otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Touch The Rain VH13-031-0620 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Aleksi Lilleberg (evm.), Suomi
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Estepainotus
Säkäkorkeus: 168cm Koulutustaso: ko VaA, re 160cm (CIC4)
Syntynyt: 07.05.-13 (28v) Meriitit: YLA2, ERJ-II, KRJ-III, KERJ-III, VMRJ: 25p.
Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Tomasz Siergiej


Touch The Rain kuoli vanhuuteen 24.4.. Muistosivuille.

Kaikilla Oresaman hevosilla on käytössä Yorca-ikääntyminen.
Hevonen ikääntyy satunnaisesti.
Hevonen täyttää 8v viimestään ilmoittautuessaan laatuarvosteluun.
Sen jälkeen hevonen ikääntyy satunnaisesti.

Inka on vaatimaton, ahkera ja nöyrä hevonen. Ellei se olisi niin lahjakas hyppääjä ja nauttisi työstään niin paljon, sitä voisi käyttää hyödykseen oikeissa töissä, vaikka jonkinlaisena apuhevosena tilalla. Niin vähään on Inka tyytyväinen, ja jaksaa aina yrittää parastaan.

Hoitohetket ottaa Inka lepona. Se ei mieti etukäteen pääsevänsä hakaan tai töihin, vaan nautiskelee vain hoitajansa hellästä huomiosta. Kuumeisesti sukivaa hoitajaa ei tamma koskaan häiritse, mutta höpöttelevän ja silittelevän hoitajan puoleen se kääntää päänsä ja puhisee lempeästi. Tamma sopeutuu siis niin kiireiseen pihaharjaukseen kuin aikaa vievään puunaukseenkin mukisematta. Se on niin kiltti, että jopa kokematon lapsi voi puhdistaa sen kaviot. Pienten ollessa sen ympärillä on se erityisen varovainen sen suhteen, minne jalkansa asettaa.
Moni ratsastuskoulukin on kysellyt kilttiä Inkaa, mutta emme me Yorcassa siitä luovu. Satuloinnin opettajanahan Inka olisi mainio myös koululla: se seisoo paikallaan eikä tee mitään. Jos joku satuloisi sen väärin päin, se varmaan vain olla möllöttäisi niin kauan että joku kokeneempi pelastaisi sen tilanteesta. Kuolaimetkin Inka ottaa vastustelematta hoitajan kämmeneltä, kun hoitaja niillä Inkan ylähuulta koskettelee.

Yorcassa käy joka päivä nahina siitä, kuka hoitajista lämmittelee Inkan ratsastusta varten. Tamma nimittäin on tottelevainen ja ahkera ratsu heti lämmittelystä alkaen. Askellajit sillä ovat niin suuret, että ratsastajan on oikeasti tehtävä töitä pystyäkseen istua vaivattoman näköisesti tamman pomppivassa ravissa tai jättiläismäisessä leijonanlaukassa. Pomppivampiinkin ratsastajiin on meidän Inka kuitenkin tottunut, ja oppinut arvailemaan myös hätiköidysti annettuja pohjeapuja melko hyvin. Kaikkein komeiten nöyrä tamma kuitenkin liikkuu rauhallisen, lempeän ratsastajan kanssa, vaikka totteleekin ihan kaikkia.
Esteratsuna oleminen on Inkan pääasiallinen työ. Se rakastaa hyppäämistä ja rankkaa liikuntaa. Erityisesti korkeiden irtoesteiden hyppääminen, mitä Inka joskus saa kotona tehdä, saa tamman dopamiinitason nousemaan. Se hyppää rauhallisesti ja asiantuntevasti, mutta työskentelee kuitenkin täysillä. Ratsastajan pyyntöihin se vastaa yleensä salamannopeasti, kunhan ratsastaja vain pitää huolen, ettei hyppäämisen riemu vie tammaa mukanaan. Jos niin käy, hevonen hyppii ja hyppii, kunnes väsyy kokonaan. Sen työnarkomaniakierre tulee katkaista alkuunsa.
Treenin jälkeen hikinen hevonen nauttii viilennyksestä vesisuihkun alla. Loimi päällä ystäviensä kanssa tarhaillessaan Inka näyttää ihan ladylta, joka nauttii kirpeästä illasta saunan jälkeen kuistilla.

Kisamatkojen tulisi olla tuttu juttu näin kokeneelle tammalle, ja tyynestihän Inka kuljetusautoon suhtautuu. Se kävelee sisään eleettömästi ja uloskin tulee rutiininomaisesti. Lentokoneeseen joutumisen Inka kuitenkin aavistaa jo etukäteen - kukaan ei tiedä, tajuaako se sen ihmisten hermostuneisuudesta vai isommista matkatavaroista. Inka vihaa pitkiä matkoja ja lentämistä, joten se kiukuttelee alusta asti. Kyllä tamman lastattua saa, mutta helpommalla pääsevät niin hevonen kuin hoitajat, jos sille antaa lieviä rauhoittavia jo hyvissä ajoin ennen lentoa ja lentokentälle kuljettamista.

Estekisoja varten Inka harjoittelee. Se ei itse tosin asiaa tiedä, vaan pitää kisoja vain erilaisena harjoitteluna, jota katsomassa nyt vain sattuu olemaan enemmän porukkaa kuin ennen. Tamma tietää pääsevänsä hyppäämään tosissaan, kun kuulee kisojen metelin, ja tietää, ettei ratsastaja tällaisessa tilanteessa jarruttele sitä. Hevonen ei ehdi edes oreille sirkuttaa tuijottaessaan kaipaavasti ensimmäistä estettä. Kun sen vuoro lopulta on startata, se tekee parhaansa. Vaikka se on montaa muuta hevosta isompi, se on myös nopeampi ja kokoonsa nähden myös ketterä. Tamma hyppää aina varmasti ja liikkuu nopeasti. Ratsastajan pitää olla kuitenkin tarkkana, ettei neiti ota turhia riskejä: tamma kääntyy nanosekunnissa 180 astetta lähimmän esteen suuntaan ja hyppää melkein paikallaan, ellei ratsastaja komenna sitä tiukasti kiertämään kauempaa.Forest Fruit
fwb, 170cm, evm
Never More
fwb, 174cm, evm
Maybe Macho
fwb, 172cm, evm
Never Ever
fwb, 174cm, evm
Tropical Fruit
fwb, 165cm, evm
Paradox FIN
fwb, 161 evm
Blue Fruit
fwb, 164cm, evm
Touch The Sky
fwb, 164cm, evm
Silver Skyline
fwb, 169cm, evm
Charlie FIN
fwb, 169cm, evm
Silveria FIN
fwb, 167cm, evm
Touch The Dream
fwb, 162cm, evm
Just a Dreamer
fwb, 164cm, evm
Touch The Line
fwb, 160cm, evm

Suuri ja massiivinen, 170cm korkea Forest Fruit ei ehkä hyppääjältä näyttänyt, mutta se selvitti 150cm korkeita ratoja silkalla ponnistusvoimalla. Orin ratsastajat sanoivat, että tuntui kuin olisi hypännyt jollain suurella koneella: ori oli luotettava hyppääjä ja eteni käsittämättömällä voimalla. Muutenkin tämä nelisukkainen, läsipäinen ruunikko oli kiltti ja rehellinen ori. Menestyksekkään kisauran jälkeen hevosesta tuli siitosori, ja edelleen se elää Aleksi ja Riika Lillebergin tilalla Ivalossa.

Never Moren kasvatti ja kilpailutti Aleksi Lillebergin isä, Arto Lilleberg. Ori ehti kuolla Arto Lillebergin omistuksessa, mutta sen talliin jääneet kuusi varsaa peri Aleksi. Muualle oli myyty kahdeksan varsaa. Noin menestyneen siitosorin Never Moresta teki sen kunniakas ura kenttäratsuna ennen siitosorin päiviä. Tämä kiltti 174cm korkea ruunikko oli kestävä ja työteliäs ratsu. Se vietiin laatuarvosteluihinkin sen lopetettua kilpailemisen.
Tulisempi luonne oli Maybe Macholla, 172cm korkealla mustalla orilla. Siitä oltiin kaavailtu siitosoria, mutta se olikin hyvä hyppääjä. Kenttää ja esteitä ori kilpaili sekaisin. Parempi se oli kenttäratsastuksessa, koska kilpailut vaativat siltä enemmän ja sille oli tärkeää saada purkaa energiaansa muuhun kuin kiukutteluun. Orista ei koskaan siitosoria tullut, mutta kyllä sillä kaksi tammaa astutettiin sen eläkepäivillä. Nykyään Maybe Macho on haluttu nimi puoliveristen sukutauluissa.
Never Ever oli 174cm korkea kevytrakenteinen raudikko. Se kilpaili säästeliäästi, ja oli niinsanotussa laatiskunnossa vasta 18-vuotiaana voitettuaan viimeiset pikkukisansa. Arvosteluista se sai toki ykköspalkinnon. Ainoan varsansa hevonen sai 6-vuotiaana kisatauollaan. Tamma oli nöyrä ja ahkera ratsu.

Punarautias läsipäinen, herasilmäinen Tropical Fruit menestyi näyttelyissä. Vaikka se oli keskikokoinen, 165cm korkea, sillä oli upea rakenne. Myös estekilpailuissa tamma starttaili varovaisesti. Kykyjä sillä oli selkeästi, mutta omistaja ei tahtonut ajaa hevostaan loppuun. Pian ratsu muuttuikin siitostammaksi ja sai neljä varsaansa. Kaikille se periytti kauniin rakenteensa, vaikka yksikään ei perinyt emänsä väriä.
Punaiseksi hevoseksi Paradox FINiä sanottiin, koska se oli niin komea kuparin värinen rautias. Ori asui Seinäjoella, eikä sitä maltettu kuljettaa kauemmas Suomeen kilpailemaan, joten se ehti käydä voittamassa vain muutamia pienehköjä kisoja elinaikanaan. Taitava se oli, ja menevä luonteeltaan. Paradox oli 161cm korkea ja viiden hienon varsan isä.
Blue Fruit sai nimensä, koska sen karva näytti varsana sinertävältä. Myöhemmin tammasta tuli ihan tavallinen musta, mutta komea silti. Se kilpaili ahkerasti kenttä- ja estekisoissa, ja starttasihan se muutamaan kertaan koululuokissakin. Tämä 164-senttinen yleisratsu palkittiin vanhempana monissa laatuarvosteluissa. Jälkeläislaatuarvostelusta palkinnon sille toivat kuitenkin sen kahdeksan upeaa varsaa.

Touch The Sky oli Lillebergin Riikan hevonen jo ennen kuin Riika meni naimisiin. Tammalta odotettiin paljon kenttäkilpailuissa, ja tämä 164-senttinen ruunikko vastasi odotuksiin helposti. Kenttäkisoja oli kuitenkin kovin vähän Joensuun tienoilla, ja koska Riika ei halunnut matkustaa, ryhtyi hän hevosineen kilpailemaan estepuolella. Tottakai Touch The Sky oli hyvä hyppääjä. Tamma sai kaksi varsaa kisatauoillaan ja hevonen elää edelleen Lillebergin hevossiittolassa.

Silver Skyline on lähtöisin Rovaniemeltä, mutta jo varsana se muutti Joensuun tienoille. Siitoseläin oli hevosesta tarkoitus tehdä, ja niin tehtiinkin, mutta nuoremmalla iällä hevonen sai myös kilpailla ahkerasti. Se menestyi melko hyvin esteradoilla. Näyttelyissäkin komea ratsu tienasi itselleen arvonimiä ja palkintoja. Kantakirjaan se pääsi vasta ensimmäisen varsan synnyttyä. Hevonen oli 169cm korkea ruunikko ja neljän varsan isäorii, ja se kuoli 28-vuotiaana vanhuuteen.
Vaalea ruunikko Charlie FIN oli koko nuoruutensa aktiivinen kenttäratsu, lukuunottamatta ainoaa lepovuottaan, jolloin tämä 169cm korkea ori lepäsi lievästi loukkaantuneena. Kiltti oli Charlie, ja taitava myös. Sille myönnettiin laatuarvosteluista kolmekin erilaista palkintoa. Ori kuoli jo 20-vuotiaana onnettomuudessa. Siihen mennessä sillä oli viisi varsaa, ja myöhemmin pakasteilla se sai neljä lisää.
Yksi Charlien pakasteilla kantavaksi tulleista tammoista oli Silveria FIN, joka oli itse varsana tummanharmaa ja vaaleni aikuisena puhtaanvalkoiseksi. Tämä 167cm korkea tamma ei periyttänyt jännittävää väritystään ainoalle jälkeläiselleen, mutta kykynsä kuitenkin. Tammallakin oli hyppykapasiteettia vaikka kuinka, vaikka se ei ahkerasti kilpaillutkaan.

Touch The Dream -niminen tamma syntyi syksyisessä Sipoossa. Sillä kilpailtiin ahkerasti, ja se oli taitava ratsu. Tamma menestyi myös ulkomailla: se vietti yhteensä neljä vuotta nuoruudestaan Saksassa ja Itävallassa. Kun kaikki mahdollinen oli jo kilpauralla saavutettu, päätettiin nuoresta ratsusta tehdä siitostamma. 162-senttinen ruunikko ei kuitenkaan tullut millään kantavaksi. Eläinlääkäri tutki asian ja ehdotti, että toinen tamma kantaisi varsan tämän puolesta. Koska pelkkä sijaisemän kantavaksi saaminen oli kallis ja epävarma operaatio, asiaa harkittiin tarkkaan. Touch The Dream oli kuitenkin arvokas tamma, joten sille päätettiin tehdä neljä varsaa. Jokainen varsoista oli jo pienenä korvaamattoman kallis ja arvokas, ja ne myytiin vain huippukoteihin.
Just a Dreamer oli 164cm korkea ruunikko. Se kilpaili menestyksekkäästi kenttäratsastuksessa loukkaantumiseensa asti. Loukkaantumisen jälkeen kenttäkisat olivat sille liian rasittavia, joten siitä tuli esteratsu. Maltillisesti sillä esteitä mentiin, mutta menestynyt se olisi, jos olisi saanut hypätä niin paljon kuin tahtoi. Tämä taitava ori sai kaksi varsaa elinaikanaan, ja molemmista tuli tähtiä.
160cm korkea Touch The Line ei ollut mikä tahansa ruunikko, vaan Veikko Jokelan kasvattama ja kilpailuttama huipputamma. Se hyppäsi ahkerasti esteitä vanhuuden päiviinsä asti, ja pysähtyi vain välillä kantamaan ainoan varsansa. Tamma oli kiltti ja mukava. Se kuoli 32-vuotiaana vanhuuteen.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
29.03.-13 Dark Side Trakehners ERJ/150cm, ERJ-CUP, tarinalka 1/7, tarina
22.05.-13 Bairdon ERJ/160cm 3/40
25.05.-13 Kingsvalley ERJ/160cm 1/30
01.06.-13 Kingsvalley ERJ/160cm 4/30
01.06.-13 Kingsvalley ERJ/160cm 5/30
07.06.-13 Dark Side Trakehners ERJ/160cm 2/30
11.06.-13 Dark Side Trakehners ERJ/160cm 4/30
12.06.-13 Dark Side Trakehners ERJ/160cm 3/30
14.06.-13 Takkura ERJ/160cm 3/30
15.06.-13 Takkura ERJ/160cm 3/30
15.06.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 5/30
16.06.-13 Dark Side Trakehners ERJ/160cm 3/30
16.06.-13 Dark Side Trakehners ERJ/160cm 2/30
18.06.-13 Dark Side Trakehners ERJ/160cm 1/30
18.06.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 3/30
18.06.-13 Takkura ERJ/160cm 5/30
19.06.-13 Takkura ERJ/160cm 3/30
19.06.-13 Zurück ERJ/160cm 2/60
21.06.-13 Takkura ERJ/160cm 2/30
22.06.-13 Takkura ERJ/160cm 3/30
22.06.-13 Zurück ERJ/160cm 7/60
22.06.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 3/30
23.06.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 4/30
24.06.-13 Zurück ERJ/160cm 4/47
24.06.-13 Zurück ERJ/160cm 6/47
25.06.-13 Zurück ERJ/160cm 4/47
25.06.-13 Zurück ERJ/160cm 4/47
26.06.-13 Zurück ERJ/160cm 6/47
26.06.-13 Solo ERJ/160cm 3/30
28.06.-13 Solo ERJ/160cm 4/30
28.06.-13 Solo ERJ/160cm 5/30
29.06.-13 Solo ERJ/160cm 2/30
02.07.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 4/30
04.07.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 4/30
07.07.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 2/30
08.07.-13 KK Rehberg ERJ/160cm 3/40
11.07.-13 Cirion Stud ERJ/160cm 3/30
20.07.-13 Solo ERJ/160cm 4/30
23.07.-13 Solo ERJ/160cm 4/30
02.09.-13 Kibera ERJ/160cm 3/30
04.09.-13 Kibera ERJ/160cm 1/30
04.09.-13 Kibera ERJ/160cm 3/30
30.11.-13 Jadessa WBs ERJ/160cm 3/32
01.12.-13 Projekti Feia VMRJ/30km ihanneaika 19/24, 1p.
04.12.-13 Scandic Stables VMRJ/30km ihanneaika 2/14, 9p.
04.12.-13 Zurück ERJ/160cm 1/5
04.12.-13 Zurück ERJ/160cm 2/5
05.12.-13 Zurück ERJ/160cm 1/5
06.12.-13 Zurück ERJ/160cm 2/5
06.12.-13 Zurück ERJ/160cm 2/5
07.12.-13 Zurück ERJ/160cm 2/5
07.12.-13 Kenston VMRJ/30km ihanneaika 19/24, 1p.
08.12.-13 Navelina ERJ/160cm 5/30
10.12.-13 Navelina ERJ/160cm 2/30
10.12.-13 Navelina ERJ/160cm 3/30
14.12.-13 Zurück ERJ/160cm 5/30
15.12.-13 Zurück ERJ/160cm 1/30
15.12.-13 Navelina ERJ/160cm 2/30
16.12.-13 Navelina ERJ/160cm 4/30
16.12.-13 West Coast WBs ERJ/160cm 1/30
16.12.-13 Zurück VMRJ/50km ihanneaika 5/7, 1p.
17.12.-13 Zurück ERJ/160cm 4/30
20.12.-13 Zurück ERJ/160cm 2/30
21.12.-13 Sirkuvash ERJ/160cm 1/30
22.12.-13 Sirkuvash ERJ/160cm 4/30
22.12.-13 Sirkuvash ERJ/160cm 5/30
22.12.-13 Sirkuvash ERJ/160cm 2/30
22.12.-13 Sirkuvash ERJ/160cm 3/30
23.12.-13 Zurück ERJ/160cm 4/27
03.01.-14 Reve de Haussea ERJ/160cm 3/50
06.01.-14 Sonic WBs ERJ/160cm 6/100
08.01.-14 Sonic WBs ERJ/160cm 2/100
15.02.-14 Virtuaalitalli Mustang VMRJ/30km nopeus 8/15, 3p.
15.02.-14 VMRJ VMRJ/80km ihanneaika, VMRJ-Cup 6/8, 10p.
05.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/11
09.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 3/11
27.03.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/4
17.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/6
18.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/6
19.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/6
20.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/6
21.04.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/6
06.05.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/9
08.05.-15 Zurück KERJ/CIC4 1/9
09.05.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/9
13.09.-15 Zurück KERJ/CIC4 2/9
13.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
15.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
21.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
22.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
23.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
26.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
27.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
30.08.-16 Zurück KERJ/CIC4 1/3
25.10.-16 Fiktio KRJ/VaB 5/40
26.10.-16 Fiktio KRJ/VaB 2/40
01.11.-16 Fiktio KRJ/VaB 5/40
01.11.-16 Mörkövaara KRJ/VaB 3/40
02.11.-16 Ros Cirein KRJ/VaB 6/40
03.11.-16 Mörkövaara KRJ/VaB 5/40
04.11.-16 Mörkövaara KRJ/VaB 5/40
08.11.-16 Ros Cirein KRJ/VaB 2/40
11.11.-16 Ros Cirein KRJ/VaB 6/40
13.11.-16 Ros Cirein KRJ/VaB 3/40
13.11.-16 Metsovaara KRJ/VaB 2/40
14.11.-16 Ros Cirein KRJ/VaB 4/40
15.11.-16 Ros Cirein KRJ/VaB 1/40
19.11.-16 Ros Cirein KRJ/VaB 6/40
21.11.-16 Vähäpelto KRJ/VaB 6/40
21.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
22.11.-16 Hiprakka KRJ/HeA 1/50
24.11.-16 Hiprakka KRJ/HeA 4/50
24.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
25.11.-16 Hiprakka KRJ/HeA 1/50
26.11.-16 Hiprakka KRJ/HeA 5/50
26.11.-16 Vähäpelto KRJ/VaB 1/40
28.11.-16 Hiprakka KRJ/HeA 3/50
28.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/5
29.11.-16 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/5
29.11.-16 Hiprakka KRJ/HeA 4/50
03.12.-16 Hiprakka KRJ/HeA 4/50
04.12.-16 Hiprakka KRJ/HeA 4/50
05.12.-16 Moonrise KRJ/VaB 1/23
06.12.-16 Moonrise KRJ/VaB 1/23
08.12.-16 Moonrise KRJ/VaB 4/23
12.12.-16 Ventos KRJ/VaB 6/40
01.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 4/40
01.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 2/40
02.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 4/30
02.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
03.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/10
03.03.-17 Priton KERJ/CIC3 3/23
04.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
04.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/10
04.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 2/30
05.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 4/30
05.03.-17 Priton KERJ/CIC3 1/23
06.03.-17 Priton KERJ/CIC3 3/23
07.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/10
07.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 5/30
07.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 4/40
08.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 4/30
08.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 4/30
08.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 2/30
08.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/10
08.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
09.03.-17 Priton KERJ/CIC3 1/23
09.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 3/30
10.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 5/30
10.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 5/30
10.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 5/40
10.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 4/40
11.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC4 1/32
12.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC4 1/32
13.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 5/30
14.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 1/30
16.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 5/40
16.03.-17 Pirunkorpi KRJ/VaB 6/40
16.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 5/30
16.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
18.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
18.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 2/30
19.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 3/30
19.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 3/30
19.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
20.03.-17 Brotherhood KERJ/CIC4 4/32
21.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 2/8
21.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 1/30
23.03.-17 Yorca WBs KERJ/CIC4 1/8
25.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 5/30
27.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 3/30
27.03.-17 Wolf Sporthorses KRJ/HeA 5/30
29.03.-17 Hukkapuro KRJ/HeA 3/30Lokakuu 2016
Kouluvalmennus, Oresama ja Inka, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Inka suoritti tänään tempoharjoituksia vähän liiankin palavalla innolla. Nopeatempoiset harjoitukset menivät hienosti ja ryhdikkäästi, mutta kun piti ravata hitaassa temmossa, tammalla oli ongelmia. Se olisi halunnut mennä reippaammin ja selkeästi sai lihaksensa maitohapoille taistellessaan omia menohalujaan vastaan Oresaman muistuttaessa sitä jatkuvasti. Komeassa muodossa ja ryhdissä Inka kyllä pysyi!
Pysähdykset ravista menivät riittävän hyvin. Aina pysähdys ei ihan tasajaloin luonnistunut, mutta vakavia virheitä tai suoranaisen rumia pysähdyksiä ei näkynyt. Inkaa kannattaisi kuitenkin valmistella selkeämmällä puolipidätteellä ennen pysähdystä, niin pysähtyminen sujuisi vielä useammin täsmällisesti ja kauniisti.
Annan Oresamalle ja Inkalle kotiläksyksi lisää tempoharjoittelua!

Syyskuu 2016
Kouluvalmennus, Oresama ja Inka, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Inkan ja Oresaman tehtävä oli tässä valmennuksessa suorittaa yksinkertaisia asioita peräjälkeen eri askellajeissa. Aluksi ratsukko laukkasi kahdeksikkoa harjoitellen laukanvaihtoja. Laukanvaihdot saisivat olla rauhallisempia: nyt Inka kompuroi, koska joutui käyttämään kokonaisen askeleen verran aikaa Oresaman hätäisten apujen tulkitsemiseen.
Kahdeksikon jälkeen seurasi puoli kierrosta mahdollisimman hallittua ravia, mahdollisimman täydellinen ravivoltti, vapaavalintainen suunnanvaihto ja sama toisessa kierroksessa. Molemmat voltit olivat kauniita ja pyöreitä ja Inka kulki kauniisti ja innokkaasti. Taas peräänkuuluttaisin kuitenkin rauhallisuutta. Inka voisi kulkea hitaammin, jolloin sen hyvät liikkeet tulisivat paremmin esiin. Ratsukko vaatii siis vielä tempoharjoittelua.
Käynnissä hiottiin istuntaa, joka oli jo valmiiksi melko hyvä, ja koetettiin saada Inka kulkemaan kaunista kiemurauraa hyvässä ryhdissä mahdollisimman pienin avuin. Inka ei aluksi kiemuraurasta perustanut, ja Oresama joutuikin motivoimaan hevostaan melko kauan. Ratsukon tulee muistaa käyntityöskentelyn tärkeys ja harjoitella peruskäskyjä lisää itsenäisesti.

Heinäkuu 2013
Estevalmennus, Oresama ja Inka, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään Inka ja Oresama suorittivat esteradan. Esteet olivat mahdollisimman sekalaisia aina ristikosta muuriin ja mahdollisimman monimutkaisesti sijoiteltu. Niiden korkeus sen sijaan oli hyvin matala.
Inka jätti liikaa ilmavaraa helpoimmilla esteillä, kuten ristikossa. Ehkä tamma piti liian helppoa tehtävää huijauksena: onhan tässä jokin koira haudattuna! Oresama saisi tammalla parempia tuloksia aikaan, jos antaisi avut reippaammin ja vieläkin rauhallisemmin. Se saisi tamman luottamaan ratsastajaansa vielä enemmän ja uskaltamaan tehdä sopivia hyppyjä.
Vaikeimmissakin paikoissa lähestymiset sujuivat hyvin, eivätkä ratsastaja tai ratsu hermostuneet tai ahdistuneet. Inka hyppäsi varmasti ja innokkaasti, ja Oresamankin ratsastuksesta loisti rakkaus lajia kohtaan. Ponnistuspaikka oli välillä hieman hakusessa.
Muurin ylitys meni erityisen hyvin. Inka tutkaili estettä jo kaukaa ja Oresama antoi sen kääntää päätään ja katsoa erikoista estettä rauhassa. Hitaassa laukassa ratsukko sitten lähestyi muuria ja hyppäsi kauniin, sopivankokoisen ja hallitun hypyn. Hienoa työtä!

Kesäkuu 2013
Estevalmennus, Oresama ja Inka, valmentajana Miika Rossi (Oresama)
Tänään hypättiin kolmen esteen sarjaa. Jokaisen esteen väliin mahtui vain yksi pieni laukka-askel, ja suuriaskeliselle Inka-tammalle tämä tuotti paljon vaikeuksia. Komensin Oresamaa auttamaan ratsuaan: kunnon puolipidätteet ja hitaampi vauhti loisivat Inkalle tunteen siitä, että ratsastaja ohjaisi sen kyllä turvallisesti esteviidakosta ulos.
Neuvoni menivät perille ja seuraava yritys ei ollutkaan täynnä holtittomia askelia ja liian pieniä ponnistustiloja. Vieläkin komensin kuitenkin lyhentämään askelta. Oresama yritti kolmannen kerran tehtyään ensin välissä Inkalla muutamia raviharjoituksia askelpituudesta ilman esteitä. Kolmas suoritus olikin jo hyvä, vaikkei vieläkään kiitettävä.
Lopputunti mentiin maata pitkin: Oresama ja Inka tarvitsivat selkeästi lisäharjoituksia maapuomien avulla ravissa ja laukassa.

Toukokuu 2013
Ni mitkä ovat fiilikset ennen Inkan ensimmäistä kautta? Luottavaiset, kiitos kysymästä. Inka on varmasti reipas perushyppääjä, joka sijoittuu tasaisesti. Aion ratsastaa sillä itse. Terveyttä sillä riittää, ja se on yhä nuori ja innokas.
Valmentajamme Miika Rossi on käynyt tasaisesti seuraamassa harjoituksiamme, ja vakuuttaa Inkan olevan parempi hevonen kuin uskonkaan. Minä en usko, että tämä tamma on tallini huippuja. Inka on mitä mainioin luonteeltaan ja oikein ihana noin lemmikkinä, mutta ei se tähtihyppääjä ole. Hyvä se toki on, muttei paras. Alun perinkin ostin tamman siksi, että se on niin valloittava, ja koska sillä on niin kiva suku, että siitostammaksi se on hyvä. En minä Inkaa tietenkään tumpeloksi sano...

Kesäkuu 2013
Ensimmäinen kisakausi on nyt ohi, ja sijoituksia on 20 ERJ'n alaisista esteratsastuskilpailuista. Se on oiva saavutus ja suurin piirtein sen verran kuin muistan ennen kauden alkua arvioineeni.
Inka kuitenkin näyttää suurempia kykyjä, kuin mitä olen arvioinut. Ajattelin, että tamma olisi varma hyppääjä ja oiva keskitason kilparatsu, mutta se onkin aikamoinen helmi. Isäntä vaatii, että lähettäisin tamman Saksaan kilpailemaan, mutta olen vastahakoinen eroamaan siitä. Tahdon kilpailla sillä itse, ja minua tarvitaan Suomessa. Ensi kauden kilpailuihin on kuitenkin jo ilmoittauduttu Suomeen, joten Inka lähtee Saksaan aikaisintaan 2014 alussa, jos se ylipäätään lähtee.

Syyskuu 2013
Onpa hienoa seurata hevosen kehittymistä. Inka on alusta asti ollut kuin ikähevonen, mutta nyt se on oikein vankistunut ja kaunistunut. Käytös on pysynyt yhtä hyvänä kuin aina. Meidän suhteemme on kehittynyt, ja nykyään lempeä Inka on yksi suosikeistani. Vietän sen luona enemmän aikaa kuin muiden, ja ihan vain siksi, että sen seurassa on niin rentoa. Ei tarvitse olla varuillaan, niin kuin orimiesten kanssa joskus täytyy. Inka vain on aina, seisoskelee lohduttavana ja lämpöisenä ja varmana kuin kallio. Kisoissakaan minua ei jännitä, vaikka joidenkin hevosten kanssa jopa pelottaa.

Marraskuu 2013
Kaupoissa alkaa kuulla jo joululauluja, mutta meillä ei joulua vielä vietetä eikä Inkakaan pääse lomille vielä. Jonkin aikaa tulee vielä jaksaa, ja sitten on tamman toinen kisakausi paketissa. Harkitsen, lähetänkö sen vielä seuraavalle kaudelle, vai teetänkö sillä varsan. Jos varsotan Inkan, se ei enää kilpaile, vaan jää kotiin. Siltä puuttuu niin vähän sijoituksia jotta sen tavoite, viisikymmentä sijoitusta, olisi täynnä... Terveys tammalla vielä kestäisi, mutta Suomen kisakentät jäävät pieniksi jo. Tamma asuisi alkuvuiden 2014 Saksassa tai Itävallassa, jos todella tahdon sen kilpailevan aktiivisesti ja voittavan suuria kisoja. Olisi harmi estää Inkaa: sillä todella on kykyjä. Toisaalta taas olisi harmi päästää se menemään, koska joutuisin olemaan erossa siitä puoli vuotta. Siirrän päätöksen alkuvuoteen 2014.
Lisäys loppukuusta: tamma astutettiin ja todettiin kantavaksi.

Joulukuu 2013
Uskaltauduin ilmoittamaan Inkan tässä kuussa muutamiin matkaratsastuskisoihin. No, ensimmäiset olivat Feiassa, 30km ihanneaikaluokka. Ei mennyt hyvin, ei ollenkaan: saimme kyllä etenemisoikeuden, mutta olimme häntäpäässä. Ratsastin liian hitaasti, kun pelkäsin eksyväni, meneväni liian lujaa ja niin edelleen. Inka kuitenkin nautti, sehän luuli olevansa tavallisella maastolenkillä.
Toiset kisat olivat Scandic Stablesilla, sama luokka. Tällä kertaa en hidastellut ja pelännyt, joten meillä sujui aivan loistavasti. Minulla ei ollut mitään ajantajua itse ratsastustilanteessa, pidin vain hauskaa. Maaliin tullessamme vasta tajusin, kuinka hyvin meillä olikaan Inkan kanssa mennyt. Sijoituimme kakkoseksi, ja olin haljeta ylpeydestä!
Sama luokka, Kenston. Tällä kertaa oli vähän teknisiä ongelmia: ohjat katkesivat ihan yllättäen. Ihmettelin kauan, saanko ratsastaa rikkinäisillä ohjilla, ja siinä se aika kuluikin. Lopulta sidoin ohjat yhteen. Suorituksemme hyväksyttiin, vaikka emme me mitään voittajia olleetkaan.
Zurückissa taas meni aivan loistavasti. Uskalsin ilmoittautua 50km ihanneaikaluokkaan, koska 30km ei tunnu olevan tälle hevoselle temppu eikä mikään. Vieläkin suoritus oli kevyt ja helpohko. Luulen, että koetan tulevaisuudessa vielä pidempiä matkoja, mutta en minä nyt ihan missään miljoonan kilometrin kolmipäiväisissä kisoissa uskalla kokeilla... Hauskaa tämä kuitenkin on!
Ensikuussa tulee kuitenkin vähän taukoilua, koska tamman laskettu aika on loppukuusta...

Tammikuu 2014
Varsa, Inkan esikoinen, Inkan ensimmäinen, se on nyt syntynyt! Se syntyi aamuvarhaisella 17. päivä, ja synnytys sujui yhtä hyvn kuin raskausaikakin!
Aluksi pelkäsin, että Inka ei osaa hoitaa varsaansa. Se oli niin kovin väliinpitämätön, vaikka ei ollutkaan suoranaisen vihamielinen. Jätin kuitenkin pienen perheen omaan rauhaansa varsomiskarsinaan, ja kun parin tunnin päästä palasin katsomaan, näytti kaikki ihan normaalilta. Varsa söi, ja kun se lopetti, hoivasi Inka sitä hellästi kunnes se nukahti.
Vaikka meillä on pakkasta, Inka ja varsa ovat ulkoilleet alusta asti. Minusta on tosi epäilyttävää seisottaa aikuistakaan hevosta karsinassa, varsasta puhumattakaan. Koska on niin kylmä, erikoisjärjestelyitä tarvittiin kuitenkin: varsa ja Inka muuttivat asumaan maneesiin vapaina. Maneesin takaovi avattiin, ja koko hökötyksestä tuli iso pihatto, koska maneesin takaovi vie laitumelle. Varsaa varten maneesin nurkkaan asennettiin lämpölamppu. Sama järjestely on meillä ollut kerran aikaisemminkin, joskin ihan muista syistä.
Sekä tamma että varsa voivat joka tapauksessa hyvin. Inka on oikein hyvä emo, juuri sopivan suojeleva. Me tutut naamat olemme saaneet taputella varsaa, mutta aluksi Inka ajoi uteliaat muukalaiset pois. Loppukuusta varsaa sai kuitenkin silitellä kuka tahansa, vaikka tamma tarkasti kauempaa seurasikin.Päivämäärä Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
17.01.-14 Tamma Rain And Angels RR Anti Gravity Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen