otsikkokuva
Etusivu
Esittely
Hevoset
Kasvatus
E-mail

Yorcan hevonen


Nimi: Red Alert VH15-031-0384 Omistaja: Oresama VRL-02753
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Leevi Koskiniemi (evm.), Suomi
Rotu: Suomalainen puoliverinen Painotus: Yleispainotus
Säkäkorkeus: 171cm Koulutustaso: ko VaB, re 120cm (CIC2)
Syntynyt: 01.01.-10 (32v) Meriitit: YLA2, ERJ-I, KRJ-III, KERJ-III


Red Alert menehtyi 14.2.2018 vanhuuteen.
muistosivut sivujen katoamisen varalta.Klikkaa kuvaa, niin näet sen oikeassa koossaan.
Kuvat © Klosterhof Medingen


"Ei todellakaan olla ostamassa sitä!" kivahti Yorcan isäntä, kun kuuli, että emäntä haluaa pahamaineisen Red Alert -orin, joka on kuulemma kaikin puolin huono hevonen.
"Ei todellakaan! Ei osteta!" säesti koko henkilökunta.
Emäntäpä kuitenkin osti nuoren orin. Kun Red Alert pääsi eroon selkäkivuistaan ja sai suuhunsa hellän kuolaimen, siitä tuli nopeasti oikein mukava ratsu. Vaikeimpien luokkien kilpahevoseksi siitä ei olisi koskaan, koska sen selkään jäi pysyviä ongelmia. Hieman maltillisemmissa luokissa ori voi kisata mainiosti ja silloin ulkopuolisetkin ihmiset näkevät pilkahduksen siitä potentiaalista, mitä orilla on.

Allu on sellainen äidin kulta, jota harjaillessa suurin osa ajasta kuluu kuin huomaamatta silittelyyn ja taputteluun. Allu on taitava poika kerjäämään rapsutuksia ja nameja, ja niin kohtelias kerjätessään, että sille tekee aina mieli antaa periksi. Hoitotoimenpiteiden tekemistä rapsuttelun lomassa ei Allu estä, vaan antaa harjailla itseään ja nostaa kavioitaan valmiiksi jo kaviokoukun nähdessään. Yliavuliaisuudessa on toisaalta huonotkin puolensa: Allu nostelee jalkojaan myös pinteleitä ja suojia laitettaessa. Se yrittää olla avuksi, mutta ei todellakaan ymmärrä, että sen halutaan vain seisovan neljällä jalalla paikoillaan.
Satulasta Allulla on sen menneisyydestä johtuen ikäviä muistoja. Vielä tänä päivänäkin satula saa ratsun astelemaan hermostuneesti eteen ja taakse niin paljon, kuin riimu vain antaa myöten. Oriin ei satu enää, mutta se muistaa kaiken olevan kunnossa vasta, kun satula on selässä. Samasta vanhasta tottumuksesta se myös nostelee päätään suitsittaessa joskus hyvinkin väkivaltaisesti. On se joskus jopa murtanut hoitajaltaan nenän yrittäessään pakoon kuolaimia. Allun suitsiminen ei oikeasti ole helppo homma, vaan ainapa se on suitsiin kuitenkin saatu!

Allu osaa olla kouluratsu. Sillä on paitsi näyttävät ja tasaiset liikkeet, myös älyä. Koska sen selässä on sen vanhan julman elämän jättämä ikuinen vika, se ei pysty ikinä GP-tason liikkeisiin, vaikka oppisikin ne kyllä helposti, jos olisi terve. Potentiaalia sillä silti on, ja onkin upeaa ratsastaa vaativaa B:täkin hevosella, joka oikeasti haluaa tehdä töitä ja osaa ohjelman monine muunnoksineen leikiten. Ja vaikka Allu on taitava, sillä ei ole tylsää harjoituksissa, vaan se heittäytyy ratsastajansa mukaan aina innokkaasti.
Allu pystyy hyppäämään yksittäisen 150cm korkean esteen ratsastajan kanssa, näin on Yorcan väelle ostotilanteessa kerrottu, mutta selkävamman takia sillä hypätään vain korkeintaan 120cm korkeita esteitä aina. Allu hyppää aina tasaisen eleettömästi ja hienovaraisesti, kuunnellen ratsastajaansa korvat häntä kohti sojottaen. Tällä pojalla on ilo hypätä, olkoonkin, että 120cm korkea este näyttää ihan ponien esteeltä näin suuren hevosen selästä katsottuna.
Allu olisi rohkea maastoratsu, mutta sen selkäongelma rajoittaa maastoilua jonkin verran. Ori ei esimerkiksi kiipeile koskaan vaikeita nousuja, eikä käy uimassa, vaan ainoastaan kahlaamassa. Tasaisia maastoja kuitenkin riittää, ja metsässähän Allu viihtyy, jos polku on tarpeeksi helppo.

Yocassa Allu on päässyt kilpailemaan parannuttuaan vanhan elämänsä aiheuttamista vaivoista henkisesti ja fyysisesti. Tämä uusi Allu on mukava kisakaveri niin este- kuin kouluradallakin. Se tekee aina rauhallisen suorituksen. Kenttäratsastuksen maastokokeestakin se pitää, joskin harvoin se voittaa, ratsastaja kun ei saa antaa sen milloinkaan ponnistella metsässä liikaa. Huvin vuoksihan Allulla kuitenkin kisataan!Sneaky Storm
fwb, 166cm, evm
Stormy Sniper
fwb, 168cm, evm
Freestyle Caesar
fwb, 165cm, evm
Rainbow Devil
fwb, 170cm, evm
Freedom
fwb, 164cm, evm
Holy Hobo
fwb, 166cm evm
Liberty
fwb, 165cm, evm
Arctic Angel
fwb, 173cm, evm
Hollywood Howler
fwb, 175cm, evm
Hllywood Lollipop
fwb, 174cm, evm
Sunkissed
fwb, 174cm, evm
Crazy Shark Lady
fwb, 172cm, evm
Shark Attack
fwb, 173cm, evm
Ladybug
fwb, 168cm, evm

Sneaky Storm oli uljaan näköinen 166cm korkea punarautias suomenpuoliveriori. Sen kasvattaja suunnitteli jättävänsä Stormin kotiin siitosoriksi, ja ehti astuttaakin sillä jo monia tammoja sen ollessa vasta nuori hevonen. Varsoista tuli punertavia niin kuin isästään, mutta suurin osa oli luonteeltaankin haastavia tapauksia, niin kuin isänsä. Storm ei siis ollut paras mahdollinen periyttäjä, joten kasvattaja ruunasi ja möi hevosen. Ruunana Storm löysi rakastavan kodin, jossa se koulutettiin kunnolla ratsuksi. Se oli vieläkin hyvin nuori, vasta kuusivuotias. Ori oli kahdeksan, kun sen esteratsun taipumukset huomattiin ja se alkoi kilpailla 150-senttisillä rataesteillä menestyen hienosti. Silloin tällöin Storm kilpaili myös kenttäratsastuksessa.

168cm korkea Stormy Sniper oli kaunis ori, joka periytti kymmenelle varsalleenkin hyvän rakenteensa ja punaruunikon värinsä. Isänsä komeaa läsiä ja pitkiä sukkia ei yksikään varsa saanut. Sniper toimi lähinnä siitosorina hyvän sukunsa ja näyttelymenestyksen turvin. Vaikka se ei kilpaillut, sen ympärillä huhuiltiin, että sillä olisi esteratsun kykyjä. Juoru saattoi olla tosi, koska kaikki Sniperin varsat kasvoivat lopulta kilparatsuiksi.
Freestyle Caesar kilpaili vähän joka lajia, koska sen suuruudenhullu isäntä oli paitsi taitava ratsastaja, myös innokas kokeilemaan kaikkea vähänkään mahdollista. Caesar pysyi hyvin isäntänsä vauhdissa ja saavutti melko nopeasti palkinnot este-, koulu- ja kenttäratsastuslaatuarvosteluista. Siinä sivussa Caesar kilpaili tynnyrinkierrossa ja pole bendingissä, joissa se ei ollut kovin hyvä, sekä western trailissa ja pleasuressa, joissa se sai muutamia voittojakin. Valjakkoajoa Caesar kokeili kerran, mutta siihen se jäi, koska kilpailuista tuli häviö ja isäntä poltti päreensä. Raveihinkin Caesar ilmoitettiin, mutta eihän se radalle päässyt, kun kukaan ei uskonut sitä lämminveriravuriksi isännän väitteistä huolimatta. Caesar astui kaksi tammaa, ja molemmat varsat olivat oreja. Isäntä saatteli Caesarin viimeiselle matkalleen vasta 165cm korkean ruunikon orin ollessa 33-vuotias, harmaantunut ja vanhuudenheikko.
170cm korkea musta Rainbow Devil oli kenttäratsastaja Karl Sharpin kilparatsu vuosina 2001-2008. Se oli luonteeltaan kipakka mutta omiin ihmisiinsä voimakkaasti kiintyvä neito, ja kuulemma Sharpin paras ystävä. Ratsukko voitti niin suuria kuin pieniäkin kilpailuja yhdessä. Devil ei kantanut tai hoitanut itse kuin yhden kuudesta varsastaan, koska näin arvokkaan tamman kanssa kannatti käyttää sijaisemoja. Viimeisen varsansa tamma kuitenkin kantoi itse, koska se oli jo kisaeläkkeellä.

Freedom jäi varsana orvoksi ja pitikin omistajaansa Katariina Puhakkaa emänään. Varsana se kärsi jonkinlaisesta eroahdistuksesta, mutta kasvoikin onneksi terveeksi aikuiseksi. Tammasta tuli 164cm korkea aavistuksen hontelo rautias harrasteratsu. Puhakka piti hevosensa itsellään koko sen elämän ajan ja kilpaili sillä 120-senttisiä rataesteitä ja vaB-tasoisia koululuokkia harvakseltaan. Tamma menestyi kohtalaisesti. Ilmeisesti Puhakan henkilökohtaisen kiinnostuksen takia Freedom päätettiin astuttaa kerran mahdollisimman hyvällä ja hienorakenteisella orilla, ja se saikin terveen orivarsan, Sneaky Stormin.
Holy Hobo sai nimensä heti syntymäpäivänään, kun sen kasvattaja totesi, että eihän noin rumaa ja resuista varsaa kehtaa laittaa kasvattajanimelleen. Kasvattaja möikin varsan heti emänsä alta. Uusi omistaja uskoi hevosensa kykyihin, koska olihan sillä hyvä suku ja rakennekin, vaikka varsakarva vaihtuikin rumina löntteinä ja orin hirnahdukset olivat huvittavan käheitä. Hobosta kasvoi aikuisena sporttinen esteratsu, joka menestyi hienosti lähinnä pikkukisoissa. Se ei ollut koskaan kansainvälinen julkimo, mutta herätti lähialueen tammanomistajien kiinnostuksen. Hobo oli 166cm korkea raudikko.
165cm korkea Liberty oli aluksi melko kuuluisa kilparatsu, minkä jälkeen siitä piti tulla hyvä siitostamma. Este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa menestynyt arvokas periyttäjä kuitenkin menehtyi synnyttäessään ensimmäistä varsaansa. Libertyn varsa päätettiin nimetä emänsä mukaan.

Sneaky Stormin tammoiksi valittiin mahdollisimman kilttejä otuksia, ja yksi morsiamista oli Arctic Angel, 173-senttinen vaalea ruunikko yleisratsu. Se kilpaili nuorena kenttää, esteitä ja koulua aktiivisesti, ja menestyikin melko hyvin. Luonteeltaan tamma oli upea, mutta rakenteessa oli pieniä puutteita. Kyvykästä kilttiä tammaa kuitenkin kannatti käyttää jalostukseen: kaikilla sen kuudella varsalla oli isiensä rakenne ja emänsä kapasiteetti.

Hollywood Howler oli 173cm korkea ruunikko ori. Siitä ei ole säästynyt juurikaan muita tietoja. Jäljellä olevien kilpailukalenterien pätkien perusteella voidaan arvata, että Howler oli hyvä kilparatsu kenttäratsastuksessa ja kilpailikin melko aktiivisesti ainakin kaksi kautta. Howlerilla on tiettävästi ainakin kaksi varsaa.
Howlerin isä oli 174cm korkea Hollywood Lollipop. Ori oli kenttäratsu, mutta sen urasta ei ole jäljellä muita merkintöjä kuin kaksi suurkilpailuvoittoa. Lollipopia käytettiin ahkerasti siitokseen, mutta vain viiden varsan kohtalo ja olemassaolo on edes suurin piirtein tiedossa. Omistajansa vanhan päiväkirjan mukaan Howler kuoli 28-vuotiaana yleisen kunnon heikentymisen takia, eli menehtyi vanhuuteen.
Sunkissed oli 174cm korkea musta tamma, jolla oli sama omistaja kuin Hollywood Lollipopilla. Sen piti olla tavallinen harrastetamma, mutta saipa se yhden varsankin Lollipopin karattua sen tarhaan. Sunkissed on voittanut joskus muutaman pikkukisan este- ja kouluratsastuksessa, ja se on ollut hyvin kiltti ja helppo ratsu. Tamman kaikki tiedot on kerätty sen omistajan vanhasta päiväkirjasta, eikä niitä voida todistaa varmasti oikeiksi.

Crazy Shark Lady on syy, miksi Red Alert haluttiin välttämättä Yorcaan. Se on emännän hevosidoli: 172cm korkea hopeanmusta tamma, joka vain on niin uskomattoman kaunis, ettei sen odottaisi olevan vielä taitavakin. Vaan Ladypä on taitava. Se taitaa koulukiemurat GP-tasolle asti ja hyppääkin 140cm, vaikka ei paljoa esteillä ole kilpaillutkaan. Lady on myös poseerannut monien hevoslehtien, rehupurkkien ja rasvapurnukoiden kylkeen liimatuissa kuvissakin, se kun vain on niin upean näköinen eläin!
173cm korkea Shark Attack on hopeanmusta ori, joka ostettiin Nevanniemen Hevossiittolaan siinä toivossa, että se periyttäisi hopeageeniä. Ensimmäinen tammavarsa olikin hopeanmusta, vaan muut varsat eivät, vaikka osalla on sama emäkin. Se ei kuitenkaan Nevanniemeläisiä haittaa: Shark Attack on niin mukavanluonteinen oripoika, että kaikki kuulemma rakastavat sitä. Ori myös kilpailee säästeliäästi kouluratsastuksessa.
Ladybug ei ole erityisen taitava tai kaunis, mutta se on erityisen kiltti. Se astutettiin Shark Attackilla lähinnä sen takia, että muita tammoja ei ollut vapaana orin tullessa Nevanniemeen. Rautias Ladybug synnyttikin sitten Shark Attackin ainoan hopean varsan ja astutettiin siksi orilla vielä kahdesti uudelleen. Ladybug on 168cm korkea ja toimii Nevanniemen tyttären lemmikkihevosena.Kisakalenteriin merkitään vain sijoitukset.

Päivämäärä Järjestäjä Luokka Sijoitus
22.02.-12 Snipper ERJ/120cm 7/50
07.04.-13 Heartland ERJ/120cm 5/30
09.04.-13 Satulinna ERJ/120cm 3/50
10.04.-13 KK Bailador ERJ/120cm 6/50
15.04.-13 Domenica Estate ERJ/120cm 6/40
02.05.-13 Zurück ERJ/120cm 1/50
31.05.-13 Sakasti ERJ/120cm 4/50
06.06.-13 Zurück ERJ/120cm 4/50
06.06.-13 Zurück ERJ/120cm 4/50
15.06.-13 Zurück ERJ/120cm 4/50
17.06.-13 Zurück ERJ/120cm 5/50
29.11.-13 Satulinna ERJ/120cm 3/50
01.12.-13 Hiprakka ERJ/120cm 4/30
02.12.-13 Hiprakka ERJ/120cm 2/30
03.12.-13 Hiprakka ERJ/120cm 1/30
04.12.-13 Zurück ERJ/120cm 1/5
04.12.-13 Zurück ERJ/120cm 2/5
05.12.-13 Zurück ERJ/120cm 1/5
05.12.-13 Zurück ERJ/120cm 1/5
06.12.-13 Zurück ERJ/120cm 1/5
06.12.-13 Hillamäki ERJ/120cm 4/30
07.12.-13 Hillamäki ERJ/120cm 4/30
10.12.-13 Hillamäki ERJ/120cm 1/30
30.12.-13 Sonic WBs ERJ/110cm 3/100
03.01.-14 Tuuliharja ERJ/120cm 4/40
06.01.-14 Sonic WBs ERJ/120cm 6/100
07.01.-14 Sonic WBs ERJ/120cm 6/100
08.01.-14 Sonic WBs ERJ/120cm 1/100
28.02.-14 Zurück ERJ/120cm 2/5
28.02.-14 Zurück ERJ/120cm 2/5
02.03.-14 Zurück ERJ/120cm 4/30
03.03.-14 Zurück ERJ/120cm 3/30
05.03.-14 Zurück ERJ/120cm 4/30
11.03.-14 Haavelaakso ERJ/120cm 1/30
13.03.-14 Haavelaakso ERJ/120cm 2/30
15.03.-14 Haavelaakso ERJ/120cm 5/30
17.03.-14 Haavelaakso ERJ/120cm 4/30
19.03.-14 Haavelaakso ERJ/120cm 5/30
20.03.-14 Haavelaakso ERJ/120cm 2/30
27.09.-14 Zurück ERJ/120cm 5/50
13.10.-14 Zurück ERJ/120cm 2/50
08.02.-15 Yemene ERJ/120cm 6/40
09.02.-15 Yemene ERJ/120cm 4/40
12.02.-15 Yemene ERJ/120cm 1/40
01.03.-15 Haavelaakso ERJ/120cm 1/30
02.03.-15 Haavelaakso ERJ/120cm 3/30
02.03.-15 Neuenbürg ERJ/120cm 5/30
03.03.-15 Westbound ERJ/120cm 3/30
06.03.-15 Westbound ERJ/120cm 2/30
13.03.-15 Yemene ERJ/120cm 3/40
14.03.-15 Yemene ERJ/120cm 3/40
01.05.-15 Yorca WBs KRJ/VaB 2/60
02.05.-15 Yorca WBs KRJ/VaB 2/60
03.05.-15 Yorca WBs KRJ/VaB 3/60
03.05.-15 Wuki KRJ/VaB 1/19
01.10.-15 Zurück KRJ/VaB 2/30
02.10.-15 Yorca WBs KRJ/VaB 1/30
03.10.-15 Yorca WBs KRJ/VaB 3/30
03.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 1/30
04.10.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 4/30
05.10.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 2/30
05.10.-15 Yorca WBs KRJ/VaB 2/30
05.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 1/30
06.10.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 1/30
06.10.-15 Zurück KRJ/VaB 5/30
08.10.-15 Zurück KRJ/VaB 3/30
09.10.-15 Zurück KRJ/VaB 3/30
09.10.-15 Zurück KRJ/VaB 5/30
10.10.-15 Zurück KRJ/VaB 5/30
16.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 2/30
17.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 2/30
18.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 1/30
19.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 5/30
20.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 3/30
21.10.-15 Mörkövaara KRJ/VaB 2/30
01.12.-15 Härdelli KRJ/VaB 2/40
01.12.-15 Härdelli KRJ/VaB 4/40
01.12.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 4/28
02.12.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 5/28
02.12.-15 Viisikko KRJ/VaB 2/30
03.12.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 4/28
03.12.-15 Fiktio KRJ/VaB 3/40
04.12.-15 Special Team KRJ/VaB 5/30
05.12.-15 Viisikko KRJ/VaB 1/30
06.12.-15 Special Team KRJ/VaB 1/30
06.12.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 3/28
10.12.-15 Erkinheimot KRJ/VaB 1/28
01.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 3/30
02.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 5/30
02.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 4/30
03.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 1/30
03.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 5/30
04.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 2/30
05.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 3/30
07.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 1/30
07.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 5/30
09.01.-16 Yorca WBs KRJ/VaB 2/30
09.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 5/30
10.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 4/30
14.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 3/30
15.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 1/30
16.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 3/30
18.01.-16 Erkinheimot KRJ/VaB 4/30
18.01.-12 Taikakuun Kartano KERJ/CIC2, KERJ-Cup 4/60
16.11.-13 Pirunportti KERJ/CIC2 5/28
19.11.-13 Pirunportti KERJ/CIC2 5/28
11.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC2 4/48
12.12.-13 Pirunkorpi KERJ/CIC2 1/48
17.12.-13 Takamaiden Suomenhevoset KERJ/CIC2 4/60
01.02.-14 Zurück KERJ/CIC2 1/20
03.02.-14 Zurück KERJ/CIC2 2/20
11.03.-14 Zurück KERJ/CIC2 3/20
13.12.-14 Zurück KERJ/CIC2 2/39
25.02.-15 Devilsfair KERJ/CIC2 1/32
03.03.-15 Marvel Ponies KERJ/CIC2 3/40
06.03.-15 Marvel Ponies KERJ/CIC2 3/40
01.05.-15 Mörkövaara KERJ/CIC2 5/30
07.05.-15 Mörkövaara KERJ/CIC2 4/30
14.09.-15 Zurück KERJ/CIC2 1/14
27.06.-16 Metsovaara KERJ/CIC2 2/16
28.06.-16 Kultahuisku KERJ/CIC2 4/30
30.06.-16 Metsovaara KERJ/CIC2 4/16
25.07.-16 Zurück KERJ/CIC2 5/28
26.07.-16 Zurück KERJ/CIC2 2/28
02.08.-16 Turmeltaja KERJ/CIC1 2/30
05.08.-16 Turmeltaja KERJ/CIC1 1/30
06.08.-16 Turmeltaja KERJ/CIC1 4/30
11.08.-16 Huvitutti KERJ/CIC1 3/40
14.08.-16 Huvitutti KERJ/CIC1 3/40
21.08.-16 Huvitutti KERJ/CIC1 4/40
22.08.-16 Oakhill KERJ/CIC1 2/30
24.08.-16 Oakhill KERJ/CIC1 4/30
19.10.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 1/40
29.10.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 2/40
30.10.-16 Pirunkorpi KERJ/CIC1 4/40
02.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC2 4/16
03.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC2 2/16
06.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC2 4/16
10.11.-16 Metsovaara KERJ/CIC2 4/16
12.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC2 6/40
16.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC2 6/40
24.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC2 1/10
25.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC2 2/10
29.11.-16 Mörkövaara KERJ/CIC2 2/10Maaliskuu 2010
"Haluan sen."
Olin päättänyt jo ennen kuin näin hevosen nimeltä Red Alert. Se myytiin halvalla, koska se oli muka mahdoton. Myyjä oletti jo valmiiksi, etten halua hevosta, ja esitti sitä siksi minulle innottomasti. Ilmeisesti oria oli käynyt katsomassa jo moni, eikä se ollut kelvannut kenellekään. Tiesin, että hevonen oli teurasuhan alla jo, mutta en minä sitä siksi halunnut. Tiesin, että kun se lopettaisi silmiensä pyörittelyn, ihmisten uhkailun ja takajaloilleen kavahtelun, se olisi maailman rakastavin nuori ori. Se oli vasta kaksivuotias ja jo sitä kohdeltiin kuin aikuista! Vähemmästäkin hevosen psyyke kärsi! Vaan minäpä rakastuin Red Alert -nimiseen oriin heti ja päätin pelastaa sen, jotta se pelastaisi minun tyhjän elämäni.
"Mutta sehän on ihan hullu", mieheni sanoi.
"Niin on", myönsi myyjäkin.
"Siksi maksan siitä viisisataa, enkä yhtään enempää. Lastaan sen heti kuljetusautoon, jos saan sen viidelläsataa."
Myyjä suostui heti ja tyrkkäsi riimunarun käteeni. Ilmeisesti hän oletti, etten saisi lastattua hevosta, jota hän oli kuvaillut tappajaoriksi. Ei muuten ollut temppu eikä mitään. Heitin takkini maahan ja riisuin t-paitani, jotta voisin peittää sillä vaarallisen hevoseni hulluina pyörivät silmät. Jäätävässä tuulessa ohuessa hihattomassa paidassa talutin hevoseni kuljetusautoon ja päätin, että siitä tulisi vielä hyvä.

Huhtikuu 2010
Selkävamma. Red Alert -nimisellä orilla on selkävamma, koska sen tumpelo kasvattaja on tehnyt sen kanssa niin monia virheitä. Tiesin, että hevosen riehuminen johtuu kivusta, kun se alkoi hyvin nopeasti luottaa minuun, kun ei nähnyt minkäänlaisia ratsastustarvikkeita ympärillään. Olin varma.
Red Alert -niminen hevonen ei ole vihainen, mutta se on vaarallinen. Se potkii varoittamatta vieraita ihmisiä, erityisesti miehiä. Aluksi se juoksi monesti minua päin korvat luimussa ihan yllättäen. Aluksi säikähdin niin kovasti, että löin hevosta ensimmäisellä käteen sattuvalla asialla, koivunvitsalla, ettei se juoksisi ylitseni. Nopeasti opin, ettei se tekisi minulle pahaa, jos uskoisi minun olevan vielä itsepäisempi kuin se. Niinpä juoksin sitä kohti, kun se juoksi minua kohti. Aluksi huusin vihaisesti, ja Red Alert -niminen ori väisti minua hämmästyneenä. Pian se jo hidasti raviin, jolloin minä kävelin hiljaa sitä vastaan ja taputin sitä kaulalle, kun se ohitti minut korvansa luimistaneena. Monen viikon jälkeen hevonen yhtäkkiä pysähtyikin viereeni, käänsi päänsä minua kohti ja nosti korvansa pystyyn. En kehunut enkä kommentoinut, vaan seisoin hiljaa, kun hevoseni ensimmäistä kertaa nuuhkaisi minua tutustuakseen minuun.

Heinäkuu 2010
Esittelin tänään talliporukalle hevoseni Allun. Hevoseni Allu on mukava nuori hevonen, vähän säikky ja epävarma, mutta minulta tukea saadessaan ihan kiltti epeli. Sillä ei voi vielä ratsastaa ollenkaan, mutta ei se haittaa. Hevoseni Allu ja minä teemme kaikenlaista muuta, esimerkiksi käymme päiväkävelyillä. Silloin eräs naapureistamme sanoo aina ohi mennessämme, että onpa rouvalla iso koira. Minä aina hymyilen ja sanon kohteliaasti, että tämä rottweiler on kyllä aika hieno rotu, ja joka kerta naapuri nauraa.
Kun esittelin muille hevoseni Allun, tallimestari ihmetteli, minne on kadonnut hevonen nimeltään Red Alert. Minä sanoin, että ei sellaista ole koskaan ollutkaan, vaan se oli vain hevoseni Allun sadeasu, jolla se suojautui. Tallimestari toivotti hevoseni Allun tervetulleeksi Yorcaan ja silitti sen kaulaa, eivätkä Allun silmät pyörineet lainkaan.

Syyskuu 2010
Olen ratsastanut hevosellani jo monesti. Se on ollut hankalaa, koska Allu on todella puutteellisesti koulutettu. Se osasi alusta asti mennä eteenpäin ja taaksepäin, ja kun sitä käski kääntymään, se totteli jos sitä huvitti. Raippaa Allu pelkäsi hysteerisesti, mihin sainkin selityksen, kun huomasin sen takapäässä arpia, joissa kasvaa vain vähän vaaleaa karvaa. Satulaa ja suitsia Allu ei enää pelkää, mutta ei haluaisi millään pukea niitä ylleen. Minä suostuttelen sitä sitkeästi joka kerta, vaan ikinä en uhkaile enkä pakota. Sellaiseen Allu ei ole ehkä ikinä valmis. Minun on vain ollut pakko hyväksyä, että Allun satuloimiseen kuluu paljon aikaa.
Mutta nyt, kun Allu on koulutettu uudelleen, näen, että se on taitava nuori hevonen. Sen tasapaino ei ole hyvä, ja eläinlääkärin mukaan se johtuu sille aiheutetusta selkävammasta. Eläinlääkäri suosittelee, ettei orilla hypättäisi kovinkaan korkeita esteitä ikinä, vaikka se parantuisikin hyvin. Nykyiset metrin esteet ovat hevoselleni helppo nakki, mutta en koskaan aio korottaa puomeja paljoa. Vaativaan kouluunkin Allulla olisi kykyä ja halua, mutta sen huono tasapaino rajoittaa menoa, ja näkyypä selkävamma liikkeiden suorittamisessakin. Aion joskus kilpailla Allulla, mutta en kovatasoisissa luokissa. Koska sillä on kykyjä, saan siitä vielä siitosorinkin.

Tammikuu 2011
Allu täytti vuosia, minkä kunniaksi isäntä leipoi sille heppakakun porkkanasta ja muusta. Siis isäntä: sama isäntä, joka aluksi inhosi tätä hevosta niin kovasti, ettei halunnut sitä Yorcaan ollenkaan! Paljon ovat ajat muuttuneet. Vuosi sitten Allua välteltiin, eikä kukaan halunnut edes taputtaa sitä. Nyt ihmiset notkuvat Allun haan portilla tai karsinan ovella tarjoilemassa sille herkkuja ja juttelemassa sille. Ori on hurmannut kaikki: onhan se upea hevonen, jolla on kamala menneisyys. En aio koskaan ottaa tämän tarkemmin selville, miten Allua on pahoinpidelty. Se on mennyttä, ja siitä tulisi vain paha mieli kaikille.
Allu on saanut kortin kasvattajaltaan Leevi Koskiniemeltä syntymäpäivän kunniaksi. Heitin kortin roskiin. Me emme todellakaan tarvitse muuta muistutusta surkeasta Koskiniemestä, kuin Allun pilalle menneen selän ja uran.

Tammikuu 2012
Hepastani on tullut oikea kilpahevonen! Moni minut tunteva kilpailija nauraa avoimesti minulle, kun hyppään 120cm korkeita esteitä Allulla poneja sun muita vastaan, mutta Allun kanssa voitettu pikkuluokka tuntuu aina paljon paremmalta, kuin olympiavoitto terveellä hevosella. Mehän olemme voittaneet miljoona vastoinkäymistä, jotta hevosellani on mahdollista ylipäätään ratsastaa saati hypätä kilpaa!
Allu täytti tänään vuosia ja sen kunniaksi soitin luottotoimittajalleni erääseen heppalehteen. Ehdotin, että tekisimme yhdessä jutun hevosten kaltoinkohtelusta tai siitä, miten surkean hevosen kuntouttaminen on mahdollista. Toimittaja innostui ja sanoi, että palaa asiaan, kunhan hänen henkilökohtaiset kiireet helpottaisivat.
Minusta ihmisten alkaa olla aika kuulla tarina hevosesta nimeltä Red Alert.

Syyskuu 2012
Pikselux -hevosurheilulehdessä ilmestyi monen sivun juttu Allusta kuvineen kaikkineen. Juttu kertoi Allun kamalasta menneisyydestä ja siitä, miten Suomessa eläinrääkkäys on täysin laillista, kunhan eläin saa syödäkseen ja juodakseen suurin piirtein tarpeeksi. Toimittajaystäväni varoitti, että on tonkinut Allun historiaa syvemmältä kuin minä, kun kirjoitti juttuaan. En siis lukenut Pikseluxen artikkelia ollenkaan, mutta otin sen talteen. Ehkä luen sen joskus, kun Allun menneisyys ei tunnu niin kipeältä minusta. Juuri nyt en kuitenkaan halua ajatella sitä, mistä hevoseni hain, vaan sitä, missä se on nyt. Ja sitä, kuinka onnellinen olen, että ostin Allun! Se ei ole vain arvokas jalostusori, vaan parhaista parhain ystäväni!

Kesäkuu 2013
Allulla on nyt oma Facebook-sivu, jossa sen elämää seuraa monta sataa ihmistä. Haluan tehdä jotain estääkseni eläinrääkkäystä, ja mieheni, Yorcan isäntä ehdotti, että jakaisin Facebookissa pala palalta Allun tarinan. Koska en halua kirjoittaa sen elämästä ennen kuin se tuli meille, sivu kertoo vain siitä hirvittävästä työmäärästä, jonka olen Allun kanssa tehnyt, ja jota yhä jatkan. Hevoseni on nyt kiltti ja luottaa minuun, mutta yhä edelleen sen satuloinnissa kestää puoli tuntia, koska se muistaa vanhat haavansa joka kerta suitset tai satulan nähdessään. Positiivisesti vahvistamalla ja myönteisiä mielikuvia luomalla Allu on päästänyt irti paniikista, mutta ei se ikinä tule satuloinnista tykkäämään, niin kuin moni ratsastuksesta pitävä hevonen. Allun kanssa elämä on välillä vaikeaa, ja moni olisi ehkä lopettanut orin huomattuaan, ettei siitä tule täysin normaalia. Minä en kuitenkaan halua, että Allu on normaali; haluan, että se on Allu. Sen kanssa kuuluukin olla haastavaa, ja juuri sen vuoksi opin niin paljon siltä joka päivä.

Maaliskuu 2015
Minulta on kysytty, antaisinko käyttää Allua jalostukseen Yoran ulkopuolisille tammoille. En ole vastannut vielä. Pelkään, että Allun varsat ovat luonteeltaan hulivilejä, ja sitten kasvattajat saavat taas skandaalin aikaan kertomalla kaikille, että hullu hevoseni on siitoskäytössä ja varsat ovat vaarallisia itselleen ja ympäristölleen. Eikä se ole totta! Allu on luonteeltaan mahtava hevonen, jolla on vain rankka menneisyys. Sen käytösmallit ovat opittuja, ja moneen vuoteen hevoseni ei ole ollut vaaraksi ihmiselle tai muille eläimille.
Allun esteratsun ura alkaa olla ohitse. Se on menestynyt hienosti, mutta nyt kun sijoituksia on tarpeeksi, en halua enää rasittaa sitä. Aion käyttää sitä siitokseen, mutta en vielä aio päättää, astutanko vain omia tammojani, vai annanko Allun astua muita myös. Tiedän, että se periyttäisi varsoille kykynsä, joita se ei ole taustansa vuoksi saanut itse koskaan käyttää.Päivämäärä Sukupuoli Varsa Emä Omistaja
05.05.-13 Tamma Fly High RR Sleep Deep G Oresama/Yorca
Ulkoasun © misery. 2011 / otsikon © Benny De Ruiter Stables
Tämä on virtuaalihevonen