/30
17.05.-17 Vinkavuo KERJ/CIC3 2/30
23.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 4/30
30.05.-17 Kettula KERJ/CIC3 3/30Syyskuu 2017
Tero saa nyt jatkaa laatisuraansa tässä kuussa YLA:n tilaisuudella, jos se vain mahtuu mukaan. Ilmoitin sen jo. Vanhana laatiskonkarina Tero hoitaa varmana homman kotiin.
Muuten haluaisin tällä kertaa kertoa Teron terveydestä. Sen jalat, etenkin etupolvet ovat reistailleet viime aikoina. Eläinlääkäri on käynyt useasti tapaamassa oria ja jaksaa aina rauhoitella minua. Hänen mukaansa orini jaloissa ei ole mitään kauhean vakavaa vikaa: vanhan hevosen kipuilua ja jäykkyyttä se vain on. En kuitenkaan osaa rauhoittua, vaan tarkistelen Teron jalkoja useaan kertaan joka päivä. Mitä jos siitä tulee jalaton? Jalaton hevonen ei hyppää enää koskaan, eikä se käy muuhunkaan tarkoitukseen ratsuksi. Jalaton hevonen on kuollut hevonen.
Ellei jalkaongelmia oteta lukuun, Tero voi hyvin. Se on mukava ja hauska, huumorintajuinen hevonen, niin kuin aina.

Maaliskuu 2017
Kesä ei osaa päättää, olisiko se tulossa vai ei. Terolla on ollut talven ajan jonkin verran nivelongelmia, ja nyt ne tuntuvat lämpötilanvaihteluiden takia pahenevan. Eläinlääkäri on rajannut pois niveltulehdusten mahdollisuuden ja epäilee, että joko orilla on vain jonkinlaista kulumaa nivelissään, tai se on muuten vain alannut tulla vanhaksi. Hyvin Tero kuulemma voi vielä lepohevosena ja lemmikkinä elellä, eli ei mitään hätää! Lämpötila voisi kuitenkin pikku hiljaa alata pysymään joko plussan tai pakkasen puolella, niin oireet helpottaisivat.
Teron nivelongelmia on koitettu helpottaa lämmöllä. Selän sain hyväksi, kun ostin PixelTemasta avaruushuovan, joka heijastaa Teron selkään takaisin sen oman ruumiinlämmön. Etupolvet ovat kuitenkin ongelmallisin alue, koska niitä en saa pidettyä lämpöisinä ulkona.

Tammikuu 2017
Estevalmennus, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Teron kaltaista energistä ratsua on kiva katsella. Sen suorituksesta tulee niin hyvä mieli, että minun tekisi mieleni antaa muutama lisäpiste ilahduttamisesta, jos olisin tuomari. Olen kuitenkin valmentaja, ja sen vuoksi minun on keskityttävä oikeasti parantamaan ratsukon suoritusta, mikä valitettavasti tarkoittaa, että Teron menoa on hillittävä hiukan.
Vaikka Teron ja Oresaman suurin ongelma ovat edelleen alastulot, keskityimme tänään ponnistuksien hiomiseen. Tero vaatii napakammat avut ja selkeämmän puolipidätteen ennen jokaista uutta komentoa, jotta se ehtii suorittaa toivottavat asiat. Koska ori selkeästi vain rymistelee riemuissaan radalla, eikä tunnu muistavan olevansa töissä, sitä on muistutettava. Hyppäämisen riemua en toki halua Terolta vietävän. Tämän vuoksi Oresaman onkin tehtävä orin kanssa jatkossa lyhyitä, mutta intensiivisiä harjoituksia, ja annettava sen pelleillä sitten muulla ajalla.

Joulukuu 2016
Vein Teron KRJ:n laatikseen, ja ai että minua jännitti tilaisuudessa. Tero sen sijaan ei ollut millänsäkään, vaan esitteli taitojaan kokeissa tuosta noin vain. Se tuntui ilahtuvan päästessään pitkästä aikaa ihmisten ilmoille, ja tervehti niin hevosia kuin omistajiakin hirnahdellen ja häntäänsä heilautellen.
Kotiin Tero lähti kera laatuarvostelupalkinnon, palkintoporkkanoiden ja kyynelehtivän omistajan. On se aina vain niin juhlallista, kun oma hevonen palkitaan, vaikka tottahan minä Teron kyvyt tiedän ilman virallista palkintoakin. Teron elämään palkinto tuskin kauheasti vaikuttaa, sillä kyseessä on KRJ-III. Tammanomistajat kiinnostuvat oriista yleensä vain jos sillä on ykköspalkinto. Toivotaan, että Tero saisi vaikka kakkosen ERJ:n laatuarvostelusta sitten, kun se on ajankohtainen! Eniten kuitenkin itse arvostan YLA:n palkintoja.

Syyskuu 2016
Loma. Loma! Loma on täällä, kun muut hevoset ovat jo palanneet laitumilta! Terolle ei laidunkesää suotu, mutta nyt se on syyslomalla. Se viettää vuorokauden jokaisen tunnin pihatolla, syö heinää rakentamastani erikoiskaukalosta josta se saa vedettyä vain korren kerrallaan. Sen liikunta on luonnollista: syömä-, juoma- ja nukkumapaikat ovat kaukana toisistaan ja Teron on liikuttava koko ajan niiden välillä. Sää on ikävä: tuulinen ja kolea. Se ei kuitenkaan Teroa ja muuta orilaumaa haittaa. Pojat saavat lämpöä paitsi lähekkäin katoksessa toisiaan lämmittämällä, myös heinää syömällä. En ole laittanut Terolle tai muillekaan loimea. Kaikki ratsut ovat nyt pitkällä lomalla, joten ne saavat kasvattaa kunnollisen talvikarvan itselleen. Loimi tulee vasta talvella, jos tuntuu silloin liian kylmältä tai sateiselta tuo meno pihatolla.
Tero nauttii pihattoelämästä aivan selvästi. Silloin kun se ei syö tai piehtaroi (tietenkin rapaisimmassa paikassa), se ravailee niskojaan nakellen ja häntä kaarella laumansa mukana. Yönsä se nukkuu pihaton puhtaalla hamppukuivikepatjalla kyjellään laumanjohtajaorin vartioidessa sen unta pihaton oviaukosta ulos kurkkien.

Kesäkuu 2016
Moni muu Yorcan ori suuntasi tässä kuussa laitumelle, vaan Tero ei! Se lähti kanssani uusiin seikkailuihin jo kuun puolivälin tienoilla: reissaamaan ympäri Suomea kuin ylpeä, verenhimoinen ruusukehai! Ja hienosti alkoikin tämä Teron kausi. Seitsemäntoista sijoitusta tai voittoa saavutettiin kouluradoilla pelkästään tässä kuussa. Sellainen meno on ennenkuulumatonta! Hyvin ovat siis Miika Rossin opit menneet meille perille. Ratsastaminenkin on tuntunut paremmalta kuin koskaan. Tero on tehnyt töitä mielellään ja minä olen saanut kokea sen selässä onnistumisen tunteen kerta toisensa jälkeen. Olemme uskomaton tiimi nyt, kiitos aktiivisen valmentautumisen! Olen ihan oikeasti saanut työntää ratsuni kanssa voittamiani palkintoja, ruusukkeita ja muuta tilpehööriä jätesäkkeihin hevosenkuljetusvaunun tyhjään puoliskoon, kun ne eivät muualle mahdu. Auto käydään tyhjäämässä ylihuomenna, ensikuussa siis, kotona Yorcassa. Ruusukkeet niitataan Teron karsinan oveen, pokaalit raahataan tallin vintille varastoon ja orin voittamat palkintotilpehöörit jaetaan tallin tarvitsevien hevosien kesken tai annetaan hyväntekeväisyyteen eläinsuojeluun. Kotona Yorcassa Tero saa lomailla muutaman päivän tuttujen kavereiden kesken, mutta vielä olen sen muutamiin kisoihin ilmoittanut ennen talvea. Saa nähdä, miten syksyn kisoissa menee!

Toukokuu 2016
Kouluvalmennus, Oresama ja Tero, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tässä valmennuksessa haettiin ryhtiä hevoseen ja ratsastajaan. Tero marssi itsestään jo oikein hienosti lämmittelyn jälkeen, mutta halusin Oresaman tekevän yksinkertaisia harjoituksia ratsunsa kanssa käynnissä ja ravissa keskittyen pelkästään siihen, miten ori kulkee ohjan ja pohkeen välissä. Neuvoin pitämään pohjeavut reippaina ja ohjan hellällä tuntumalla ja muistuttamaan ratsua puolipidättein aina tarvittaessa.
Raviharjoitukset sujuivat alusta asti oikein nätisti, mutta käynnissä Tero meinasi luisua välillä ratsastajan otteesta liian pitkään, huonoryhtiseen muotoon. Reipas ratsastus pohkeella eteenpäin sai sen taas kokoamaan itsensä, mutta selkeästi sekä ratsulle että ratsastajalle on vaikeampaa muistaa ryhti käynnissä kuin ravissa.
Päätimme valmennuksen lyhyillä tempoon keskittyvillä raviharjoituksilla, jotka menivät mallikkaasti. Ratsukko on valmis uuteen kisakauteen.

Huhtikuu 2016
Kouluvalmennus, Oresama ja Tero, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tämän päivän valmennuksessa laitoin Oresaman ratsastamaan Terolla yksinkertaisen radan. Ratsukon tuli kulkea koko ajan hallitussa, kauniissa laukassa ja lähteä liikkeelle lyhyen sivun alusta oikeassa kierroksessa. Oresaman tuli ratsastaa Terolla puoli kierrosta ja tehdä lävistäjä vaihtaen suuntaa, ja palata vastalaukassa toiselle lyhyelle sivulle, josta lävistäjä tehtiin. Siihen Oresaman piti Tero pysäyttää hallitusti ja nätisti, tehdä takaosakäännös ja ratsastaa koko kuvio uudelleen toiseen suuntaan.
Laukka oli hallittua ja hienoa, ja Tero kantoi ratsastajaa kauniisti muodossa. Vastalaukan kanssa oli ensimmäisellä kerralla pientä haparointia, kun Tero meinasi omin päin vaihtaa laukkaa. Oresama kuitenkin rohkaisi sitä jatkamaan, ja orin epäröinti loppui jo parin askeleen jälkeen. Toiseen suuntaan tehtynä harjoitus sujui ilman epäröintiä. Takaosakäännökset saisivat olla reippaampia.

Maaliskuu 2016
Kouluvalmennus, Oresama ja Tero, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään valmensin mielenkiintoisen valmennuksen: Oresama ja Tero menivät pelkkää käyntiä ja tekivät ainoastaan pysähdyksiä uralla. Emme keskittyneet ollenkaan tempoon, muotoon tai mihinkään muuhunkaan hienompaan, kuin vain siihen, että ori liikkui eteenpäin ja pysähtyi käskystä. Kokonaisen tunnin ajan toistimme yksinkertaisia käskyjä. Valmennuksen idea oli saada Tero niin herkäksi, että se vastasi epäröimättä ja välittömästi pikkuruisimpiinkin apuihin.
Aluksi Oresama joutui komentamaan Teroa melko ronskilla kädellä, mutta hyvin pian harjoitus alkoi purra. Ratsastaja sai jatkuvasti käyttää huomaamattomampia ja huomaamattomampia apuja. Kun pääsimme tavoitteeseemme, joka oli, että ratsu luki käskyt pelkästään ratsastajansa tiedostamattomista kehonliikkeistä, lopetimme harjoituksen. Ehdotin kuitenkin, että Oresama jatkaisi pari päivää samaan malliin ottaen mukaan käskyt kääntyä ja peruuttaa: pelkkiä käyntiharjoituksia.Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
27.05.-12 Tamma Wannabe Coca-Cola RR Wannabe-Jrocker Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen